четвъртък, 1 април 2021 г.

Веган банофи пай

              Здравейте.

             Скоро не съм публикувала нова рецепта, а имам афинитет към сладкишите и знаете често приготвям. Последната адаптирана по мой вкус, се получи много успешна и реших че трябва да я споделя. Отново ще говорим за здравословен, но не завъртян и с труднооткриваеми /скъпи/ продукти десерт. Не се тревожете, ако нямате кошнички за тарталети или пък силиконови за мъфини. Спокойно го пригответе в тавичка или ринг с падащо дъно. Ако пък имате за тарт, още по-добре. Просто увеличете количеството на основата и крема. Ще си спестете и време, в което оформяте борд. А и ще изцапате само един съд. ;)


               От месеци отлагам приготвянето на банофи пай и все още не съм направила класически такъв. Оригиналния вариант е с бисквитена основа и карамелизирано мляко. Отново реших да измисля своя рецепта, в която да липсват захар и брашно. Избрах да поднеса за женско събиране под формата на кошнички, които всички силно одобриха.
Та направих втора доза вчера от останалото "тесто", с малко променен състав на основата. От посочените количества, при мен се получиха 15 бр. Направих 12 тарталети и 3 кошнички в силиконови форми за мъфини. Ето и нужните съставки:

200 гр фурми
80 гр орехи
70 гр сушени сини сливи
80-100 гр фини овесени ядки
4 с.л. кокосово масло

2 средни банана
1 кен кокосово мляко /пълномаслено/
1 черен шоколад 80 % какао
няколко капки стевия
шепа сурово кашу
3-4 с.л. сироп от агаве
30 гр кокосови стърготини
1 ч.л ксантанова гума

 
                 За да си подготвите блата, трябва да накиснете фурмите и сините сливи в топла вода за около 10 мин. След това ги смилате в чопър заедно с орехите. Прехвърляте в купа и добавяте 2 с.л. от разтопеното масло с 30 гр от овесените ядки, които можете да смелите за кратко в чопър. Отделете 1/3 от тестото, ако искате да получите леко хрупкава основа, която наподобява бисквитена. Добавете останалите овесени ядки с маслото. Част от овеса смелете за кратко. Текстурата ще е леко ронлива, но след като я притиснете и изпечете - няма да се троши!
 


 
               Разпределяте в желаните формички и изпичате за около 10 мин. След като изключите фурната, оставете за още толкова. Така стягат повече и работата с тях е по-лесна. Здрави са и няма да се разчупят при вадене. 
 

 
                Докато изстинат, си пригответе шоколадовия крем. Сложете в касерола 200 гр от кокосовото мляко. Най-добре става когато има и от водата на дъното. Или за да съм по-ясна 150 гр от сметаната и поне 5 с.л. от кокосовата вода за гладка и хомогенна текстура. В противен случай, ако е само със сметаната, става доста стегнат, защото е почти само мазнини. Начупете шоколада на блокчета и на слаб котлон разбъркайте, докато се разтопи. Капнете малко стевия. Тя балансира вкуса от тръпчивината на черния шоколад. 
               * Важно уточнение е, че трябва да използвате кокосово мляко, което е с минимум 80 % кокосов орех. Избягвайте обезмаслени! Никога не купувам от тях. Препоръчвам ви на марката на Кауфланд и Freshona от Lidl или Billa. Особено първите 2 са невероятни, дори с лъжичка да ги хапвате! 



 
                 Крема ви е готов, а кошничките вече са изстинали. Нарежете на кръгчета и половинки банана, след което плътно наредете на дъното на всяка. Ако е мек и добре узрял, загладете с лъжица и слоя става като пюре. Отгоре изсипете от готовия вкусен шоколадов крем. Старайте се да покриете банана, за да се запази свеж. Приберете в хладилника да стяга. 
 

 
                 За белия пухкав крем, разбъркайте останалата кокосова сметана със сиропа от агаве и кокосовите стърготини. Не забравяйте да приберете кенчето в хладилник заедно с тарталетите! На стайна температура се отпуска лесно. Декорирайте небрежно върху стегналия какаов крем. Аз отделих 3 с.л. от сметаната, към която добавих от водата, накиснатото за 12 ч. сурово кашу със стърготините и 2 с.л. агаве /мед/. Пасирах 2-3 пъти в чопър до гладка и хомогенна текстура. Водата разводнява малко крема, затова добавих ксантанова гума. Вие може да сложите повече стърготини или кокосово брашно. Те спояват и няма да е рядък, да се разтече. Ако ползвате само кокосова сметана, нямате нужда от кашу и ксантан. 
 

 
                   Когато поднасяте или след час, крема отгоре да стегне, поръсвате с какао. 
 
                  Ако правите рецептата за шокохолици, директно пропуснете частта с белия крем и направете повече какаов. Отгоре наредете по няколко сурови лешника! 
 

 
               *Кошничките са твърди и след изваждане от фурната създават впечатление, че могат да счупят зъби, но след като поемат от узрелия банан и кремовете, омекват. Стават сочни, ароматни и тези с основа от повече ядки, леко хрупкави. Останалите пък с 80 % фурми, извадени на стайна температура за час преди хапване, са толкова сочни, че сякаш режете мармалад. Изключителни вкусни станаха и нямаше опитал ги, да не ги хареса.
 
                Ако решите да приготвите моя вариант на банофи пай, ще се радвам да споделите резултата. В случай че не сте сигурни в някоя от стъпките или имате нужда от насока, пишете ми и ще се опитам да ви помогна!
 
                Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар