събота, 29 октомври 2016 г.

Как поддържам веждите си

       Очите може би са най-изразителната част от женското лице. Веждите пък са рамката му и една от първите черти, които правят впечатление на човека отсреща. Те придават баланс и играят голяма роля за излъчването ни. Не всички обаче могат да поддържат и оформят сами веждите си. Често се прибягва до услугите на козметик. Има няколко метода. Последния тренд, подходящ за онези от Вас с по-тънки и редки вежди, който е много по-добър от перманентния според мен, е микроблейдинга. Не се доверявайте без да сте проучили човека, който ще извърши процедурата. Виждала съм резултат, неразличим от перманентния и стои много неестествено. Освен това не е евтина "манипулация", а и трае месеци, така че не хвърляйте парите на вятъра си и помислете добре в чии ръце се оставяте. Но аз не съм специалист в това отношение, затова със съветите ми по темата до тук и ще премина към моя начин на оформяне, а именно в домашни условия.


         Скубя веждите си от 14 годишна. Бях в 8 клас, когато за първи път посегнах към пинсета. Дори си спомням, че майка ми почисти ненужното в началото и следващите пъти започнах да се уча. Имам плътни и сравнително дебели естествени вежди, но в стремежа си да ги направя перфектни, бях изтънила до неузнаваемост. Имах период, в който буквално бяха останали 5-6 косъма и рисувах с молив. Вижте двете снимки след абзаца. Всяка сутрин скубех, а майка ми питаше "пак ли дърпаш, то вече няма какво". Мислех си че изглеждат добре, а сега като си спомня как изглеждах, знам че резултата отстрани беше плачевен.


        Не правете тази грешка и вие. Винаги има изключения и някои жени се харесват/стоят им добре рисувани/татуирани вежди, но определено аз не съм от тях и когато съм обсъждала с приятелки и познати, те са на същото мнение. Масата харесва естествените и леко подчертани.
          Ако гена ви е да сте с тънки, редки вежди, на които има и дупчици с липсващи косми, има вероятност каквото и да правите, те да останат в идентично положение. Не растат или не и там, където е нужно. В такъв случай можете единствено да ги попълвате със сенки, молив или боядисвате редовно. За по-скъпите и "дълготрайни" процедури, при които резултата трае няколко месеца, сте запознати и вие. Но за тях както споменах не искам да коментирам повече, защото не съм имала опит. И все пак, ще споделя че много харесвам работата на Аделина Цанева по отношение микроблейдинга и ако обмисляте подобна процедура, можете да разгледате снимки на нейни клиенти.
         Имате ли нужда от подхранване и веждите ви растат нормално, но на места не са плътни, нещо, което можете да направите, е да ги мажете вечер преди лягане с някакъв серум от типа на Realash, онзи от лимитката на Essence, вазелина на Balea при мен също вършеше добра работа и космите поникваха супер бързо, а и домашно забъркан серум от гел алое, витамин Е и рициново масло. Тези съставки ги има в почти всяка аптека и стойността им е около 10 лв, от които ще имате за доста дълго време. Правете малко количество, защото срока му е кратък. Подходящ е и за мигли, но не очаквайте чудеса. Подхранва ги, ако сте постоянни има ефект и все пак не разчитайте само на него.


         Вазелина е на ДМ и струва около 3 лв. Огромна е кутията, така че нищо няма да загубите, ако пробвате. Освен това и за напукани пети или груба кожа на лакти става. Аз лично в момента привършвам серума от Essence Little Eyebrow Monsters и останах доволна.

         Последните години получавах доста въпроси при кой оформям веждите си, а напоследък няколко души ме питаха за хубави пинсети и това беше една от причините да се реша да пиша. Всъщност не знам доколко бих била полезна, защото видео ще е по-полезно, но нямам намерение да снимам в близко бъдеще и ще се наложи да четете. :)


         В една от последните ми публикации, за колекцията на Essence Little Eye Brow Monsters, споменах, че години наред ми беше любима обикновената черна пинсета. Това са онези китайските в червено калъфче, които струват стотинки /левче/ и все още не съм се разделила с нея. Сменила съм 2-3, но попаднах на читава и я пазя като очите си повече от 5 години.       Много важно за този "инструмент" е, когато го стиснете, да няма луфт. Ако има, то е почти абсурдно да успеете да скубете с него или пък ще накъсвате космите, което обезмисля тази процедура и освен време, ще изгубите и нерви. Така че първо се сдобийте с удобна и "хубава" пинсета, което съвсем не означава скъпа и тогава изградете своя "рутина".


      От достъпните на нашия пазар и по бюджетните малки парфюмерии и магазинчета, бих ви препоръчала тази на Standelli и на Essence от лимитираната колекция Little Eyebrow Monsters.      Последната е вероятно да не откриете вече, затова потърсете Standelli. И двете имат сходна, доста близка форма и "захват". Върха им е прецизен - скосен и изтънен, което прави захващането на косъма лесно и бързо. Стабилни са заради материала и най-вече не са малки. Напоследък открих разликата между моята обикновена и тези 2 относно големината. Много по-удобни са в ръката и прилягат стабилно към дланта, докато другата се губи някак.  Предимство за мен е и тежестта им. Пинсетите на Solingen и Titania са по-масивни и изискват по-голям натиск/стискане, в следствие на което китката ми се изморява бързо и без да се шегувам, дори ме наболява. Може би е въпрос на навик и така съм свикнала аз с годините, но най-важното е вие как чувствате.     Ако трябва да посоча най-качествената от моите пинсети, то определено мисля за такава тази на немската марка Solingen, която няма начин да не сте чували. Техните са от много стабилна стомана и си заслужават парите. Изработката им също е чудесна.
     * Вляво е пинсетата на Солинген, а в дясно тази на Титания.


     Вече споменах причината поради която не ползвам често и дори посягам рядко към тази пинсета, а именно нужния по-голям натиск. Иска се здрава ръка и след няколко минути, китката ми е изморена. Трябва да отделя двойно повече време за скубане, което с горните 2 пинсети няма как да се случи. И въпреки това е много хубава, така че ако има откъде - разгледайте какво предлагат. Имат и по-скъпи модели. Моята закупих преди около 5 години за около 6 лв и не е мръднала. За разлика от "старата" ми любов, която е в немърлив вид, но си я обичам и не давам. Вече на момента усещам, че накъсва косъма, но аз я ползвам и за залепяне на водните стикери за маникюра ми, така че е преминала доста. И е изпускана безброй пъти.


        За последна оставих пинсетата на Titania, защото се опитах да скубя с нея отново преди да подготвя тази публикация и мнението ми не се е променило, откакто я получих. Дали моята е дефектна или просто си е такава, но не става. Макар че и тя е на Солинген, и на пръв поглед почти няма разлика с другата, двете и страни се разминават, няма как да се поправи това според мен и космите се изплъзват, което прави опитите да скубете веждите си истинско мъчение. Стабилна е, изработката и е добра, но просто не върши никаква работа. Трябва да я извадя и да си налагам водните стикери на нокътя с нея. Така че отваряйте при възможност и проверявайте какво купувате. Има много дефектни партиди, независимо от марката. Аз лично не бих взела запечатана, а в някакво калъфче, което мога да "пипна".


        Ако трябва да избера само една пинсета, то това ще е на Стандели. И на Есънс харесвам, обаче ще я намерите трудно и предпочитам да препоръчам нещо, което е по-достъпно.


      Освен пинсета, ви е нужно логично голямо огледало, при път и джобно върши работа, но на мен ми е най-удобно седнала на тоалетката и на силна дневна светлина. Ръцете ми да са свободни, да виждам двете си очи - така е по-малка вероятността да сбъркате и премахнете косъм, който да развали формата. Моето е подобно от Джъмбо. Струваше 10 лв.


      Следва да обърнете внимание на техниката. Косъмчетата да се захващат възможно най-близко до корените. Ако имате нужда, изпънете кожата с лявата ръка и с дясната рязко дръпнете. Някои хора съветват да се хваща само по един, но аз лично не спазвам това "правило", ако имам доста косми за почистване и особено при "мустака". Там действам бързо и ситните руси, няма как да видя. Относно болката, вероятно е до свикване. Имам познати, които ги боли и им трябва почивка, защото не могат да търпят. Аз лично съм много калена в това отношение и прага ми на чувствителност в зоната е висок. Сякаш се гримирам, така го чувствам.  Почиствайте редовно, за да не се променя формата ви. Моите вежди имат нужда от 2 пъти седмично. В неделя ги скубя и в четвъртък вече са доста поникналите косми.
        Стигнахме може би до най-важната и трудна стъпка, а именно формата. Не всеки може да прецени дали тънки и плътни или дълги и тънки биха му отивали. Аз лично съм я променяла безброй пъти и се случва без да искам. Само един косъм понякога е достатъчен и тук се проваляме за секунди, а да се чака да израстнат след това, е мъка. Особено ако сте от онези хора, на които изключително бавно им растат веждите или веднъж оскубани, на места повече не поникват. В такъв случай можете да ползвате обикновени матови сенки или специални за вежди, както и моливи. А и ако харесвате перфектните, колкото и да са хубави естествените ви, при цялостен грим не пропускайте да потъмните леко. Със сенки (в случая аз съм с тези на Wet n'wild) стои много добре и не личи, че са попълвани.


     Последният молив, който ползвах докато рисувах своите вежди и си припомних тези дни, е на Lumene. Не е нито сух, нито мек. Текстурата му за мен е точната среда. Предлага се в 3 цвята. Със защита на арктически аметист. Позволява напластяване, което прави резултата доста естествен. Има и четчица за разресване. Цената му е около 11 лв. На Севънтийн също са хубави.


                                                Номер 2 е моят и е чуден тоуп цвят.


                  Попълнила съм една вежда съвсем леко и за секунди, вдясно.

     Изразходила съм 3-4 бройки и пак бих си купила от него, но всъщност повече посягам към сета на Wet n'wild. Той няма свършване. Имам го от години и е необходимо толкова миниатюрно количество, че ще ми стигне доживот. Ваксата не я ползвам, защото стават много тъмни и наситени, от далече си личи че са рисувани и нанасям само от "пудрата".
Четчицата в комплекта е малка и въпреки това е удобна. Пинсетата обаче е абсурдна. Толкова е малка и такава сила изисква, в същото време супер трудно се отскубва косъм с нея. Изобщо не я ползвам, както и огледалото. Заради сенките обаче си заслужава. Има подобни сетове на Есънс и други марки, така че потърсете.          Друг трик, който прилагам и върши много добра работа е, с четката за сенки за сгъвката или пенсил. След като приключа с грима на очите, с каквото има останало от кафевите матови сенки, които съм ползвала за опушване, попълвам веждите. Хем стои естествено, хем грима на очите е в един цвят/подтон с този на веждите. :) 

         Класическата форма е разделена на 3 основни линии. Първата минава от най-външната част на носа към вътрешния край на очите. И втората започва от най-външната, но завършва при външния ъгъл на окото. Третата минава през дъгата, когато гледате направо. 


        Със сигурност не е лесна задача да намерите своята форма и единствения начин, който съм открила за мен е на принципа проба-грешка. Без това няма как да разбера, но поне знам, че категорично прекалено тънките не са за мен. Имам обло лице и не ми отиват. Също и дебелите. Чертите ми стават груби с такива. Била съм и в двете крайности по дължина - скъсявала съм ги неволно и съм ги оставяла да станат много дълги, което също не беше плюс. Открила съм си перфектната дължина и донякъде форма, така че се старая да ги поддържам и с леко попълване, в моите очи са си почти идеални.


        Трудно и бавно беше да "отгледам" такива вежди, както имам сега. Отне ми години да постигна този вид, но съм доволна от резултата и комплиментите които получавам от близки и познати. Така че не се отказвайте с мисълта " никога няма да имам хубави вежди", а полагайте максимално грижи за тях. Оформете ги, а след това почиствайте всяка седмица ненужното, попълвайте с моливи, сенки или гел, ако косъмчетата не стоят на мястото си и вечерно време подхранвайте с някакъв серум. Няма да остане напразно труда ви и ще имате по-голямо самочувствие. А картинката след грим, ще ви накара да им отделяте повече време. Не забравяйте, че важна е и усмивката. Затова се усмихвайте повече и правете това, което ви кара да се чувствате щастливи. :)