сряда, 8 септември 2021 г.

Сочен безглутенов кейк с пухкава глазура

                Обичате ли какаови десерти? Тогава продължавайте да четете и запазете тази рецепта, защото този сладкиш освен че е с наситен вкус, е и супер сочен.... като сиропиран. В комбинация с пухкав чийзкрем и пресни горски плодове, става неустоим! Едно парче е готово да те изпрати някъде на друга планета. Освен това не е и сложен за приготвяне, нито пък изисква специални умения. Само се снабдете с ядково брашно. Аз използвах лешниково, но и бадемовото е идеално за целта. Лидл скоро ще заредят от тях, така че ви съветвам да проверявате. Ще ви трябват за печене на курабийки по празниците. Можете да го направите и с кокосово, като трябва да намалите грамажа. 



              Не можах да реша какво име да дам на този кейк - дали какаов фъдж или пък брауни, но мога да ви уверя, че е е изключително вкусен и перфектен на сладост. Няма нищо в повече за моя вкус. Тайната се крие в основата, в любимите ми фурми Medjool на Struma Fruit. Откакто ги опитах, за мен по-вкусни няма! Затова и когато правя подобни десерти, винаги посягам към тях. Но и за хапване чисти, са незаменими. Други не близвам! И винаги имам поне по 2 кутии у дома.


               Който ме следи в Instagram знае какъв фен съм им, затова и ги хваля редовно на познати, приятели и колеги. Не познавам някой, който да е опитал и казал лошо. Дори повечето след мен си поръчаха по няколко пъти. Споделят ми, че изчезват за дни и понякога отказват на домашните да купят веднага поредния килограм. Имам от всички видове и нямат слаби. Единствено сорта deglet nour са по-сухи и леко сладки. Останалите са много сочни, месести и като истински карамел. Особено най-едрите Premium Super Juicy, те просто са уаааау! Могат да ви разтопят!


 
               Ако твърдите че не обичате фурми, само ги опитайте и след това ще си говорим пак. :)
Но без повече приказки, нека ви кажа какво е нужно за направата на този неустоим сладкиш.

                За малка 20 см форма са ви нужни:

6 бр кралски фурми
6 бр сушени смокини

Накиснете ги за 6-8 часа в гореща вода, за да омекнат. Можете да ползвате и само фурми.

80 гр краве масло
35-40 гр какао
1 с.л. Brownie kiss powder Forest of herbs
3 големи яйца
50 гр захар или подсладител
ванилия
50 гр ядково брашно /лешниково или бадемово/
2 с.л. сироп от фурми Struma fruit
2 с.л. лешников тахан

      *За декорация пресни горски плодове, смокини, орехи или каквото имате под ръка! 




          За големите шокохолици, смело си направете глазура от крема сирене с черен шоколад или просто какао с масло, захар и украсете с натрошени ядки. Тук можете да развихрите въображението си според какво имате. Аз обичам какаови блатове с пухкав млечен крем.



               Разтопете в касерола маслото и го смесете с какаото и малко ванилия. Свалете от котлона, добавете тахана, объркайте и оставете да се охлади. През това време пасирайте в блендер или чопър накиснатите фурми и смокини с меда/сиропа от фурми. 
             В купа разбийте яйцата с подсладителя. Добавете охладената какаова смес към пасираните до мармалад фурми с пудрата Brownie kiss. Объркайте и след това изсипете яйчната. Накрая смесете с брашното. Прехвърлете в съда в който ще печете. Ако изберете тава или форма с ринг, застелете с хартия. Печете на 180 гр за 40 мин. Извадете и охладете. На другия ден си пригответе глазурата.



 
             Аз обичам баланса между какаов блат и свеж крем с плодове, затова си разбих малко крема сирене /около 60-70 гр/ със 150 гр заквасена сметана и 30 гр мед. За леко сочен аромат, използвах пудра Касис на Forest of herbs и с кръгови движения намазах посредата. Декорирах с малини и боровинки. Поръсих с малко кокосов чипс и воала. 




            Сервирам с парче прясна смокиня, за да подскажа че има в блата такива. Толкова сочна, ароматна, с карамелен привкус и пухкав крем е... Спокойно бих я изпекла на два тънки блата следващия път и приготвила като класическа торта. Без глутен, без бяла захар и брашно. Изключително вкусна с пукащи семенца от смокините и какаово карамелен аромат.
             Поста се получи малко като реклама на Струма фрут, но толкова обичам тези фурми, че мога да ги боготворя. Купувам си редовно от тях и смятам че си заслужават всяка стотинки. Можете да откриете малките кутийки с 9 бр в Била. Аз предпочитам да си купувам по 1 кг. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар