Необходими са ви следните продукти:
3 яйца
80 гр кафява захар
1 с.л. стевия
70 мл кокосово масло
3 с.л. скир/кисело мляко
150 гр. брашно от спелта
1 бакпулвер
1 ванилия
Сока от 1 голям лимон
Кората от 1 лимон
1 пакетче маково семе /10 гр/
*Можете да смените брашното от спелта с бяло пшенично, захарта с бяла и маслото с олио или краве масло. Сместа се получава като за класически кекс. Не става толкова пухкав и висока, но безглутеновите брашна знаете че са по-специфични и пак печивата са вкусни, но не са така бухнали. :)
Разбивате яйцата със захарта и стевията, след което прибавяте маслото със скира /киселото мляко/, лимоновия сок и настърганата кора. Разбърквате добре и поетапно с лъжичка добавяте от пресятото с бакпулвер брашно. Когато сместа е хомогенна, прехвърляте в леко намазнена форма за печене и слагате в загрята на 180 гр фурна /моята е силна и пека винаги без вентилатор/.
За глазурата смесих крем сирене /това е без лактоза от Била и ми допада, защото прилича на маскарпоне/ с еритритол и щипка ванилия. Идея е да го намажете небрежно върху целия кейк и да режете по-дебели парчета, за да стоят прави в чинията. Поръсвате с пресни боровинки или какъвто друг плод имате под ръка.
Кекса стана малко по-сладък отколкото предпочитам аз, но тази био кафява захар я пробвам за втори път и ще знам за следващия път. А и стевията също е силен подсладител, така че не съм изненадана от резултата.
* Ако ще печете в по-голяма форма, направете с 4 яйца, 200-220 гр брашно и за нормална сладост 150 гр захар. Общо взето аз се движа по рецептата на любимия ми летен сладкиш с праскови.
Ухае на захар, лимон, ванилия и е толкова приятен, особено в комбинация с крем сиренето. Спокойно можете да си изпечете като 2 блата в кръгла форма с ринг и сглобите малка торта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар