вторник, 17 юли 2018 г.

Ватикана

         Здравейте!

         Днес ще Ви споделя за посещението ни във Ватиканските музеи и покажа малка част от културното наследство, което се крие там. Снимките няма да покажат красотата им, но поне ще разберете дали искате да ги посетите. Вероятно за хора, които не се интересуват и разбират от изкуство, не би било задължително и няма да се впечатлят. Но ако Вие не сте от тях и смятате че поне веднъж в живота трябва да посетите незивисимия град-държава, за да "попътувате" през повече от 20 века изкуство и история, останете до края. Ненапразно Ватиканските музеи са най-посещаваните след Лувъра в Париж. Ако не искате да чакате 3-4 часа на опашка, Ви съветвам да си купите билети онлайн и тук можете да се информирате как.  
         Ватикан(а) е най-малката суверенна държава в света, както по площ, така и по население. Разположена е на 44 хектара, на хълма Ватикан (Монте Ватикано) и в нея живеят 842 жители. Почти всички са служители на католическата църква. Това е църковна държава, управлявана от епископа на Рим - папата. Всички най-високи държавни функционери са католически духовници от различни националности. Независимият град-държава е основан през 1929 г. с Латеранския договор между Светия престол и кралство Италия. Според условията на договора, Светият престол има „пълна собственост, изключителна суверенна власт и юрисдикция“ над града-държава.
            

            На територията на Ватикана се намират религиозни и културни обекти, като например Базиликата Свети Петър, Сикстинската капела и Ватиканските музеи. Те разполагат с някои от най-известните картини и скулптури в света. Уникалната икономика на Ватикана се поддържа финансово от продажбата на пощенски марки и туристически сувенири, такси за допускане до музеи, както и продажбата на публикации.

            Името на Ватикана се членува със спазване на правилата за пълен и кратък член. Но правилното наименование е "Ватикан".  Изборът какво да се види първо, ако имате малко време, би бил труден. Пинакотеката е галерия с 18 стаи и в нея са творбите на най-великите художници. Тя се намира в обратна на Сикстинската капела посока. Днес там се съхраняват 460 картини. Ако сте любители на скулптурата, не пропускайте Пио-Климентовият музей. Ние минахме покрай него за кратко, защото нямахме достатъчно свободно време, но определено не го подминавайте. Грегорианския египетски музей аз явно съм го "проспала", защото не си спомням да съм видяла нещо от там, но ако реша отново да се върна във Ватикан, ще си отделя повече часове и ще разгледам обстойно. Нещото от което бях най-впечатлена, е коридора (галерията) на географските карти. Много светло и красиво място!


               Галерията носи името си от топографските карти, като на изрисуваното по тях Италия е разделена на две от Апенините: едната страна са окъпаните от Тиренско и Лингурско море, а от другата - от Адриатическо. Дължината й е около 120 метра.



Не знам колко снимки направих тук. Вървях и сякаш не виждах края!


             Градините са много приятни за разходка. Не е такава блъсканица като в музеите и можеш да подишаш чист въздух, да си направиш снимки на светло и разгледаш архитектурата.


                                       бронзовото творение на Арналдо Помодоро



           Ватикан е с голяма културна значимост. Сгради като базиликата Свети Петър и Сикстинската капела, са място на изключителни произведения на изкуството на едни от най-известните художници в света. През 1984 г. Ватиканът е включен от ЮНЕСКО към списъка на световното културно и природно наследство. Той е също така пазител на латинския език посредством папската академия


            За съжаление не успяхме да влезнем в Свети Петър. Не разбрахме откъде е входа. А да се нареждаме на още една километрична опашка отвън, е безумно. Останалите от групата, които си платиха и бяха с гид, са минали набързо. Те се движиха в музеите по-бавно от нас, заради беседата. От четене по блогове сега, разбрах че всъщност не само гида ти осигурява директен вход. Така че се информирайте преди заминаване!



                                               От стаите в Пинакотеката










              Нещо, което не си спомням е - дали сме минали по Спираловидната стълба. Или в цялата суматоха съм изгубила представа и просто съм се движила. Ако на Вас ви предстои ходене, не я пропускайте!





                                             Пио-Климентов музей








                                                            Стаите на Рафаело



              Както става ясно и от изрисуваните подове, в музеите всяка частица е изпипана и на хиляди години. Но така пазена, че не можеш да кажеш на колко е. Не ти позволяват да докосваш дори, така пазят своето културно наследство италианците. На приятелка руски гид й направи забележка!







            Минавайки през всички зали, ще стигнете до така популярната Сикстинска капела. Толкова дълго вървяхме, качвахме се и слизахме по стълбища няколко пъти и си мислех, че никога няма да я видим. Една след друга четяхме табелките със стрелки, край нямаха! Но след час, се озовахме в огромния музей! Снимането там е абсолютно забранено, навсякъде има униформени и опитате ли - рискувате да ви глобят или останете без фотоапарата/телефона си. Много е красиво, но както споменах в началото - само истински ценител би разбрал нейното послание. Аз, признавам си, очаквах повече. И когато влезнахме попитах групата "това ли беше"? А може би се дължи на факта, че имаше ужасно много хора, тъмно е и не ти позволяват да спреш на спокойствие и разгледаш. Само се чува "don't stop, move" и няма как да оцениш такъв труд за минута. Не сме минали от двете страни, което за мен оправдава въпроса ми. :)
           Прикачвам снимка от интернет.


             Сикстинската капела е дело на Микелеанджело Буонароти, който е работил по нея близо 10 години за изрисуване фреските и стенописите. Името й идва от Папа Сикст IV, при когото е започнало творението. Открита е официално на 15.08.1483 г. и призната за седалище на Конклава или това е стаята, в която се събират кардиналите, за да изберат нов папа.



              Малко след излизане от Сикстинската капела и след базиликата Свети Петър, ще се озовете на площада Сан Пиетро. Там се провежда аудиенцията с папата, който излиза в 12 ч. Билет за неделя на се изисква, безплатно е! Само трябва да си го заявите и вземете.







            Ватикан е едно незабравимо място и си заслужава да се види, както отвън, така и отвътре - с многото си световни шедьоври, които са истинско произведение на изкуството!


             Аз не съжалявам за преживяването, а Вас бих посъветвала да отделите поне 4 часа за разглеждането им и дори повече при повече свободно време. Така ще се докоснете повече до историята!


Няма коментари:

Публикуване на коментар