сряда, 29 юли 2015 г.

Alpro Almond Milk

    Млякото от близо 2 години присъства ежедневно в менюто ми и по-точно в първото за деня хранене, а именно закуската. Откакто започнах да ям овесени ядки, изключително рядко се храня с нещо друго. Предпочитано от мен е киселото мляко, но понякога ми писва и искам да разнообразя. Не ми остава голям избор освен да го заменя с прясно мляко или да си направя овесена каша само с вода. Прясното мляко обаче не е особено препоръчително в диетите или поне тук-там, където съм чела и разговаряла с познати, които тренират. По-калорично е, освен 0,1 %-ните и надува стомаха или поне мен. Аз го предпочитам топло, за да омекнат добре ядките, а и ми е по-вкусно. Студено вероятно няма да има такъв ефект, но честно казано не съм пробвала по този начин.


     Наскоро Мариета от murfeishun спомена, че е пробвала няколко био млека и чаках удобен момент, в който да открия някакъв вид за проба. Запомних фаворита й - бадемовото мляко, а аз обичам бадеми, затова и при последното ми ходене в Метро, веднага потърсих щанда с био млечните продукти. Разговарях и с консултант, понеже се интересувах от известните в Instagram гръцки йогурти, който беше откровен и ми каза, че българското кисело мляко е почти същото и дори по-хубаво. Не съм го опитвала, а и не можах да си взема - срока му беше до 24.07, когато и бях в магазина. Пък и цената от около 3,80 лв за 500 грама ме отказа. Макар че когато става дума за храна, си угаждам и обичам да се глезя... ако сте го пробвали, моля да ми споделите в коментарите как го намирате и заслужава ли си парите.
     Но да се върна към бадемовото мляко. Наличната марка в Метро беше Alpro. Срока на годност до 2016, т.е. половин година. Имаше още кокосово, оризово, banana soya, овесено мисля и за лешниковото не съм сигурна. Освен тях беше налична и кокосова (за др.видове не погледнах) напитка, които са в кутийки като малките сокчета със сламки. Подобни съм виждала и в ДМ. Бързах, затова грабнах това, за което бях отишла.




        Alpro Almond Original съдържа:

     - вода
     - захар
     - калций
     - морска сол
     - стабилизатори (дъвка от рожково дърво
     - емулгатори
     - витамини B2, B12, D2
- източник на вит. E



       В 100 мл има 24 калории, от които 1,1 гр мазнини, 3 гр захари и тук ще прочетете по-подробно, ако ви интересува цялото съдържание. Може да се добавя към:
      - зърнена закуска
      - кафе
      - чай
      - шейкове
      - смутита
      или просто да го пиете чисто.


       Предвид това, че обичам да си подслаждам прясното мляко, това ме изненада, че е сладко (не обаче толкова, колкото правя моето обикновено) или по-точно не е блудкаво, щом не сложих и мъничко мед, значи е било нормално на вкус. Или казано с други думи "естествено подсладено" за мен. Аз лично не усещам бадеми, но това предполагам се дължи и на ниския процент в него - 2 %. Направено е главно от леко печени средиземноморски бадеми и вода. Когато го завъртя за около минута и половина в микровълновата и се постопли, овесените ядки омекнат, ми напомня много на познатия на всички десерт - мляко с ориз и като аромат на прясно мляко с бисквити закуска. :) Приятно е на вкус и добра закуска, но мен не успява да ме засити. Явно напоследък горя повече калории или си увеличих количеството храна, което приемам. Обикновено ям 200 гр кисело или 250 мл прясно мляко с 3-4 с.л. овесени ядки. Бадемовото мляко обаче, не ме и надува.    




      Бих пробвала и другите видове, но цената му от 6,11 лв за литър, а и доста от мненията в чужди блогове, сякаш ме поотказаха. Захарите са много. Определено ми хареса иначе. Сега разбирам и защо веган тортата на Неделя е 5 лв парчето. Скъпи са био продуктите. Обърнах внимание на брашната и 200 гр. бадемово струваше около 7,50 лв пакетчето. За нашият стандарт, са доста и малко хора биха си ги позволили. Аз лично вместо кутия био мляко, за 6 лв предпочитам да си купя килограм пилешко месо, котлет сьомга или пакетче сурови ядки.
Иначе кокосовото беше с лев по-евтино, както и някой от останалите видове.

 
   Изчетох доста публикации за Alpro Almond Milk и повечето момичета споделяха, че са разочаровани от ниския процент бадеми/висок процент захари, но все пак който не се е интересувал досега, набързо ще спомена и какво открих като ползи и "вреди" за бадемовото мляко.
      - мощен антиоксидант
      - богато е на витамини и калций, но е бедно откъм протеини
      - бадемите укрепват нервите и мускулите
      - ускоряват храносмилането
      - бадемите са отличен източник на фибри
      - няма холистерол и наситени мазнини, каквито има в кравето мляко
      - не съдържа лактоза и казеин

      За недостатъците можете да се информирате от тук. И едно мнение от българка за всички видове веган млека на Alpro. Рецепта за приготвянето на бадемово мляко.
      Не съм веган, нито се храня абсолютно здравословно и не разбирам чак толкова от био храни, че да давам акъл за това кое е полезно и кое не, затова ще ви оставя сами да прецените дали си струва или не. Всякакви коментари по темата са добри дошли. :)

7 коментара:

  1. Гръцки йогурт опитах, когато бях на гости в Лондон. Там го купуваха от Lidl. На мен лично ми хареса като вкус, гъсто е, но е 10% масленост все пак. Все едно ядеш катък, нищо специално. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле, как така 10 % масленост. Аз гледах от 2 и от 0 %. Абсурд да си купя толкова гъсто.

      Изтриване
    2. Извинявай, объркала съм - този, който съм пробвала е бил турски. :D

      Изтриване
  2. Хм, аз определено очаквам бадемово мляко да изобилства от бадеми, а не от всякакви други съставки. Доста разочароващо е това и не бих дала 6 лв за кутията. Иначе ми се ще да разнообразя малко храненето си с подобни екзотични бих ги нарекла храни, но си права, че цените им са доста високи, а както се оказва понякога дори не си заслужават.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, бадемите са в много малък процент и не си струва. Но за веднъж за проба, можеш да се прежалиш. За съжаление цените са високи, а състава не е прекрасен. Представи си, за да е всичко идеално, колко би струвало...

      Изтриване
  3. По-добре е да опиташ да си го правиш сама .Като съпоставиш нещата и като пари и като качество ще е по-изгодно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То винаги като си го направиш ти, е най-вкусно, но пък и трябва да имаш желание и време да ти се занимава. :)

      Изтриване