сряда, 25 юли 2018 г.

Верона

            Къщата на Жулиета със сигурност е първото, за което ви идва наум, когато чуете Верона. Признавам си и аз я свързвах само с това. Очаквах малко градче, нищо което да ме впечатли. Но стана точно обратното. Макар да бяхме само за 2-3 часа, не бих пропуснала да се върна отново и разходя.


           Легендата казва, че ако потъркате дясната гърда на Жулиета, ще сте вечно щастливи в любовта. А влюбените пък пишат послания на стената и закачат сладурските катинари, за да заключат чувствата си.







         Малки улички, които са в типичния италиански стил. Бутик до бутик, желатерии, козметични магазини.... буквално станах на разногледа, вървейки към къщата на Жулиета. И не на последно място, Верона е популярна и с ароматното си вино. Ако искате да се впуснете в дегустация, един ден няма да ви е достатъчен.



           Града е известен и с римския амфитеатър, който е третият по големина в Италия след Колизеума и арена в Капуа. Днес той се използва за публични събития, изложби, театър и опера през топлите летни вечери. Някои споменаха, че бил по-хубав от римския, но аз не мисля така.

   

                  *Ponte di Pietra е друг символ на града – каменен мост над реката Адидже.


               Площад Ербе - за шопинг маниаците, тук е раят. Има за всеки по нещо. Ако сте пропуснали да си купите луксозен подарък или просто са ви останали пари за харчене, не се тревожете - ще има къде да ги оставите.



















           Над площада се издига и най-високата 83 метрова кулата Ламберти. До нея се намира Общинския дворец. За направата на кулата са използвани различни материали и има 2 камбани. Едната от тях - Марангона, предупреждава за пожар, а Ренго за вражеско нападение.


           Ако имате за цел да разглеждате забележителности, не пропускайте храмовете. Четири са популярните - Свети Анастасий, базиликата Св. Зенон, църквата Св. Фермо и катедралата Санта Мария. 



              Архитектурата и тук е впечатляваща. На всеки ъгъл можете да видите сгради, не по-малко красиви от тези в Рим и Флоренция. Центъра е приветлив и спокоен. За семейства с малки дечица, определено е по-приятно място за отсядане и разходки.


            Всяко прозорче, цвете,  веранда.... са толкова привлекателни, дори и с падаща мазилка.



           На площад Ербе, който е основния и води към уличките с магазини, днес има пазар. Освен разни шалове, магнити, чанти, картички и сувенири, можете да си купите и от прословутите бижута от стъкло. На него са разположени и заведения за хранене, кафенета.


            Не пропуснахме да си вземем по чашка с пресни плодове. Предлагат се различни комбинации и струват по 2,50 и 3,50 евро. След всички тези пици, пасти и сладоледи, ни дойде като глътка свеж въздух.






                                                    Крепостната стена

         В сравнение с величествения Рим и прекрасната Флоренция, Верона е по-бедна, но въпреки това има своите красиви места и за какво да се посети. А като се има предвид, че езерото Гарда е наблизо, напълно оправдавате посещението си. В следващата публикация ще ви разкажа за него. А дотогава се усмихвайте напук на намръщеното време. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар