четвъртък, 25 март 2021 г.

Salvatore Ferragamo Signorina Eleganza

               Да попаднеш на красив и стилен аромат без излишна сладост, уд, цветя и тамян, който да не струва и почти минималната работна заплата, в последните години е трудна задача. Има много такива, ако трябва да съм честна, но масово се пренебрегват. Биват издигани в култ лъскави марки с последните си менстрийм скъпоструващи джиджани шишенца и посредствен "сок". Да не забравяме и платената реклама. Ето защо вярвам на собствения си нос и усет! И не бих ви препоръчала флакон за трицифрена сума, ако той не си струва.

             Но днес няма да говорим за скъпи и луксозни брандове, а за един съвсем бюджетен такъв. Става дума за Salvatore Ferragamo, който много от вас предполагам познават с Incanto серията си и лично аз съм ползвала Incanto Shine. Години по-късно, се запознах със Signorina Eleganza. Купен насляпо и поради простата причина, че го сравняват с Coco Mademoiselle EDP. Що се отнася до близост, не мога да кажа на 100 %. По-скоро са от една и съща кръв.

             Signorina Eleganza започва свежо, ярко, сочно и тръпчиво. Със цитрусов акорд от пресен грейпфрут и зелена круша. Не очаквайте маслена, узряла и жълта, каквато е в La Belle на JPG. Тук липсва ванилова сладост и пухкав млечен привкус. Представете си онзи есенен сорт, който е стипчив и по--tвърд. Сочността от цитруса обаче взима превес и той се усеща стабилно в първия час. Балансира картината докрай.


              За разкош е добавен бадем, но не с типичния ядков подпис, няма онзи горчив послевкус, който се долавя в La petite robe noire, не ухае и на изпечен такъв от маслен пай. По скоро е като цвят от бадемово дръвче, на който все още не са узрели ядките и със зелените клонки. При мен дори има леко пикантно звучене, като щипка розов пипер. Ако познавате Twilly на Hermes, чиято пирамида е на основата на джинджифил и цитруси, може би ще добиете представа за какво начало говорим в Signorina. Има го онова спайси очарование.

 


                В пирамидата му и развитието ще откриете османтус, който се откроява от повечето цветни и женствени нотки. Придава чар, стил и особена красота. Напомня на жасмин, но в комбинация с кожата, характера му става edgy и драматичен. И не бих подхождал на младо момиче, нито пък спортен тип.  

 


                 Докато в Coco Mademoiselle има луксозен портокалов цвят с жасмин, слънчево тиаре, деликатна като воал ванилия с ветивер и пачули, които правят по-мек и кремест аромат, с обли черти, в Синьорина очарованието е обострено и хладно. В базата му кожата го превръща в точно този земен и едновременно секси парфюм. И в тази си част напомня на Donna Valentino. Откривам и прилики с Narciso Rodriguez For Her EDT. Въпреки че липсва мускус, аз усещам щипка такъв и той ме препраща именно към последния. Ако трябва да съм честна, по сходен начин върху мен е и кожата в Galop на Hermes, но там дюлята и розата са доминиращи, което го отличава.

         

            В топло време почти няма да усетите Синьорина, дори ще се изгуби. Нито трайност, нито отделните нотки. Трябва и студ, за да покаже истинското си лице. Много дистанциран и различен от масата аромат е. Има една сухота в него, но точно когато започне да уляга, когато измине час, ще ви отведе на друго място. Разгръща се като цвете под слънцето!

             Хем е фин и деликатен, хем с ефирния си и уж прозрачен подпис, показва подчертаната същност на зрелия характер. Развитието му е като израстването на жената. Започва невинно, слънчево и се цупи, след това се усмихва деликатно, а накрая всъщност става истинска прелъстителка. Няма място за кецове и спортен аутфит тук. Стилна рокля, кожени панталони или пенсил пола ще отиват много!

 


               Жената, на която би застанал добре този аромат, е със самочувствие, изтънчена и знае какво иска. Няма колебания и заигравки, нито флиртуване! Мистичен, луксозен, кожен, мускусен и с пиперлив характер. Тя прелъстява и няма две думи. Взема каквото поиска щом пожелае.


               Колко прилики намирам с Мадмоазелата ще питате..... малки, дори бих казала нищожни. Сякаш са далечни братовчеди. В началото само, след това сърцето разкрива други черти. И ако трябва да изброя аромати, които намирам за сходни отчасти с някои съставки, които носят същото настроение, хладни и провокативни едновременно:

                     Cartier La Panthere EDP/ Agent Provocateur EDP

                     Narciso Rodriguez For Her EDT

                     Yves Rocher Comme Une Evidence EDP

                     Lanvin Me /земните черти от Pure Turquoise дори/

                    Donna Valentino и малко от Hermes Galop

                    Avon Little /Lace/ Black Dress

                    Miss Dior EDP /2012/

                    Vert Delice от дрогериите


               Интересен, различен и привлекателен е Signorina Eleganza. Не би се харесал на всеки обаче, затова не е безопасен за сляпа покупка. Още повече пък за подарък. Освен ако не харесвате някой от горните изброени парфюми или обичате изненадите. Кожа, мускус, османтус и пачули със спайси привкус. Това е общото и основно всъщност, което се крие в този иначе невинен флакон. Бутилчето е 20 мл. Предлага се и в опаковки от 30, 50 и 100 мл. А цената е далеч от Шанелска. :)

             Трайността е субективна, така че проба и разносване в подходящо време, би ви дало обективна представа. Аз го усещам около 6 часа, но не превзема лично пространство.



Няма коментари:

Публикуване на коментар