вторник, 7 юли 2020 г.

Какаов кекс с череши и горещо кафе

             Лятото тепърва започва, но един от най-вкусните и сладки плодове за сезона, е към края си. Все още се продават хубави череши и сега са най-вкусни. Затова ако обичате и ви се занимава да бъркате с миксер, този кекс е точно за Вас. Сочен, силно какаов, ароматен и обещавам изключително вкусен. Съчетах три любими мои рецепти, за да стигна до резултата и се получи превъзходен. С балансирана сладост, плодов акцент и любимото на много от Вас какао. А ако сте шокохолици, полейте с тъмен шоколад и се насладете на всяка хапка.


              В инстаграм вече споделих как да си го приготвите, но в по-кратък вариант. Тук ще отбележа подробно всяка стъпка и някои трикове, които съм научила покрай приготвянето на десерти. В случай че вие имате други и изпитани, споделете ми ги. Имам какво да уча.
 

              Взех сочността на плодовете от любимия ми пухкав сладкиш с кайсии и праскови, от кекса с гореща вода разбиването на белтъци и жълтъци по отделно и идеята за горещото кафе от блатове за торта. Резултата за моя вкус е идеален и бих я приготвила още много пъти. Стана умерено сладък, супер пухкав и мек, сочен от черешите и аромата на какао с глазурата от тъмен шоколад пък допълва още повече всичко казано до тук. За екстра вкус, добавих наситнени какаови зърна, които придават лека хрупкавина и още по-изкушаващ финал. ;)

Необходими продукти:

4-5 яйца /5 ако са средни/
130 гр. кафява захар Demerara
80 мл слънчогледово олио
100 мл горещо кафе
100 гр. типово брашно София Мел
100 гр. бяло пшенично брашно
30 гр. брашно от еднозърнест лимец
40 гр. премиум какао
10 гр. какаови зърна
1 бакпулвер
½ ч.л. ванилия
Щипка сол
100 гр. череши

За украсата:
10-12 череши
60 гр. черен шоколад
1 с.л. краве масло
Пудра захар и ядки по желание

 

           За приготвянето на този разкошен и богат на какао кекс, ще ви е необходим миксер. За съжаление биенете на жълтъци до хубав гладък крем и белтъците на сняг, за да са пухкави и обемни, не се получава с телена бъркалка. Освен ако нямате много яки ръце и търпение да биете до припадък. :)



            Отделяте жълтъците от белтъците и ги разбивате с половината захар на пухкав крем. Към тях добавяте ванилията, олиото и добре разтвореното кафе. Аз не пия по принцип, затова и нямам машина. Разбърках 2 пакетчета дози нес и оставих за 2-3 мин. Към сместа прибавяте пресятото брашно с бакпулвера, какаото и солта. Ако имате и наситнените какаови зърна или пък ядки. Белтъците разбивате с останалата захар до пухкави върхове и със силиконова шпатула ги инкорпорирате в жълтъчната смес, за да не загубят от обема си. Когато сместа е хомогенна, изсипвате половината в намаслена и леко набрашнена форма. Черешите обезкостявате и редите по половинки, колкото искате да е сочно. Заливате с останалита смес и слагате останалите череши като аз притиснах леко, за да не се виждат почти по повърхността. Така когато го обърнете след изпичането няма да се разтекат, понеже си пускат малко сок и ще останат в самия кекс.



               Печете в загрята на 180 гр. фурна за около 30 мин. При мен беше готов за толкова. В началото кекса не се надува, но след 15 мин. ще видите как постепенно започва да става висок.
На следващия ден или след няколко часа, когато е добре изстинал, си правите глазурата от разтопен на водна баня тъмен шоколад с лъжичка масло за блясък. Поливате с лъжичка с небрежност от ганаша, редите измити и подсушени череши. Накрая поръсвате с малко пудра захар за разкош. Тази стъпка не е задължителна, но кекса става много по-вкусен и шоколадов. 


  •  Моите яйца бяха малки към средни и ползвах 5. Затова и всъщност сместа не успя да ми поеме всичкото брашно. Останаха около 30 гр. В Зависимост от големината на вашите яйца и какво точно брашно ползвате, тестото само ще покаже дали да изсипете цялото количество. Не трябва да е гъста, а леко течна. Ако сте правили класически кекс, няма да сгрешите. ;)
  • В случай че и вие като мен не обичате кафе, не се тревожете. То не се усеща. Просто придава наситен аромат и влажност. Нито в блата за торта, в който се слага, нито тук няма горчив привкус.
  • Не забравяйте да оставите яйцата да изстинат. Много е важно при приготвянето на сладкиши, а и като цяло печива според мен, те да бъдат на стайна температура. Аз спазвам това правило почти при всичко. Когато правите козунак, знаете и там също какво е изискването и тайната. ;)
  • Купата в която разбивате белтъците трябва да е напълно суха. Дори капчица вода може да провали пухкавата смес. 

            Имате ли изпитана рецепта за кекс и която приготвяте винаги, когато не искате изненади? 




Няма коментари:

Публикуване на коментар