вторник, 26 декември 2017 г.

Домашна торта с лек ванилов крем и портокалови корички

      Скоро бяхме с приятелки на кафе и избрах да отидем в заведението с най-вкусните и разнообразни чайове в града. Знаете че аз пия много, затова и не се поколебах къде да седнем. Освен тях обаче, имат хубава паста, пици и сандвичи, както и домашен кекс, кроасани, торти, мъфини. А и интериорния дизайн е много добър! Не съм опитвала всичко, но въпросната торта за която ще говоря днес, ме плени.


      Ако сте от Стара Загора, може би сте ходили в "Августа", а именно кафето до Регионалния исторически музей. Там ядох най-вкусната торта с портокал, ванилови блатове и бял шоколад! Толкова я харесах, че исках да открия рецептата и да я направя. Всяка хапка ми доставяше огромно удоволствие. Никой в кулинарните групи не успя да ми помогне и реших да търся пътя сама. Препоръчаха ми да опитам варианта на тази торта и в Uniqato в града.
   
      Разбира се, като човек който не е пекъл блатове и приготвял кремове с варене и сметана, не се получи същата от първия път. Трябваше да е от типа на бялата Неделя, но не толкова маслен и тежък. Въпреки това, тортата стана много вкусна, лека и ароматна. Всички опитали я, я харесаха и похвалиха. Идеалната нежна феерия за финал на Коледната нощ. След много храна, човек няма място за тежък и прекалено сладък десерт. Затова и реших да бъде именно такъв. Ако вие също обичате по-леките торти или не сте по шоколада, смятам че ще ви хареса много.

      Приятелките ми опитаха френска селска и гараш, като аз също дегустирах. Гараша ми идва твърде шоколадова и натрапчива. Човека поръчал я, я обожава и казва че най-вкусния Гараш за него, е в Неделя. А френската селска беше на сладкарници Диана - провал. Не блатове с орехи, а натрошени бисквити с чисто цедено мляко. Без захар, без сладко.... и това срещу 4 лв. Затова не ви ги препоръчвам тях!
     За блата имах известни притеснения, но в последния момент попаднах на тази рецепта и се доверих на Ваня. Наистина стана сочен, мек и много пухкав. Не знам защо от снимките ми се виждаше сух. Определено ще го използвам и за в бъдеще. А вие можете да приготвите тортата и с друг крем, ако не си падате по нишестето. Аз съм доволна от резултата.
     Формата ми е с падащо дъно и 26 см диаметър. За крема са нужни следните продукти:

      1 л. прясно мляко
      200 гр. захар
      5 яйца
      80 гр. масло
      1 ванилия
      кората на 1 портокал
      1 пак. царевично нишесте (10 с.л. брашно)

  
    За глазурата:
      200 мл сметана
      200 гр. бял шоколад
      30 гр. масло



         Има много начини за приготвяне на този вид крем. На десетки различни рецепти попаднах. С малко променени пропорции, но ще ви споделя моя вариант. А вие можете да си го промените, ако например искате по-сладък крем.


         Включете котлона и сложете 2/3 от млякото да загрява, като следите да не загори. През това време разбийте яйцата със захарта с миксер. Прибавете шушулка или пакетче ванилия за аромат на топлото прясно мляко. Към разбитите яйца и захар, добавете останалото мляко и отново разбъркайте. Изсипете пакетчето нишесте или брашното на части, за да не стане на бучки. Получената смес прехвърлете към млякото на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Внимавайте да не загаря. При мен отне около 10-15 мин. Притесних се че не иска да стяга, но нямаше проблем. Когато го дръпнете от котлона, прибавете нарязаното на парчета масло и продължете да бъркате до пълното им разтваряне. При мен от нишестето имаше малки бучици, но след като взех телената бъркалка, всичко се оправи и стана гладък. Като изстина леко, настъргах кората на портокала. Умишлено не я прибавих докато беше на котлона, но може би трябваше да го направя или да я сложа в блата. Щеше да пусне повече аромат.


         Както ви споменах, крема не е много сладък. Леля ми каза да сложа поне 300 гр. захар на литър мляко, защото и тя не е качествена вече. Следователно не подслажда, както и солта не соли. Но предвид глазурата от бял шоколад, не исках да се бие с нея. А и баща ми е диабетик, така че си спестих. Аз слагах на око, нищо че имам кухненска везна. Винаги можете да опитате млякото и прецените колко захар му е нужна.
         Когато сглобявах тортата, капнах на места сока от половиния портокал върху блатовете. Но не за сиропиране, а аромат. След като изстина напълно, я прибрах в хладилника да стяга.


         За глазурата загрях сметаната и прибавих постепенно начупените парченца бял шоколад. Аз ползвам на Clever, но и на Милка ще ви свърши работа. Ако искате да е гъст ганаша, сложете 100 мл от сметаната и 200 гр шоколад. Проспах тази подробност и сложих 200 мл, заради което стана рядък. Но запазих половината количество и го ползвах при сервирането, като загрях леко на котлона. Украсих с настърган бял и млечен шоколад, само портокалова коричка не сложихме. Нямаше кой да хапне плода след това. Ето тук можете да си спомните оригиналния вариант. :)


       Макар и доста различна от желаното, моята първа домашна торта стана вкусна и ви я препоръчвам. Бих казала че е подходяща и за деца като им спестите глазурата. Ненатрапчива, приготвена с любов и поднесена на хубав празник, няма как да и устоите. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар