Колкото и да не искаме, Коледа е само веднъж в годината и минава неусетно. Затова направете така, че да я запомните с добро. Хубавите моменти с близките хора топлят сърцето. Подаръците не са толкова важни, но пък не можем да скрием усмивките от лицата ни при красиво опакованите кутии! Веднъж е позволено. ;)
Нека запазим топлината на коледната магия през цялата година. Да си поставим цели сега, а следващата Коледа да са вече в миналото. Колкото по-амбицирани и борбени сме, толкова по-успешни и мъдри ставаме. Творете, радвайте се и постигайте мечтите си!
събота, 26 декември 2015 г.
петък, 25 декември 2015 г.
Весела Коледа
Честито Рождество Христово!
Желая на Вас и семействата Ви здраве, благополучие и успехи.
Нека станем по-силни, да вярваме повече и да умножим любовта си.
Вярвайте в утрешния ден и в своята щастлива звезда!
Десертите тази вечер са вкусни коледни меденки с неустоим аромат на портокал и канела, шоколадови сладки с фъстъци, баклавички, арменски сладки и петифури. А основното е торта по моя рецепта, която реших да кръстя "Коледна магия". :)
Торта "Коледна магия" - блатове Harmony (Sweet Way- бели и кафеви), напоени с прясно мляко. Ползвах какаов и сметанов крем на д-р Йоткер за сладкиши, пресни къпини, бял и кафяв течен шоколад между блатовете. Преди последния слой 2 разтопени черни шоколада на Своге. За украса снежинки на д-р Йоткер и сладки. Много вкусна шоколадова торта се получи.
Основното ядене реших да е известния напоследък "султан кебап" - вкусно, сочно и много интересно ястие. Направихме по тази рецепта. Приготвя се за около час и половина.
За почитателите на класическата българска кухня има и пържолки. :)
Добър апетит и наздраве!
четвъртък, 24 декември 2015 г.
Бъдни вечер е!
Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. На него се събира цялото семейство, защото е празник на дома, на огнището. Трапезата се състои от нечетен брой постни гозби (7, 9 или 11). Прави се питка, баница с тиква или печена тиква, лозови сърми, фасул, печени чушки с фасул или ориз, леща, варено жито, ошав. Според традицията, колкото по-пълна е трапезата, толкова по-богата ще е годината.
Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 в огнището, за да се помогне раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. Елхата със запалените свещи символизира този обред.
Почитаме и паметта на Света преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо, Малик, Мален, Малена и Малин.
На този светъл празник, желая на Вас и цялото Ви семейство, много топлина и разбирателство. Бъдете здрави, щастливи и обичани.
Направих постен кекс по тази рецепта. Моят е със сладко от смокини. Добавих и една мека ябълка, като я нарязах на много ситно. Сложих чаена чаша смлени орехи и половин пакетче канела (около 4 гр,). Много сочен и вкусен, но не и мазен.
Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 в огнището, за да се помогне раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. Елхата със запалените свещи символизира този обред.
Почитаме и паметта на Света преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо, Малик, Мален, Малена и Малин.
На този светъл празник, желая на Вас и цялото Ви семейство, много топлина и разбирателство. Бъдете здрави, щастливи и обичани.
Направих постен кекс по тази рецепта. Моят е със сладко от смокини. Добавих и една мека ябълка, като я нарязах на много ситно. Сложих чаена чаша смлени орехи и половин пакетче канела (около 4 гр,). Много сочен и вкусен, но не и мазен.