неделя, 12 септември 2021 г.

Giza - имитационна парфюмерия

            Giza е любима моя марка не само за имитации на скъпи марки, но и изобщо. Защото за мен парфюмния свят е много цветен, красив и ви позволява да откривате нови светове. Нови запознанства с хора, споделящи същото хоби и изобщо е дълбока тази тема. Изучаването на ароматите е цяла наука и само онези с афинитет към всяка съставка, биха продължили да четат. Както и сайта ви посреща с надслов - Парфюма е емоция и невидимо въздействие!


            Не си купувам заради марка, а уханието е основното. При мен и флакона е водещ често, но там се обажда друга моя черта. Естет съм, затова и залитам към нерентабилния вариант от време на време. След години на проби и придобит опит в тази сфера, вече 15 изминаха, научих едно - не оценяйте парфюма по неговата цена, а само как ухае. Ако пък си харесате имитация на някои от фирмите, които се занимават с това, не търсете и купувайте оригинала. И обратното. Вече са станали толкова добри, че понякога именно бюджетния вариант ни е допаднал много и е възможно в скъпото събратче нещо да ни липсва. 



             Изключете се когато ви казват и че само в молА са оригинални. Все пак всички сме наясно на каква база се определят цените там. Ако пък имате притеснения и ще сте спокойни, купувайки от оторизиран магазин, ваше право е. Но днес не съм тук да ви давам съвети за какво и как да си харчите парите, а да споделя мнение след 2-3 год. изучаване на Giza.


              Това, което ми направи впечатление още в началото и когато приятелки ме заведоха в магазина във Варна - имитират марки и парфюми, които други фирми нямат. При тях важи максимата "малко, но качествено". Разнообразието не е особено голямо, за сметка на това пък откриете ли любимец, се връщате отново и отново. Използва се само висок процент спирт от 90 %, който именно прави дълготрайни композициите. Плюс е факта, че имат опаковки от 3 и 5 мл под формата на рол-они, та спокойно можете да си поръчате повечко и тествате. Предлагат се и 10 мл, а спрей варианта е само 30 мл. Но са толкова наситени голяма част от ароматите, че само с 3 пръсвания ухаят почти цял ден или поне от 6 до 8 часа. Цените можете да видите като отворите избран и кликнете на падащото меню. Каталога е ето тук, откъдете се сваля в pdf формат от долу вляво на екрана. Ако отваряте през мобилен телефон, ще видите по различен начин.



                Нямат спиртно и остро начало. Освен това не можете да кажете "това е наливна и евтина парфюмерия". Не! Всеки аромат е като отделна марка. Няма го онова Рефанското например. Развиват се, почти толкова, колкото и оригиналите. Дори за някои съм открила, че са в пъти по-красиви и трайни. Давам пример с Prada La Femme, който взех по препоръка на случайна дама от форума. Влюбих се и реших да купя и Прадата. Наложи се да го върна, защото той ухаеше час и нямаше нищо общо с този на Гиза. Hermes Twilly пък им е толков красив, кремест и леко сапунено-джинджифилов, че оригинала пред него бледнее. Избива суха и пиперлива нотка, а малко след това спирам да го усещам. За Amouage Blossom of Love пък трябва да пиш много, защото бях изумена от трайността на 600-левовия парфюм. Два пъти минавах през Долче Вита във Варна и давах шанс на него + още 3, но след 2-3 часа имаше някакво подобие на аромат. Слаб и тих, нищо от пишещите суперлативи. Варианта на Гиза мирише по цял ден, а върху приятелка с комбинирана кожа дори на втория се усеща.


                Разбира се, има и някои по-слаби, които и в оригинал са леки. Те нямат тази трайност и интензитет, но поне струват между 11 и 15 лв. Такива са напр. Aqua Celestia (M. Kurkdjian), Marc Jacobs Daisy, Roberto Cavalli Paradiso Azzuro, D & G Light blue, Trussardi Skin или просто с тези впечатления съм останала след разменяне на отзиви между колеги, приятели и съфорумки.

                Някои пък не са направени толкова добре, но и самата представителка на Giza (ако мога така да я нарека) си казва "нещо му липсва на този аромат". Например колежка пожела Crystal Noir на Versace и думите за него бяха точно такива. Lancome La Vie est belle пък е добър, но и той специално не е като оригинала. Два колежки го купиха, харесаха го, но потвърдиха "не е същия". Поискайте си пробичка като поръчвате, за да не се чудите какво да правите с 30 мл. Но пък имайте предвид и че някои не се развиват добре под формата на масло. Само със спирт можете да усетите страхотното ухание. Именно затова препоръчвам да се обадите на Милка и консултирате с нея. Тя не просто продава, а работи с изключително внимание и афинитет. Знае какво прави и си познава асортимента. Можете да направите и комбинация. Има моно масла, а и такива, които не имитират нищо... и са разкошни! Това лято се влюбих именно във Velvet hyacinth. Няма такъв кадифено-пуден букет от пролетни цветя. Мощен флорал е.


                Както споменах - имат в каталога си аромати, чиито други фирми не предлагат и в оригинал са скъпи. Марки като Kilian, Maison Francis Kurkdjian, Tiziana Terenzi, страхотната кожена роза с дюля на Hermes Galop, Amouage, Montale, Frederic Malle и други. Познавам поне 1/3 от асортимента и особено дамските, част от унисекс и малко от мъжките. Та ако имате интерес и ви е интересно дали е направен добре някой конкретен - питайте. Ще се опитам да ви помогна. Пък в случай че имате каквито и да е въпроси относно създаването, дали се приближава максимално или не познавате и ще стреляте насляпо - звъннете и попитайте. Ще ви насочат дали е за вас.


                А магазина е изключително бижу! Намира се в малка улица в центъра на Варна (Драгоман 7). Застанете с гръб към New Yorker и тръгнете направо. Ще видите бутика на Biofresh и излизайки от магазина наляво, влизате в Драгоман. На ъгъла има магазин за обувки, след него е кафене и няколко метра по-нагоре, отляво остава Giza. Ако слизате от Мария Луиза, подминете Тиганъ и само няколко метра надолу ще видите витрината.


                Аз буквално стоя минимум по час. Имам чувство, че съм парфюмерист, който бърка поредното творение. Направен е в много отпускаща обстановка и можеш да пробваш на воля без да те притесняват. Всичко е в стъклени шишета като бокали, където са маслата и пред вас всъщност правят всичко. Тук е момента да спомена и за времето, което е нужно да се развие даден аромат. След като бъде направен, е хубаво да изчакате поне 4-5 дни преди употреба. За някои дори бих казала 10. Разликата е съществена.

               Mои любимци и такива със страхотен шлейф, наситеност и излъчване са:


                Dolce & Gabbana Dolce Garden - разкошен и оригинал не ви трябва! 

                Guerlain Mon Guerlain 

                Guerlain Mon Guerlain Floral

                Guerlain Santal Royal - за него поема мога да напиша, т.к. 2 колежки го носят /едната масло, а другата спрей/ и се чувствам като в храм, в който се отпускаш и се пренасям някъде надалеч и е просто друго измерение....

                Viktor & Rolf Flowerbomb - сладък цветен аромат, на мен ми ухае на домашен сливов мармалад и много го харесвам

                 Marc Jacobs Decadence, който е спрян в оригинал

                 C. Herrera Sublime

                 Chanel Coco Noir - за мен е в пъти по-траен и наситен от оригинала, който почти не се усеща върху мен

                 N. Rodriguez Narciso Pudree

                 Dior New Look 1984

                 J. P. Gaultier Scandal

                 Lancome La  Nuit Tresor - за мен версията на Гиза е по-красива, по-поносима и няма онази тежест, лепкавост от оригинала

                 Chloe EDP им е прекрасен! 

                 N. Rodriguez For Her също е чудесен!

                 Y. S. L. Manifesto е голям красавец и колежка купи за втори път. Много мадамски сладък и различен аромат е.

                 Cartier La Panthere е за почитателите на шипровите парфюми. Ако харесвате Agent Provocateur и този много би ви допаднал.

                  Womanity на Мюглер пък е по-наситен и буквално ухае по цял ден. Вече няколко пъти го купуват колежки и ги питат след 8 часа с него ли са. 

                  En Passant (Frederic Malle) е разкошен, пищен и луксозен люляк. Оригинала не го познавам, но този е супер траен и шлейфов. Коридора на работа ухае целия!

                  Y.S.L. Libre и той е перфектен, изобщо не ми трябва оригинал. Достатъчно добър във всяко отношение!

                   Baccarat Rouge 540 от капчица масло на китката, докоснала се до каишката на часовника ми, на следващия ден се чудя аз от кой мирише в офиса. След известно време разбрах откъде се носи аромата. :)

                  От унисекс пък сме купували по няколко пъти от Vodka on rocks и Hermes Voyage. Жени ги ползват, препоръчала съм на познати, мъжете се обръщат след тях във фитнеса и питат с какво са. Аз също харесвам много и Bvlgari Au the bleu, а още повече Moonlight in heaven на Kilain. Последния е толкова отпускащ ..... хладна гора, мокри дървесни нотки с успокояваща мента, липа и билки. Хладен, земен и като луксозна ароматераперия.

                  Преди седмица излезнаха и нови 8 аромата в трите катеории, чиито впечатления описвам като първи, защото не съм тествала дълго, за да ви дам все пак някакъв ориентир. 


                  Guerlain Cuir Beluga - четейки във ФР коментарите, че прилича на Шалимар се опасявах. Бях си поръчала насляпо Shalimar Souffle Intense тази зима, но ми дойде малко хард. И ванилията там беше почти ориенталска за вкуса ми, ретро, с лимоненото начало. Много красив парфюм, само че не го възприех върху себе си и излъчването ми. Така че отиде при дама с такъв вкус.

                   Cuir Beluga обаче е съвсем друга бира. Много луксозна, много класна и мадамска е ванилията тук. Няма пищни подправки, нито острота в нея. Не е сладкарска, не е бурбонска. Креместа и като пухкав крем с белгийски бял шоколад. Не ме задушава. В същото време се усеща една мека и балансирана кожена нотка. Заедно с нея и тъмна, кашмирена роза (няма в състава, но на мен ми създава впечатление за такава), обгърнати от пачули и карамелен амбър. След първите 30 минути се прокрадва онова Герленското, което има и в Шалимар, но тук е омекотено и пречупено през призмата на 21 век. Не е машина на времето. Сега 2 часа по-късно, усещам млечни лешници, лека дълбочина от пачулито и велурена мекота. Прекрасно изпълнение и при следващата поръчка ще си го взема!
                    Помня коментара на една дама за Hermes Galop, която беше казала много кадемлийски парфюм - ухае на жена в кожени панталони с камшик в ръка, то за Cuir Beluga мога да напиша 'много майсторски направен'. Ухае на луксозен кожен салон, току що полиран с ванилова есенция. На дама със скъпа кожена чанта Bottega Veneta. :)))

                    Lost Cherry започна с ясна сочна тъмна череша, вишна ако трябва да съм точна. Тръпчива и бадемова. Ухае на вишнев ликьор с горчиви бадеми. След половин час поомекна, изчезна това силно алкохолното начало и усетих аромата на кожено яке, дълбочина от пачулито и приятно опушена нотка. Без да е труден и да изисква специално настроение. Отминаха два часа и вече е топъл, отпускащ и чувствен. Базата му е като балсам за душата - ванилия с дървесни нотки, сандал, тонка, бензоин. Красив и определено по-добър за мен от варианта на Заг. А и по-траен. Ако нямах Черната рокля на Герлен, кожената й казвам аз, щях да го заплюя за покупка.

       


                 Приятно изненадана съм и от Guerlain Aqua Allegoria Ginger Picante. Направо ми отпада Twilly Eau Ginger. Този джинджифил е мнооого по-добър и от Twilly. Като свежа лимонада с пресен и току що разрязан джинджър е. Ярък, сочен, супер освежаващ и зелен. Започва газирано, но много жизнерадостно и пикантно. Не липсва пипера тук, но не е дразнещ и сух. Розата го омекотява и придава женственост. Два часа по-късно се долавя леката сапунена нотка, без да е евтин. Напротив - един от прекрасно съчетаните мускуси има с кедър. За лятото ще е разкошен!

                  So Scandal също е добър, но не ме впечатли чак толкова. Комбинация от свежи плодови нотки с ванилия. Нито е детински и плосък компотен, нито е прекалено сладък. Напомня ми много на микса, който направих за колежка от Shiseido Ever Bloom и YSL Black Opium. Но само в началото! Изучавайки го отново и след 2 часа, си душа ръката и върху мен е завил в посока Erba Pura. Само че без гадния животински муск, без сухите дървесни нотки. Малината е свежа, а мускуса я балансира. Въпреки в пирамидата да липсва, аз откривам такъв. Има млечен акорд, който напомня на шейк, но не е сладък. Туберозата не я реистрирам, а жасмина с портокаловия цвят ми се губят и долавям на по-късен етап бегло. Просто са преплетени добре с останалите нотки и не могат да изпъкнат.



                 Chanel Gabrielle Essence - в оригинал тествах миналото лято, та паралелно не мога да сравня. Дамата, която го беше донесла на среща сподели че не е впечатлена. И от разговори с търговци на популярен сайт във форума, знам че първия Габриел е по-харесван. Та в изпълнение на Гиза не мога да кажа нищо лошо. Който харесва бели цветя, с кремообразен финиш и лека зеленина, луксозен сапунен привкус - ще му хареса. Пролетен букет от свежи цитруси, зелен чай, тръпчиви горски плодове, които хармонично се преплитат с млечна тубероза, жасмин и портокалов цвят. Има и много нежен акцент от кокосовото мляко, който по-скоро продава мекота на белите цветя и не позволява на зеленината да загорчи. Остава си свежия акорд на цитрусовите нотки от началото. Базата е мускусна с кедрови акорди и ванилия, но не сладка и да създава топлота, а колкото да балансира и укроти силното цветно присъствие. Няма я сладостта от Жадор.
                   Звученето за мен е много подобно на E. Arden Splendor, който имах и скоро привърших, но е някак по-мек, по-луксозен и женствен. Ако успея да пробвам отново оригинала, ще мога да кажа дали са уловили оново Шанелското, което знаете е трудно за имитиране. Но аромата сам по себе си е много хубав! Ако трябва да сравня с варианта на Баргело, на Гиза е по.

                  Romance на Rasasi ме изненада. От прочетеното във ФР очаквах ретро, силно зелен аромат с остри бели цветя. Но не! Поне засега е топъл, момичешки и елегантен флорал с аромат на сладка дъвка от зюмбюл и иланг. Леко пудрен, зелен и дървесен. Има си очарованието на минала епоха, но е загатното и в зависимост от химията на кожата, сезона, може да не се усети. На границата на модерното и ретро е. При него свежестта също се запазва и не става банален, монотонен. Усеща се и роза - росна и с български нюанс от мускалче. Хладна е, но красива. Жасмина придава лека тръпчивост, като в зелен чай и ободрява. Интересен парфюм, но без проба не препоръчвам. Освен ако не си падате по рози, студени пролетни цветя и искате да се върнете с 20 години назад.

                   Bitter Peach (Tom Ford) - за мен е по-пипнат и завършен от този на Заг Зодиак. По-сладка и пудрена е прасковата, по-месеста и с пухкав мъх по кората, докато на Заг е сякаш по-свежа. Виждам я през летните и все още топли дни. Bitter Peach на Гиза ми напомня за приближаващата есен, за смолите по дръвчетата... И в подухващия ветрец така хубаво се реешe. Смолисти нотки с мека дървесина, кадифена праскова и посипана с пудра. Много красиво изпълнение, което носи страхотно настроение.


                 Поразучих и бегло мъжкия Hugo Now. Свеж акватичен, сочен цитрусов с щипка пиперливост от кардамон. Леко ментов с онази типична нотка от лавандулата. Резлив, но с ветивера става много балансиран и върху мен не е остър, сух. Има топлина в него, та за колежка с афинитет към унисекс категорията, би бил чудесен.



                  Мога да пиша до безкрай, но ще дописвам на части тук, защото иначе никога няма да види бял свят публикацията. Възможно е да съм пропуснала нещо, така че ми пишете и ще се постарая да ви отговоря. Магазина е само във Варна, а доставката до офис е безплатна за поръчки над 50 лв.

3 коментара:

  1. Отговори
    1. Ами нямам спомен дали съм го пробвала, можеш да звъннеш по телефона на Милка. Тя ще те консултира. :)

      Изтриване
  2. Благодаря за написаното,отдавна Ви чета и вече имам няколко неща оттам.Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване