неделя, 18 юли 2021 г.

Сочни кексчета с тиквичка и боровинки

                 Мъфините са един от най-лесните, бързи и вкусни десерти, които можем да приготвим във всеки сезон и по всеки повод. Еднакво обичани са от малки и големи. И солени, и сладки свършвт за светкавично време. Днешния вариант е комбинация от двата вкуса, интересно нали? След като миналото лято приготвих шоколадов кекс с какао и тиквички, тази година реших да опитам с по-свеж вкус. Дали са толкова апетитни на вкус, колкото и на вид се питате? За мен определено да!

                   Разбира се, направих 1/3 от дозата и с какао, но аз съм по-голям любител на десертите с плодове и пухкав млечен крем. 

                   За тези супер сочни, ароматни летни кексчета с тиквичка са ви необходими следните продукти, с които ще получите 12 бр средни.

2 яйца
150 гр бленд стевия и еритритол
40 мл кокосово масло
65 мл ядково мляко
130 гр настъргана тиквичка
40 гр бадемово брашно
20 гр кокосово брашно
70 гр овесено брашно
1 ч.л ванилия
1 бакпулвер
40 гр боровинки

Отделете си 1/3 от сместа преди да добавите боровинките,
ако искате да пробвате и шоколадов вариант. Към него пресейте 20 гр какао
 и сложете 30 гр шоко капки. За пълнежа на плодовите, си пригответе
50 гр скир или заквасена сметана. Не подслаждайте!




                      Смесете продуктите в описаната последователност. Разпределете във формички и печете в загрята на 180 гр фурна до готовност. За около 30-35 мин са готови. Стават ароматни, пухкави, сочни и са толкова крехки, че докато се топли почти могат да се разкъсат в ръката ви. Изчакайте да изстинат преди да ги извадите от формичките, ако ги направите в силиконови, а не хартиени. Много са свежи и за секунди изчезват. :)


                    А точно тези  мини форми от Lidl са ми любими, защото нямам нужда от пош за пълнене. Директно с лъжичка слагам от крема и декорирам с плодове или натрошени ядки.



                    Ванилията придава чудесен аромат, който в комбинация с горските плодове, ги прави неустоими. На сладост са идеални, дори аз малко бих намалила следващия път. Добавих по 1 с.л. скир на тези с плодчетата и така хем станаха с пълнеж, хем ги направих още по-приятни и примамливи на външен вид. Какаовите не съм опитала, но вярвам че и те са толкова вкусни. Хапващите шоколад споделиха че са чудни и много сладки. :)



               А вие правите ли подобни комбинации и какъв вкус предпочитате - какаов или свеж плодов с пухкав крем?

Няма коментари:

Публикуване на коментар