събота, 23 януари 2016 г.

Tea Time 2

    Добро утро, ранобудници!

    В началото на тази пролет ви показах моята скромна колекция от кутийки чай, но към момента е доста по-богата и реших да направя ъпдейт и с нов пост, да ви разкажа за новите видове, които имам. Постоянно си купувам нови, но все още не мога да свикна да правя истински чайове (насипни), а посягам към пакетчетата. Много по-удобни са ми, когато бързам и нямам време. А и по рафтовете в магазините и аптеките все виждам изкушаващи опаковки и не се сдържам.



        В началото на миналият месец пък, ако ме следите редовно, вероятно си спомняте за разкошната и богата чаена колекция на приятелката ми Ина, с която започнах. :) Моята не може да се сравнява с нейната изобщо, но е ориентирана към по-бюджетните марки и я споделям с Вас. Приемам всякакви предложения за други видове, които вие харесвате, за да опитвам нови и разбира се, споделете ми любите си зимни (коледни) чайове. Всичко на тази тематика е добре дошло.



         Пиейки от дълго време чай, вече успях да открия за себе си, че най-любими са ми билковите - класическите български, лайка, липа и мента. Обичам много и коледните (канела и ябълка, портокал и ром), след тях са плодовите. Черни и зелени не обичам особено. Пия от време на време, но не са ми любими или може би не съм пробвала точните видове. Черният чай ми прилича леко на кафе, горчи и ми идва силен, може би защото не обичам кафе, не можах да възприема. Единствено на Akbar Blackberries ми допадна, защото доминира вкуса на касис. Не са лоши и на Pickwick, усещат се плодовете леко. Та това е моя предел за черен чай. Акцентът трябва да е върху "добавките". Golden Lion е най-силният и горчив такъв, който съм пила и ми действаше направо като кафе. Идва ми прекален.


        Сигурно вече съм споменавала, но откакто открих Teekanne, за мен Twinings бледнеят. Нищо че са 2 пъти по-скъпи, просто са наполовина вкусни и ароматни.


       Издирвах с месеци така препоръчваният Winterzeit и накрая се наложи Ина да ми го купи от Германия заедно с Pina Colada (Sir Edward). Но си струваше и за двата. Все още не разбирам защо Лидл не внасят всички видове, които предлагат. Има страхотни, но тук освен Круша и карамел, Горски плодове и Цитрусовият, другите не ме привличат.


        Winterzeit е разкошен микс от ябълка, канела, портокал и джиджифилови бисквитки. Без да преувеличавам, много ясно различавам всяка една съставка. Най-много се усещат ябълка и канела, като портокала придава леко тръпчив вкус (присъщ за цитрусите), а джинджифила го прави плътен и наситен. Много ароматен и вкусен чай, без никаква нужда от подслаждане. Откакто свикнах да пия чайовете си без захар или мед, Teekanne са ми любимци и водят класацията.
        Magic Moments или Вълшебни мигове и той е супер ароматен и достатъчно вкусен сам по себе си. Напомня ми на горяща камина, край която пиете греяно вино и се послаждате с плодчета. Струва си да се опита, защото е чуден. В цялата стая започва да мирише на него. На преден план аз усещам портокал и ябълка, леко шипка и хибискус, а гроздето и канелата му придават точно онзи вкус на чай с ром. Когато написах моето възприятие, отворих сайта на Биопрограма и видях че точно се припокрива със състава. Пиша 6-ца и на него. :)

         Едни от първите ми пробвани Teekanne, e Magic Apple и бях тотално влюбена. Забравих за сходния на Туинингс. Вече съм писала за него,че ми е любим и мнението ми остава същото.


            Granny's Finest или в превод "Чаят на баба" се нарежда на челни позиции от изобщо всички пробвани чайове от мен досега. Още преди да сте го запарили, отваряйки кутията, усещате колко силно ароматизиран е. А вече горещ, разкрива напълно същността. Съдържа слива, канела, шипка и ябълка на първо място. Ароматизанта слива и бъз го правят наистина перфектен за зимно време. Не мога да го опиша, защото е различен от всички плодови вкусове и трябва да пробвате, за да разберете какво имам впредвид. Има го в Кауфланд този вид.


         Планински рай е от класическите билкови чайове, които трябва да присъстват във всеки дом. Много го обичам и винаги поддържам в наличие. Дори приятелката ми, която уж не пиеше чайове, покрай мен започна да опитва и да замества кафето понякога. На нея, както и майка й, този с Magic Apple също и станаха любими.


        Fruit Love е много "сладък" и готин. Според мен би допаднал и на малко дете. Напомня ми на кремчетата ванилов пудинг, има такъв вкус, но с добавени пресни малини. И двете съставки могат да се различат ясно и без да знаете какво пиете. Капризна съм към някои плодови чайове, като този неочаквано ми стана от предпочитаните.


       Elderflower Lemon (лимон и бъз) е лек билков чай, който на мен ми действа успокояващо и действа добре преди сън. Отпуска ме приятно. Лимона не е тръпчив и силен, бъза го прави някак мек. Не съм голям почитател на чайовете с този плод, защото ми напомнят на онези прахчета за настинка, които ненавиждам. Тук има само намек, така че не ми е неприятен и от време на време като ми се пие неутрален вкус, посягам към него.


       Superfruits Acerola, Cranberry & Cherry е с червени плодчета (ацерола, червена боровинка и череша). Усеща се много ясно череша и по-леко червената боровинка. Не зная какъв е вкуса на ацеролата, затова не мога да кажа за нея. Той и предходния намерих в ДМ. Ако обичате череша, го пробвайте - за мен е много добър и чуден за зимните дни. Не ми е нужна захар, достатъчен е и самостоятелно. Студения чай с вишна е подобен.

       От Multivitamin не останах очарована. Не че не е ароматен, но нещо ми липсва в него или се наситих на плодовите чайове. Отличава се с комбинация от сладки натурални плодове и бери-вкус с 10 витамина. Съдържа хибискус, шипка, портокалова коричка, ябълка, бъз, касис, боровинка, витамини B12, B6, B1, C, E, фолиева и пантентована киселина, ниацин и биотин. Напомня ми на натуралните сокове мултивитамин, но тук усещам най-вече шипка с ябълка и тръпчив плодов вкус от касиса и портокала. Става тъмночервен на цвят.




      Das gesunde Plus Mango & Litchi е от ДМ. Тяхна марка е, така че не можете да ги купите от други магазини. Имат и още няколко вида. Каня се да пробвам и Лайма. Никак не лош и ми напомня на Малинка с ванилия от Teekanne. Нито е прекалено сладък/силен, нито пък е слаб. Чудесен за през цялата година и всяко време на деня.


       Биоселект с ябълка и канела е бюджетна версия на Магическата ябълка. Не е от най-ароматните, но предвид цената му става. Около левче струваше мисля. Поръчах го лятото от аптеки Марви, а напоследък го срещам често (в Била напр.). Не бих си взела отново от него. Предпочитам ябълка и канела на GT - цък или на Биопрограма.


       Dogadan са турска марка, закупих си го Одрин (магазин kiler на бул. Ататюрк). Писала съм в предния пост за тях. Нямам търпение да пробвам и други видове на марката и при първа възможност ще се сдобия с още. Просто толкова силни са, че цялата стая се изпълня с аромата й. Разкошни чайове. Дадох на приятели да опитат, също останаха възхитени. Канелата ми е много много любима.



     Ahmad Tea са на едно ниво с Teekanne горе долу, но пак бледнеят за мен. Ягода и киви е зелен чай, може би и затова не можах да заобичам. А "Relaxing" Winter Charm не е така вкусен като сходните на Туинингс и Тийкане, по-слаби са ми на мен поне.



      Преди седмица намерих от големите кутии на касата в хранителен магазин и продаваха на бройка пакетчета. Взех от 6-7 вида, които отдавна исках да пробвам, но предвид това че са зелени и черни повечето, не ми се купуваха цели кутии.


       Всички зелени - Боровинка, Жасмин и Малина с нар им се усеща добавката само като са хубаво запарени. Започнат ли да изстиват, леко топли, вече са обикновен зелен чай и аз поне грам не долавям плодчетата и жасмина. Така че трябва да се пият, докато леко парят. Jasmine е по-особен на вкус и се радвам, че послушах преди време някои хора да не вземам цяла кутия. Не е гаден, но определено аромата на цветето в напитка не носи същото усещане като в козметичен продукт например. При боровинковия и малина с нар, бих определила 35 % за плодовете и 65 % за черен чай. Хем се усещат, хем не са силно изразени. Бих си купила пак от тях за разнообразие.
       Ройбос и канела също бих пила и предпочитам пред Winter Charm. По-ароматен ми е. Citrus Mix ще е идеален и студен през лятото. Много освежаващ и може би е първия вид с цитруси, който наистина ми допадна. Mixed Berries & Hibiscus не e нещо особено. Става, но не ме впечатли. Средна хубост.

     Loyd са една от последните марки, които се появиха по магазините край мен. Цената им е около 3 лв. Беше ми свършил чаят с лайка, а винаги поддържам някакъв и реших да пробвам Herbal Sense. Харесва ми че всяко пакетче е самостоятелно опаковано.


    Идва ми по-слаб, отколкото предпочитам. Като пия чай от лайка или липа, харесвам плътен билков вкус. Затова ми се искаше да е по-силен аромата, но става за закуска или вечерно време преди сън.


       Другата им серия Herbal Tea е в квадратни кутии, подобни на тези на Lord Nelson (Lidl). Пакетчетата също са във формата на триъгълници. Нали съм бърза, награбих Липа с мед и лимон и след това се появиха джинджифил с лимон и мед, малина с ягода и малко съжалих. Моят се оказа с онзи намек на прахчетата на настинка, за които ви споменах по-нагоре. Не е гаден, но явно лимонът не ми понася особено добре.


      От българските марки, Биопрограма харесвам много. Мисля че за ценовия си клас са много добри и каквото съм пробвала досега, не ме е разочаровало. Пила съм от обикновените в торбичките Мента и я обичам. Преди време видях на щанда в ДМ насипен в тази стабилна метална кутия и си взех, макар да нямах дифузер или нещо друго, с което да си правя. Вече имам от металните щипки и с нея успешно го пия. Малко по-ароматен и плътен е вкусът му от другия. Ако напълня дифузера, т.е. това са около 2 и повече супени лъжици, мога да направя 3 чаши почти наред с него. Така че за една, ви трябва 1 с.л.






      Първият ми досег с Lipton не беше добър. Ягодата взех съвсем случайно и в началото също не харесах, защото като повечето пъти недоглеждам и се оказа черен чай, но започнах да я оценям сега. Има тръпчивата нотка на черен чай, но и плода се усеща достатъчно и го бия без да ми идва силен. Ина го хареса много.


      Dukat намерих в Кауфланд и се оказаха приятни плодови чайове. Напомнят ми на Lord Nelson по незнайна причина. Ароматни и вкусни са, така че си заслужават скромните лев и нещо за кутия. Tropical Fruits е с ананас и портокал, а Multi fruit е микс от цитруси и червени плодчета (мултивитамин).Трябва да се огледам следващият път какво друго имат.


       Много харесах студеният чай с вишна (на GT e - Бълг. чаена компания), който открих случайно в дрогерия и лятото си взех Ягода и маракуя от Метро. Честно казано първият предпочитам и пия с удоволствие. Вторият ми се струва по-разводнен и недостатъчно наситен. Ама който е любопитен, ще си пие и двете кутии сега, вървяха по 3 броя в стекче. Последната замина при приятелка.


       Вече съм ви говорила за чайовете на GT Premium - пробвах няколко от тях и не са лоши. За момента имам с боровинка и ванилия, както и малина с цвят от липа. Не са толкова добри като Teekanne, но ако ви се пробва нещо по-различно от стандартните плодови вкусове и не ви се дава близо 4 лв, стават. Аз лично не бих ги повторила, защото почти не пускат цвят. Този с боровинка и ванилия става един белезникав (нито тъмночервен, нито кафяв), а с малина и лайка е почти безцветен. На боровинковия му е убита тръпчивостта от ванилията, но не е така сладък и има нужда от захар. Малината в другия се усеща, обаче нещо не ми достига.


      Ако не сте пили или нямате у дома поне една кутия чай от класиката Алпинист, поправете се. Това е от типичните български чайове, към които винаги посягам сутрин, когато не знам какво ми се пие. Не знам коя подред кутия ми е. На моменти ми писва, но не оставам без него.


      В началото на поста ви споменах за Akbar Blackberries. Много хубав черен чай с аромат на касис е. Не е горчив и толкова силен, достатъчно добре се усещат малките плодчетата.


       За тези съм писала.....миришат и през кутията много!


      За Pina Colada имам отделен пост тук.


       Боровинка и малина е с наситен плодов аромат. При отпиване усещам повече тръпчивостта на боровинката. Ако харесвате горски плодчета, този чай би ви харесал. Не е нещо необичайно, но е по-различен от останалите подобни аромати, които съм пила.


       Круша и карамел е с готин "топъл" аромат/вкус. Сладък и някак захаросан. Много го харесвам през есента. Може би защото това е сезона на крушите.

        Следват чайчетата от коледния колет от Германия. :)


      Mebmer Schneewunder Kirsche-Marzipan или на български череша с марципан. Току що направен, се разнася силен аромат на вишна, но отпивайки от него, веднага марципана се усеща и го прави интересен и вкусен. Много хубав коледен/зимен чай, който върви с немските BAUMSTAMM с нуга крем и марципан. Тази зима освен този, пробвах и на Favorina (нашенския Lidl), вкусни са. Миналата година обаче бяха само с нуга и ми харесаха идея повече, защото бяха по-сладки.Подарих на няколко души тогава и всички ме питаха откъде са.
      Бонбонките Edel Happen Nougat с нуга крем харесах много предната Коледа и пак си бях дала заявка на Ина, но тя си знаеше и без това. :D Фин млечен шоколад без да е прекалено накъртващ. Аз като цяло обичам шоколади с нуга, така че не е изненада за мен.


     Lord Nelson Wintermelodie Apfel & Zimt - комбинацията ябълка и канела няма как да не ми хареса. А и като добавим, че е на Lord Nelson. Вкусотийка... :)))


      Lord Nelson Schneezauber Rooibos Zimt-Apfel или отново същата комбинация, но ройбос. Този чай е с по-плътен и наситен вкус. Още преди да разпечатам пакета, от кутията се усеща. Чудесен за студените и снежни дни. Сутрин или за следобедна закуска с няколко медени бисквитки, винаги е .... ммм! Ройбоса се очертава да ми стане любим!



      Следват 6 вида на Kusmi Tea. В 4-те пакетчета имам: Violette, LOV Organic Rose the Vert Bio, 

      Първо пих от Виолетката и много ми хареса. Черен чай е с листа виолетка, но така добре се усеша виолетката.... изобщо не мислех, че черен ще ми хареса толкова. Подсладих с една от кенди пръчките от Росман и стана още по-готин. Не ползвам захар почти, защото ми става банален и с евтин вкус един чай, но кендито добави съвсем леко към него. С 2 с.л. направих 2 чаши по 250 мл. След него си направих Love Organic Rose the Vert Bio и е първия зелен чай, който ми стана любим от първата глътка. Нищо общо със зелените чайове, които съм пила до момента. Розата му придава много луксозен аромат и вкус. Просто е друга планета. Съдържа органично отгледани продукти (зелен чай, розов цвят и естествен аромат на роза). Забравете за онзи аромат на роза, от който всеки втори бърчи нос и му напомня на българското розово масло в онези мускалчета. Нищо общо няма. Kusmi Prince Wladimir Jean Paul Gaultier също е страхотен и аромата е като парфюмен в добрия смисъл на думата. Перфектно съчетание на китайски черен чай с ванилия, която има вкус на нещо меко и  кремообразно, бергамот, цитруси, ърл грей и подправки. Всички видове носят усещане на скъпа напитка, специално подбрани билки и изобщо нямат допир с чайовете, опитани от мен до момента. Заслужават си парите и дори да не харесвате чай, съм почти сигурна че ще ги оцените. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че не струват. Ако има кой да ви донесе от чужбина или да си поръчате, поне един вид вземете. Четвъртия е коледната емисия на ДМ от миналата Коледа, но нямам точно име на него. В метална кутия, насипен. Тази зима не са го пуснали и Ина каза, че го пази като очите си, защото комбинацията от подправки била доста сполучлива.


      Kusmi Tea Earl Grey не ме остави безразлична също като Violette. Усещам, че заедно с ройбоса, сивият чай ще ми стане любим и ще започна да пробвам на различни марки. И сега разбрах разликата между насипните и пакетчетата, Докато първите удвояват и утрояват размера си, вторите остават същите. Earl Grey мирише още като извадите пакетчето и аз лично усетих подобни подправки като бахар и кимион, но в добрия смисъл на думата. От сайта им разбрах, че всъщност е бергамот (малък сицилиански лимон) в комбинация с черен чай от Китай. Името му идва от граф (на англ. "Ърл") Грей, британски министър-председател в началото на 19 век.
 



      Kusmi Tea The Vert Gunpowder е зелен чай. Има си типичния за този вид чай, подпис. Не е прекалено тръпчив и за човек, който като мен не е сред любимите му видове, е поносим. Обичам да разнообразявам понякога и тогава имам нужда от нещо по-различно, с което да си припомня че не само плодовите, класическите билкови и канелените чайове са хубави.



      Pickwick Dutch Grey е холандски вид Earl Grey чай. Подобен е на класическия Earl Grey, но към него няма бергамот, а кора от портокал и го наричат богат холандски вариант на английския earl. Има мек цитрусов вкус, като на мен лично много ми хареса и бих си купила цяла кутия. Съмнява ме обаче при нас да го има.


       Pickwick Winter Glow знаех, че ще ми допадне и не сгреших. Още от пакетчето мирише на коледно дръвче, на шишарки.... може да звучи странно, че чай има такъв вкус, но като го опитате ще разберете колко е готин. Напомня ми на тази коледна свещ, която подарих на приятелка. Тя мирише точно на елха. :)


      Pure Fruit Infusion Hibiscus & Raspberry Infusion е като насипен чай, но в много луксозна, като копринена торбичка. Страшно ароматен и вкусен. Хибискуса му придава екзотичен, а малината допълва с разкошния си аромат и резултата е.... ммм. Усеща се леко и шипката с портокала. Съдържа също листа от къпина, парченца ябълка и подкислител лимонена киселина. Потърсих дали не се продава марката у нас и попаднах на този сайт. Ченето ми падна, станах на разногледа.





      За първи път опитах тези 2 вида бонбони на Фереро, досега не ги бях виждала. Мон Шери не са мой тип. Пияна вишна е, малко ми нагарча от алкохола, но аз като цяло не съм фен на този тип. Другите са чудни - млечен и много приятен е шоколада. Не са толкова сладки като класическите, а по-меки.



      Teekanne Fresh Orange е страхотен цитрусов чай. Мирише на пресни портокали, на натурален сок портокал. Много е свеж и студен съм сигурна, че ще е чуден за горещите дни през лятото. Определено бих се сдобила с цяла кутия от него. Има и още един вид Spanish Orange, за който също чета добри отзиви и бих пробвала.


       Captains Tea Heidelbeere Vanille или в превод синя боровинка с ванилия, е подобен на Teekanne малина и ванилия. Много ароматен и вкусен без никаква нужда от подслаждане. Като изстине се усеща само боровинката, затова е хубаво да се пие докато е горещ.

       Schwarzer Tee Darjeeling е черен чай, но доста остър и тръпчив. На мен лично ми идва силен и трудно изпих чашата си.


       Captains Darjeeling също като този на Schwarzer ми дойде малко в повече. По-мек е от него, но докато е топъл. Изстине ли, почти не мога да го пия. Става много горчив за мен и все едно е кафе. Последните глътки ми бяха почти непоносими и ги глътнах трудно.


       Mebmer Pfefferminze frisch-wurzig е ментов чай. Frisch-wurzig в превод означава свежо-пикантна. Наистина страхотен ментов вкус. Плътен и в същото време като на прясна мента. Аз много харесвам такъв тип чай като цяло и този не ме разочарова. Определено, ако тук имаше марката, щях да си купя цяла кутия. Сега осъзнах, че съм изпила всичките си ментови чайове и трябва да си потърся някой добър. Имам на Биопограма всъщност, но като не ми се прави от насипните, да имам от готовите.
       bio Fencheltee е био чай с анасон. Изпих го преди да знам с какво е и много се очудих. От типа на лайка и липа е. Лек билков чай, който бих пила по всяко време и сезон. Допадна ми определено.


        Detox-а на Ahmad Tea е с джинджифил, копър, дива мента, розмарин, глухарче, коприва, къпина и листа от бреза. Ободряващ, с лек цитрусов и тръпчив вкус. Подобен е на зелените чайове, но е по-вкусен от тях. Билките в комбинация с джинджифила, го правят по-интересен от класическите билкови чайове. Strawberry Sensation е черен чай с ягода. Ягодата не се усеща особено, надделява черния чай. Този на Lipton ми харесва повече. Lemon & Lime Twist изненадващо, но наистина е много свеж. Има и леко горчив вкус, все пак е черен чай, но лимона с лайма се усещат стабилно и за закуска е идеален. Бих си купила от него. Apple Refresh за мен си е чист черен чай. Изобщо не усетих ябълката, камо ли освежаваща. Добре че реших да пробвам чай лате и прибавих 50 мл мляко с мед на върха на лъжичката и щипка канела. Така вече ми хареса. Прилича на мляко с какао, но няма вкус на какао точно.  Peach & Passion Fruit е черен чай с аромат на праскова и маракуя. За мен лично е 95 % черен чай. Аромата на плодчетата е много лек и се усеща само при добро запарване. Изстине ли, се изпаряват.


       Teekanne Kaminabend е трепач за зимния сезон. Ройбос е. Запарвам 4-5 минути и се разнася силен аромат на марципан с портокал и нотки канела. Сякаш е истински марципан с малко шоколад и вкус на портокал. Много вкусен и плътен чай!

       Mebmer 6-Krauter-Mischung е много добър билков чай. На преден план аз усещам силно мента и освежаваща лимонена трева. Съдържа още шипка, хибискус, къпинови листа и лимон върбинка. Страхотен и плътен ароматен билков вкус има. Яд ме е, че не ги продават тук....


       Следват още няколко вида от кутията на другата ми приятелка, която получих за Коледа. :)
Maitre не бях чувала до тогава. Пишейки този пост се разрових и разбрах, че е руска марка. Имат и страница във фейсбук. Продава се в Пикадили и Карфур. Смятам през седмицата да отскоча до Карфур, за да проверя какво има. Нещо съм на чаена вълна напоследък. Хич нямам нужда от нови, но ме човърка нещо отвътре.
      1. Maitre de The China Black Tea е черен чай, доста силен при това и за мен беше горчив. Опитах няколко глътки и се наложи да го направя на чай лате. Добавих 50 мл прясно мляко, на върха на лъжичката мед и малко канела. Дори в тази комбинация се усещаше стабилно. Ако обичате черен чай/кафе, вероятно ще ви хареса.
      2. Maitre de The Ceylon Black Tea - класически черен чай, който аз предпочетох да си направя на лате. Дойде ми силничък и му добавих 30 мл прясно мляко с мъничко мед и щипка канела. Стана много приятен и определено това е начина, по който мога да пия такъв чай.
      3. Maitre de The Blackcurrant Black Tea - страхотен вкус, подобен на този на Akbar. С лек аромат на касис, който убива горчивината на черния чай и в същото време запазва оригиналния му замисъл. Не е много силен, но за мен е идеален.
      4. Green Island Active без да прочета гърба на пакетчето, докато не го направих и опитах, си мислех че е зелен чай. Ама че заблуда от името. В момента, в който извадих чашата от печката, грабнах да чета съставките. Толкова хубав аромат на мента с екзотични подправки, не съм пила досега. Много хубав билков чай. Съдържа лимонена трева, черен чай, листа мента, канела, декстроза, ароматизант боровинка, билка мента, какаови люспи, корен от джинджифил и женшен, семена от гуарана. Бях преди 2 дни в Кауфланд и там видях кутия от 6 вида на марката за 5,70.  Следващия път непременно ще погледна какви видове съдържа.


       В кутията имах и пакетчета от ментовия чай на Lord Nelson в правоъгълните кутии, но са от обикновените и не снимах. Много е добър за бюджетен чай. Усеща се стабилно и е добре ароматизиран. Не съм сигурна дали е точно същата кутия в нашите Лидъли, но търсете мента, предполагам вътре ще е същата.
      Twinings не пия за пръв път, някои от тези видове съм пробвала през студентските ми години, но нямам ясен спомен за вкуса им. Чудесен повод да си ги припомня. Най-любим от всички опитани видове, ми е Strawberry Mango. Ябълка и канела също не е лош, но предвид разнообразието на пазара точно в тази комбинация, не мисля че си струва парите. Първо изпих English Breakfast, който е класически черен чай, като го намирам за по-лек и приятен. Не ми горчеше и предвид останалите видове, които съм опитвала и са ми били непоносими, този със сигурност не спада към тях. Произведен е от най-добрите листа от чаени градини в света. Можете да го подсладите с мед или захар, да подправите с мляко или да го пиете чист. Prince ot Wales също е черен (китайски) чай, сходен с Анлийска закуска, но сякаш е идея по-наситен вкуса му. Не ми се наложи да го правя на лате, така че ми понесе и той. Направен е от най-добрите черни чайове от провинциите на централната и южната част на Китай. Има силен аромат с плодови нотки и лек намек за какао.


      Intense Premium Tea е индийски черен чай от района на Асам, Индия с интензивен вкус. От Туинингс препоръчват да се пие с малко мляко за закуска като ободряваща напитка, но може и чист. Аз лично му сложих една кенди пръчка, защото ми дойде малко силен, макар да не бе толкова горчив като някои други. Прилича ми на класическия чай, но е малко по-мек вкуса му.
      Agrumance Tea е с подбрани сортове черен чай, сочни цитруси и билки. Аз усещам портокаловата нотка най-вече. Освежаващ и леко тръпчив, идеален ще е и за жегите през лятото. От този вид бих пила с удоволствие през всеки сезон. Достатъчно плътен и наситен за моя вкус, а цитрусовите плодчета го правят много приятен и са полезни за имунната система.
      Pure Darjeeling Tea е рядък индийски черен чай, от градините на Хималаите в североизточната част на Индия. Скъпоценен и безпогрешен вкус, напомнящ на грозде мускат. Може да се пие по всяко време на деня и се очудвам всъщност колко наситени са черните чайове на марката. Досега бях опитвала само плодови и билкови, които не ме впечатлиха. Обаче и 6-те пакетчета в кутията, са много добри като се има предвид, че не са насипни. Този специално е силен, но пак го понасям и бих пила отново. Има леко горчива нотка в рамките на нормалното.


     Earl Grey (в букв. превод Граф Фрей) подобно на останалите видове такъв ми хареса. И този намирам за по-лек и приятен от черните. За мен е комбинация между зелен и черен чай. Всъщност сега потърсих информация и разбрах, че е китайски черен чай с бергамот. Към всички черни чайове, които добавяли масло от  бергамот, вече слагали име Ърл Грей. Тук можете да прочетете, ако като мен не сте опитвали до момента или в сайта на Туинингс.


       От 2 януари подготвям този пост и докато опитам и опиша всички налични видове чай, за да съм максимално обективна, събрах нови 7 кутии и съм набелязала други за покупка. Но вече ще трупам за трета част Tea Time. И междувременно ще се оглеждам за още интересни вкусове. Препоръчвайте смело. :)