неделя, 14 януари 2018 г.

Солени мъфини със сирене и кашкавал

        Повечето от вас вероятно свързват мъфините само с десерти. Няма как да е и друго, при положение че навсякъде в сладкарници и пекарни продават такива. Но да си призная, аз лично започнах да ги приготвям повече солени, отколкото сладки през последните няколко месеца. Колегите ги харесват доста и често ме молят да правя. Рецептата е успешна. Стават много меки, сочни и са като домашна баница. А поднесени по този начин, на всеки самостоятелно, почти няма как да ви откажат. Освен това съм забелязала, че често мамите залъгват злоядите си дечица с храна, приготвена в тази форма, за да ги залъжат да хапнат нещо. Нужни са ви някои основни съставки, които са в основата на почти всички тестени печива.


          Съжалявам че не успях да направя по-добри снимки, но бързах за работа преди да успея да щракна последната доза и изобщо не се сетих да ги извадя от формата. Както виждате, ми се наложи да пека и в огнеупорни купички за крем карамел, защото направих двойна доза. Исках да станат по-големи, затова напълних повече капсулите и вместо 24, направих 18 броя.


         Не правя само със сирене и кашкавал. Експериментирам като слагам маслини и риган на някои, а този път имах няколко резена бекона и направих трети вид. Отделих 1/3 от тестото, в което сложих само кашкавал с щипка сол и напълних 2/3 от формичката, нагънах като розичка бекона. Отгоре допълних с лъжица от сместа. Не успях да ги опитам, но колегите казаха че са станали хубави. Бях се притеснила да не станали текляви и да не са изпечени, затова и ги поднесох с резерви. Но явно са били ок.


          Ето как изглежда сместа преди да изпека мъфините. Правила съм я и във формата за кекс (като баница), отново става чудесно и без разлика във вкуса. Ако нямате едната, винаги можете да замените. :)



         А сега да не ви бавя и да кажа какво ви е нужно за приготвянето им. Чудесно решение са за закуска са. Ако имате време и не сте решили какво да направите тази неделя, запретнете ръкави и зарадвайте семейството си.

         За 12 броя ще са ви необходими:

         1 яйце
         250 гр брашно
         80-100  мл олио (масло)
         250 гр. кисело мляко
         1 бакпулвер
         150 гр настрошено сирене
         100-150 гр настърган кашкавал
         сусам/маково семе за украса или някакви семена

         Разбивате яйцето и добавяте олиото, след него и киселото мляко. Можете сега да прибавите сиренето и кашкавала или след брашното с бакпулвера. За мен няма значение и го правя както дойде. Докато разбъркате постепенно сместа, за да се хомогенизира, включете фурната на 180 гр на горен и долен реотан. Напълнете в капсулите, сложете маслини и бекон по желание, или каквото си изберете за допълнение, поръсете със сусама/семената и слагайте да се пекат. Трудно ми е да кажа нужното време, защото всяка фурна е различна. Моята е силна и обикновено за около 35 минути стават. Наблюдавайте ги и като се зачервят хубаво, значи са готови. С клечка също можете да проверите, но това не е кекс и тестото е по-мазно, което може да ви заблуди и да ги препечете.
         * Ако искате по-големи или като мен доза и половина, удвоете ползваните продукти и всичко ще е точно. Само мазнината да не е повече от 150 мл.
         Оставете ги да изстинат и като са едва топли, на стайна температура, поднесете. Хубаво е да изчакате, защото иначе не се отделят хубаво от хартията. Уверявам ви, че са толкова вкусни дори и студени, че няма нужда да се тревожите. Затова и нямам снимки на разрязани - не стигат до фото. Открих една стара снимка на едничък оцелял.


          Като изстинат губят до 1/3 от обема си, затова ако искате да са по-пухкави и големи, пълнете догоре капсулите смело Изпичат се без проблем


        Споделете ми ако ги приготвите дали са се получили и харесвате ли ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар