неделя, 4 април 2021 г.

Yves Saint Laurent Libre Intense EDP

                Libre е един от последните аромати на модната компания Ив Сен Лоран, чието рекламно лице е Dua Lipa. И според мен й отива много на излъчването, стила, характера....та ако й вие се откривате в ярките черти, бунтарска същност и сте смели - не пропускайте да се запознаете с парфюма.

               След успеха на първия аромат, разбира се на пазара излезна и Intense, който освен с белите цветя, всъщност придоби популярност с топлите си и наситени амброви нотки, лавандула и ванилия. Преди месец се появи и Libre EDT, но за него ще си говорим в бъдеще. Все още го познавам само по пирамида и отзиви, така че няма да коментирам тук.

                В превод libre означава свобода, което всъщност е и принципът на YSL. Всичко е в женската сила. Libre Eau de Parfum е символ именно на свободата и за онези, които не се страхуват да избягат от стереотипите. Искат да тръгнат по свой път, да следват своите правила. Дръзкия и шикозен Либре е точно за тези жени.

                Въплъщава мъжки и женски елементи в едно, въвежда лавандулата в света на дамските аромати. Diva Lavender е част от програмата за завръщане на лавандуловите полета във Франция. Тя плавно допълва изгарящите цветове на мароканския портокал, а мандарината му придава сочност. Богатата Мадагаскарска ванилия, сияещата амбра и нероли, издигат аромата на едно друго ниво. Аромата е създаден от устойчиво добити съставки и най-качествени материали, създадени специално за Лоран.


                Флакона е по идея на художничката Сюзън Далтън, той е ода за висшата мода и екстравагантността. Съчетаването на дамските и мъжки елементи става с вливането на острите геометрични форми с логото на марката. А капачката е украсена със златна верижка.

                Libre EDP е по-женствен, цветен и с по-нежен портокалов цвят, жасмин, подходящ за ежедневието. С модерно звучене, но и отличаващ се от масата. Отваря се със свеж зелен чай и касис, стрък лавандула и утихва с меко сандалово дърво, малко муск и деликатна ванилия. Intense е по-сладък, чувствен, дървесен и с доза мъжественост в характера. Има нещо ретро в него от лавандулата, но е на границата с модерното. Не очаквайте да ви напомни за парфюмите от младостта на мама или баба. ;)


               Libre Intense не само е с отчетлив амбров цвят, но и действително е по-интезивен, топъл, дървесен и привлекателен. Началото му е от масло от мандарина и френска лавандула със зелен и горчив привкус от бергамот. Мандарината тук е наситена и сочна, не сладка и с типичния си цитрусов подпис. Аромата е на истинско масло, което запазва хладната и дори зелена страна на пирамидата. Не ухае просто на цитрусови корички и плод, а се усеща като отварящ сетивата. Бергамота придава лека горчивина и освежава. 

 


                 Лавандулата се включва в танца им и с нея ще усетите онзи леко одеколонест характер, който е присъщ за мъжките аромати. С уклон към тях, но просто толкова умело е съчетана, че не позволява да завие в тази посока. Характера й с полъх на дрезгавина не може да бъде сбъркан. Тя ви изпраща насред пищните лавандулови полета в Прованса. Като че ли сте напълнили кошница и между ярките лилави стръкове, се долавя духа на Капри. Лимончело и лазурни сини води, които блестят от силното слънце! Но Libre Intense не ухае на лято, а на хладна есен.


                Лавандулата е водеща в този фланкър и тя се усеща от началото докрая. Ако не я харесвате и ви напомня на аромат за мъж, Libre Intense няма да ви грабне. Това не е онази елегантна и типична за Mon Guerlain нежна лавандула с много ванилия, в която има сладост. Има ароматичен характер и е само за смели жени. Портокаловия цвят и жасмина се вплитат по-късно и омекотяват цялостното излъчване, но имат див и непредсказуем характер. Нежността е толкова, колкото да се усети женското в аромата. Портокала е тунизийски и неговото очарование не остава скрито. Жизнерадостен, повдигащ настроението и разцъфтяващ във всички сезони. Усеща се точно толкова красив и в Just Cavalli, за който скоро ви писах. Но тук е по-сладък, по-мек и няма вкуса на прясно изстискан сок. Жасмина е като черешката и неговото присъствие се забелязва в много деликатни 'размери'. Очарователен, но при мен е и срамежлив. Не се показва особено. Сякаш е гурме порция. С няколко цветчета за разкош, за да направи завършен букета.


                   Орхидея върху кожата ми не разпознавам, а когато отминат върховите нотки, започва да се появява сладост от ванилията и боб тонка. Чувствен, дървесен и топъл. Малко опушен е дори. Отиват му хладните зимни вечери пред камината. Тогава разкрива напълно чара си, защото ваниловия привкус се разгръща и в комбинация с ветивера, става афродизиак! Привлича силно и и възбужда сетивата ви. Парфюм не за момичета, а за жени с подчертана индивидуалност. За сериозни бизнес срещи и за вечеря в скъп ресторант.


                    Ако трябва да ви дам едно кратко описание, което да пасва за мен напълно на Libre Intense - ухае на луксозна парфюмерия! На висока класа и бизнес. Въздействащ, опияняващ, секси. Не за всеки ден, нито пък повод. Перфектно балансиран откъм сладост, острите върхове на лавандулата са загладени от портокаловия цвят, маслото от мандарина освежава, а ветивера и тонката на финал правят много чувствен, комфортен и класен.


                     Трайността и на двете Libre-та е фантастична и не разочароват. Много в стил Yves Saint Laurent са! Излъчващи, присъствени и със своя чар. Кое ще изберете е въпрос на вкус - първото е универсално според мен и значително женствено, с хубави цветя и кедрово дърво, а Intense е по-топъл и сладък, с леко мъжествен привкус от лавандулата и ветивера.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар