вторник, 15 декември 2020 г.

Ароматни масленки с шам фъстък

              Коледа е уютен празник, но не само заради времето прекарано с близките, но и когато му отпускаме края. Да приготвим нещо вкусно, малко по-калорично и което те кара да забравиш за  режима и се насладиш на всяка хапка. Днес ще ви споделя една рецепта за супер вкусни и много пухкави сладки с ядки, масло, крема сирене и уникален аромат на лимон с ванилия. Получиха се съвсем спонтанно и като вдъхновение от други запалени кулинарни ентусиасти. Идеята ми беше да станат леко зелени, но нямах пудинг с вкус на шам фъстък и реших, че ще заложа на вкуса. Прибавих си им сурови ядки, но нека не губя време и ви споделя необходимите продукти.

                Не отнемат много време и специални умения, ще ви е необходим миксер и ако искате същата форма - лъжица за сладолед. Запретвайте ръкави, ако ги имате. :)

 1 яйце + 1 белтък

80 гр еритритол
1 с.л. течна стевия
100 гр меко краве масло
125 гр крема сирене
250 гр оризово брашно 
3 с.л. масло от шам фъстък
1 с.л. ванилова есенция
1 к.л. лимонена захар
1/2 к.л. сол
1/2 пакет бакпулвер
40 гр млян шам фъстък
40 гр шоко чипс
20 гр бял шоколад 



           Ако не ползвате подсладители или не държите да намалите калории, сложете около 150 гр захар. Маслото от шам фъстък може да замените с повече крем сирене или краве масло масло. Белия шоколад е пожелание, ако има хора които не обичат черен. Шам фъстъка е скъп и не всеки би открил, опитайте с бадеми или лешници. За мен комбинацията от бял шоколад с бадеми или лешници + какао в сместа, също звучи доста апетитно. Пригодете добавките в рецептата според вкуса ви и това, което можете да купите без да се затруднявате със скъпи или труднооткриваеми продукти. :)




             Разбивате маслото с крем сиренето, еритритола и стевията за 1-2 минути. Добавяте яйцето с белтъка, ванилията, лимонената захар и аз лично сложих 3 капки стевия дропс на My protein + пастата от шам фъстък. Така подсилих аромата. Поемат много добре и не става прекалено.

             Спирате миксера и продължавате да бъркате с лъжица, като добавяте пресятото брашно с бакпулвера и солта. Изсипвате суровия шам фъстък и си отделяте малко от сместа за белия шоколад. В останалата 2/3 си слагате черните шоко капки. Разбърквате добре и с намокрена лъжица за сладолед загребвате. Поставяте върху хартия за печене и слагате в загрята на 180 гр. фурна без вентилатор! Пекат се между 10 и 15 минути, но при мен се изпичат идеално за 12 мин. Наблюдавайте ги! Когато видите лек загар по крайчетата, веднага ги извадете!



               Още след като изстинат са неустоими, но ако почакате едно денонощие или дори две, ще имате най-вкусните пухкави маслени сладки, които са способни да извикат съседите от аромата си! Толкова са меки, нежни, сочни и като облак! Можете да направите и по-малки, като притиснете с ръка. Така ще станат и повече бройки. На мен така ми приличат на топки сладолед и още повече ме привличат. А когато отворя кутията, просто едвам се удържам да не ги нападна!


               Това е първия път, в който ползвам оризово брашно и буквално на майтап си изтеглих количество и реших че ще опитам. То пък се оказа чудесно и комбинацията от масло с лимон, ванилия и крем сирене буквално ме отвя! Ако опитате с бяло, в което не се съмнявам или овесени, споделете резултата!


              Ако сте фенове на черния шоколад, можете да ги полеете с такъв или директно да потопите половината в ганаш. Аз лично не бих ги развалила предвид аромата. По-скоро с бял шоколад или какаово масло мога да опитам следващич път. Смятам да приготвя още следващата седмица нова доза, за да изненадам няколко души с тях. А вие ми споелете, ако ги изпечете - харесали ли са ви?

*Много е важно, да сте извадили поне час по-рано маслото, ако е във фризер дори 2. 
*Не съм пробвала рецептата с бяло или овесено брашно, но предполагам ще се получат вкусни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар