неделя, 6 юни 2021 г.

Нисковъглехидратни понички /без захар и без брашно

               Уикендите са не само за почивка, но и за глезене. Позволяваме си малко от забранените храни, правим палачинки за закуска и хапваме повечко от обикновено. Ако не консумирате захар и избягвате глутена обаче, знаете колко трудно се намират по пекарните и сладкарниците десерти без вредни съставки. Малко са местата, от които можете да си купите здравословен и с качествени продукти сладкиш. Дори овесените уж бискивити са с евтина мазнина, брашно и захар. Поне на мен не са ми вкусни изобщо. Та, за днешната рецепта не ви е нужна специална форма за понички. Можете да си ги приготвите в малка тавичка или форма за хляб като кекс. 

              

              Няма да ви трябват специални брашна, подсладител и кой знае какво. Нито пък час за приготвянето им. Бързо и лесно се получават, а и се пекат докато измиете съдовете. Ако обичате сушени плодове и фурми, значи имате всичко необходимо в шкафа. Отделете си 20 минутки и започвайте. :)




              Нисковъглехидратните понички с какао са много вкусни и без грам захар! Свършват обаче светкавично, та си пригответе двойна или дори тройна доза. В противен случай, вие може и да не ги опитате. За 8 бр са нужни:

3 големи яйца
70 гр бадемово масло /4 с.л./ или тахан по ваш избор /още по-сочни стават/
130 гр фурми
30 гр сушени плодове /аз използвах портокалови корички/
30 гр какао или брашно от рожков /може да смесите/
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. портокалова есенция
ядки по желание 



За декорация: 
50-60 гр черен шоколад 80 %
кокосови стъргорини
портокалови корички
натрошени ядки

Ако печете в терин форма или тавичка, можете да ги направите като мини пасти и да замените шоколадовата глазура с крем от маскарпоне или заквасена сметана и няколко горски плодчета. Става безумна комбинация - изпитано!




                Наситнете фурмите на ситни парченца и ги залейте с гореща вода за няколко минути. Добавете и сушените плодове към тях. Така омекват и сърцевината след изпичане е още по-сочна. През това време разбийте яйцата с тахана /масло/. Към течната смес прибавете накиснатите вече фурми със сушените плодове и есенцията. Пресейте какаото и когато е станала хомогенна, придобие хубав шоколадов нюанс, изсипете в подходяща форма. Печете за около 20 мин на 180 гр. 


              * Ако имате фурми Medjool, са ви нужни не повече от 5-6 бр. Аз ползвам и сорта Deglet Nour понякога, който не е толкова сладък и сочен, така че увеличавам количеството малко. Съобразявам се и с вкусовете на хората, за които ги приготвям. От сушените плодове също слагам повече в такъв случай. Около 70 гр са достатъчни. С портокалови корички и смокини става фантастична комбинация!



                  За глазура винаги ползвам черен шоколад с минимум 70 % съдържание на какао. Любим обаче ми е 80-85 %, защото е с наситен вкус и лека сладост. А как само хрупа...ммм!


                  Тази доза е приготвена с бадемовото масло на My protein, което се вижда при отхапване колко е плътно. Беше ми останало накрая, затова беше и по-сбито. В началото е по-кремообразно, но и така стават чудни!




                 Във форми за мъфини също стават чудесни, но според моя опит подобни сладкиши най-добре се получават в тавичка. Средните парчета винаги са суууупер месести и сочни. 
                 Още една доза от следващите снимки, приготвена с пълнозърнест сусамов тахан, сушени смокини и портокалови корички. А с фъстъчен стават жестоки!







                 Като пълни с мармалад стават поничките. Месести като кралски фурми са почти. ❣️ Наситен карамеленокакаов вкус, лек плодов намек и хрупкава глазура!
              *За декорацията изчакайте да изстинат кексчетата. Разтопете черния шоколад на водна баня и ги намажете с четка. Поръсете с кокосови стърготини, ядки или каквото обичате. Приберете в хладилника да стягат. На следващия ден им се насладете. Когато престоят и си поемат от аромата на сушените плодове, фурмите, стават неустоими!



Няма коментари:

Публикуване на коментар