петък, 11 юни 2021 г.

Кокосово-бананови трюфели

                 Ако ме следите в социалните мрежи, вероятно вече сте виждали тези бонбони. Още миналото лято споделих съставките, но все бъркам на око и не мога да бъда особено полезна. Та днес измерих и записах точните грамажи и реших да ви споделя..... Защото толкова ги обичам, а и всички опитали ги около мен, че поредната доза отиде в кутия за следващите дни. Опитайте ги и вие, след което ми споделете дали са ви харесали. Сравнително бързи, лесни за приготвяне са и невероятно вкусни!



                   Необходими са ви само 5 съставки, с които ще имате ароматни, полезни и супер сочни трюфели. Замразени в кутия пък издържат по няколко месеца, а след изваждане са като току що приготвени. И имат нужда от 10-15 мин да се отпуснат. 


                    С тази рецепта винаги оползотворявам поредните узрели банани и имам полезна засищаща междинна закуска. Подходящи за малки и големи, за всеки сезон, повод, за път или просто десерт. Ако съм успяла да ви изкуша, запишете си рецептата и я пригответе. 

 


                     За 24 броя големи трюфели ви трябват:


                       1 голям узрял банан /130 гр/

                       3 с.л. бадемово масло /може и с фъстъчено/

                       2 с.л. домашен мед

                       130 гр овесени ядки /фини и едри, от които 1/2 смелете на брашно/

                       1 доза суроватъчен или веган протеин

                       50 гр кокосови стърготини

                       щипка сол

 



                     Смелете си брашното от овесени ядки, след което прибавете всичко останало в чопъра /блендер/ като предварително си отделите по-голямата част от кокоса за овалване в чиния. Когато текстурата стане хомогенна, получава се малко лепкава - започнете да оформяте топчета с ръце. Ако желаете можете да увеличите протеина или овеса, за да е по-стегната. И в двата варианта стават страхотни!


                       Приберете в хладнилника в кутия и сте готови със снака за идните дни. Ако пък имате повече банани и приготвите двойна доза, спокойно си замразете едната. След 3-4 месеца я извадете и ще сте изненадани колко свежи са. Не бихте познали, че не са приготвени сега. ;)


                       Много харесвам бадемовото масло на My protein за подобни десерти, защото придава текстура, не нагарча и е по-приятно за хапване. А овесените ядки от Lidl са ми фаворити и купувам само тях от години. Протеина на Single Celled пък е български, по-скъп от другите марки, но качествен. Няма изкуствени оцветители и подсладители. С най-натурален вкус е!

                       Банана придава естествена сладост, аромат и сочност, бадема пък балансира и добавя лек ядков привкус и полезни мазнини, а кокоса ви изпраща някъде на почивка. Едни от най-любимите ми бонбони изобщо са тези, да не кажа най. И не са трудоемки, скъпи.... така че си струва да отделите време за приготвянето им. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар