сряда, 25 март 2015 г.

Tea time

      Израза "да отидем на кафе" не се свързва с това, че толкова ни се пие кафе или нещо друго, а да се видим с приятели, познати и да разменим няколко приказки - обсъждаме клюки, споделяме проблеми, хвалим се един на друг или просто си говорим и забравяме за работа и проблеми. Естествено понякога ни се сяда, защото наистина имаме нужда от топла напитка през зимата или студена през лятото, но това е отделен въпрос. Покрай това, хапваме и от забранените храни от време на време. Тортички, пастички и все такива вкусотии. :)))


      Аз нали не съм от кафеджиите, съм си намерила своя обичана напитка и това е чая. Напоследък доста често срещам блогърки, които споделят за любимите си чайове и реших да ви споделя опита с различните марки и видове, пробвани от мен през последните 2 години.


      В началото си купувах обикновените български, които са стандартни билкови, пия ги и сега, но няма онази тръпка и кеф. Преди година събраните:


Затова започнах да се оглеждам за по-качествени и по-скоро с интересни ароматни вкусове. Като започнем от Twinings, които са най-често срещаните и предлагани по кафенетата, та стигнем до Ahmad Tea & Teekanne. Разбира се има и други, но тези са най-продаваните и харесвани. Lipton напр. - тя мисля е турска марка, видях в Метро от нея. Опитвала съм техния лимонов, сякаш не бях впечатлена.
    Teekanne открих през лятото на 2014 г. и от тогава винаги си поддържам по 1-2 вида. Любими са ми Magic Apple & Planinski raj, за които вече ви писах есента. Тогава вие ми споделихте за Granny's Finest, Magic Winter и дълго време ги търсех. Вторият не открих, но на негово място взех  Magic Moments, който се оказа страхотен. Много интересен, според моя вкус луксозен и заслужаващ внимание. Пробвала съм да слагам ром в обикновен чай, но ми дойде много силно и натрапчиво, едва изпих 200 мл. В този е вкуса е съвсем различен. Балансиран е. Портокала е леко загатнат, но омекотява някак и крайният резултат е чуден. Granny's Finest е още по-ароматен.
     При последното ми ходене до Турция, видях тези dogadan, струваха по 5 лири кутията е предложих, че са от класа на изброените. Оказах се права. Всеки филтър е опакован по отделно, като луксозните чайове и виси етикетче с вида. "Yaban Mersinli" от картинката ви става ясно с какво е - шипка, боровинка и ябълка. Не е лош, плодов, но шипката му придава лека тръпчивост и не е като стандартните плодове чайове. "Tarcin Karanfil" е разкошен. Супер силен и истински аромат на канела. Все едно сте си изсипали цяло пакетче с подправката. Пак ще си взема от него като ходя. Ето сайта им, ако искате да разгледате.
 

    Ahmad Tea Relaxing "Winter Charm" ми напомня на Teekanne Magic Apple, но има лек дъх на портокал. Приятен и чудесен за празниците през зимата. "Strawberry & Kiwi" Green Tea е зелен чай с ябълка и киви. Аз лично не съм почитател на зелените и черни чайове, затова и не мога да го оценя. Двата плода да не кажа почти не ги усещам. Някак остри са ми тези видове и не така приятни като билковите.
     Продължавам с Teekanne. "Granny's Finest" е може би най-силно ароматизирания и интересен заедно с "Magic Moments". Наистина сякаш го свързвам с баба, напомня ми на детството и чайовете, които са си правили едно време бабите ни. От метри мирише, докато си топля водата в печката. Magic Moments пък е най-изтънчения и ако имате капризни гости, може да им го сервирате. Много балансиран и няма нищо в повече. Просто има вкус на лукс. Както писах слагала съм ром в билков чай и ми беше гадно, силно и ме дразнеше. В този обаче всичко е на мястото си. Портокала и канелата допълват и ще ви сгреят в студена зимна нощ.
     За Ябълката и Планинския рай можете да прочетете тук.


     И сега за Twinings. Едва ли има някоя от вас, която обича чай да не е пила прочутия им Лайка, мид и ванилия (Camomile, Honey & Vanilla). Да, хубав е, но водата не е ли гореща, почти няма вкус и аромат за мен. Този на българската марка по-долу е 100 пъти по-ароматен и вкусен. И е 5 пъти по-евтин. Lemon & Ginger ми хареса, леко тръпчив цитрусов, бих го пила отново. Lemon Twist е подобен, но я няма нотката на джинджифила. За Camomile & Spearmint нямам конкретен спомен, не помня да ме е впечатлил. Ако трябва да съм честна, никой от билковите им не ме е грабнал достатъчно. Пила съм многократно от почти всеки. Опитвала съм миналата зима и English Breakfast, White Tea, но те пък никакъв вкус нямаха като че ли. Плодовите обаче са много мои, при все че аз не си падам по принцип. Обмислям една кутия Fruit & Herb Selection. Strawberry & Mango, Four Red Fruits Tea, Peach & Passionfruit са с наситени цвят, аромати и плодовете се усещат отчетливо при отпиване. Искам да опитам и на Pickwick някакъв, че нито един не съм пила и ще се радвам да ми споделите, ако сте пробвали от тях. Тези на Rioba са немски, няколко пъти са ми сервирали от тях в 2 кафета, но не са нищо впечатляващо. Обикновен чай. Не бих си взела от тях и да ги видя.


    Биопрограма са български, споменавала съм ви за тях ако не се лъжа или поне за този с Ябълка и канела. Спокойно може да се мери с Teekanne Magic Apple. Много ми харесват и са супер ароматни. Особено Ментата, за моя вкус е близка до чай, в който си слагам сухи листа мента. Липата все едно е от пресен липов цвят. Доста сполучлива и си струва да се опита. Горския кът са няколко вида. На долния капак четете с какъв ароматизант са. Аз си взех с маракуя, защото харесвам този плод. Не е лош, но не мога да го сравня с Peach & Passionfruit на Twinigs. Няма го естествения вкус сякаш. Колкото е плодов, толкова е и билков.




    На тази марка GT Premium Herbs & Fruits попаднах случайно преди 2 месеца. Свършваше ми поредната кутия /бях останала с няколко пакетчета буквално/ и взех Ябълка и Канела за проба. Няма да ви казвам колко време стоях пред щанда и избирах и четох. Козметика си купувам по-лесно вече. Толкова ми хареса, че обиколих всички големи хранителни магазини в града и купих от останалите видове. Наскоро видях, че ги предлагат в Била и Метро също. Да предупредя за цените, че аз от 0,65 до 1,30/1,80 срещах. Нямам представа дали зависи от видовете или просто надценката някъде е по-голяма. При всички положения обаче си струват парите! За съжаление не съм виждала всички видове, а много искам да опитам Лайка, маточина и цвят от роза; Цвят бъз и лимон; Касис и цвят от бъз; Малина и цвят от липа; Боровинка и ванилия; Круша и смокиня и Чай Ориент. Ето сайта на марката.
     Ментата не е лоша, сравнена с тази на Биопрограма, не ми харесва толкова. Не е така тръпчива, а някак по-суха стои. Не е лоша, по скоро въпрос на предпочитание според мен.
     За Лайка, мед & ванилия ви споменах по-горе, че е супер. Просто този на Туинингс може да се скрие. Толкова е ароматен....лайката с меда са като истински. Ванилията е само леко загатната. Нямате нужда от подслаждане дори. Аз съм свикнала да пия чисто, но този ме отвя.
Препоръчвам го с 2 ръце!


      Лайка е доста слаб на фона на предния. Да, лайката е същата, но сама не е толкова открояваща се и силна. Ако не обичате меда, тя може и да ви допадне повече.
      Шипка и каркаде мислех, че ще ми допадне. Обожавам шипков мармалад, обаче каркадето вероятно не е мой тип и ми идва странно. Напомня ми на индрише, не знам защо. Приятен е, ще го изпия, но няма да повторя.
      Свежо утро е подобен на Алпинист, Утро от българските. Стандартен билков чай, не е нещо уау, но пък е ок на вкус и бих си взела от него по натам за разнообразие.

       Споменах, че не харесвам черните чайове. Но лятото си бях взела от този Golden Lion. Не е никак лош. Помня го още от едно време и интереса ми да го опитам не утихна. Доста е тонизиращ и "горчив". Има тръпка при пиене, силен е, все едно пия кафе. Ако реша някога, че ми се пие черен чай, пак бих го взела. Струва около 2 лв.



       Та това са моите опити с чайовете до момента. Ако имате предложения за нови видове, не се колебайте да се включите. Също интересни са ми разтворимите, които се запарват, но досега не съм купувала такъв.
  

9 коментара:

  1. За мен се губи ефекта от пиенето на чай, когато прочета на опаковката, че има добавени аромати. Повечето от описаните луксозни марки, са такива. Нека поне чаят, който пием, да няма химия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчай ми марки, в които не се съдържат.

      Изтриване
    2. За да няма добавени аромати просто си купуваш от аптеката изсушена билка. Много по-трудно е приготвянето на чай, иска се чайник , който запарва и хубаво прецежда, но е истинско.
      Още по-истинско е ако сама си набереш билките - липата, жълтият кантарион, лайката, мащерката, ментата и маточината са лесно достъпни. Сушиш върху хартия на проветриво и сухо място и съхраняваш в тъмно стъкло.
      Lipton не е турска марка, а британска и е един от най-известните, най-старите и принципно хай чайове.Купен е от Unilever.

      Изтриване
  2. Страхотна колекция си имаш :) Аз кафе не консумирам въобще, но чай - поне 2-3 големи чаши на ден, целогодишно. Сутрин пия черен чай (English Breakfast) или зелен, а вечер преди лягане - ментов. Плодовите чайове не са ми любими, но пия от време на време, по-често зимата. Касис и бъз на GT Premium Quality го взех наскоро, че много обичам касис - киселее ми една идея повече, отколкото ми се иска и го отдавам на бъз-а. На Pickwick плодовите съм ги пробвала почти всички видове, че много се харесват вкъщи - от тях любимият ми е слива, канела и ванилия, харесвам също и круша, ванилия и лимон. Портокал, лимон и мед нещо не го харесах. В момента имам и техния с манго и лайм и го харесвам, но не бих повторила сякаш. Наскоро ми донесоха арабски насипен чай, в който идея си нямам какво има :Д на английски пише само розови листенца, но със сигурност има и други съставки и страшно ми харесва, направо си го пазя, че не искам да свършва. Майка ми прави чай от пресен босилек и има нетипичен вкус, но си го пия с удоволствие лятото. Сега съм любопитна за чай от ройбос и вероятно тези дни ще взема да опитам :)

    preslavasbeautydiary.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много ти благодаря. Още утре ще мина да видя дали ще намеря нещо на Pickwick, че ме запали да пробвам. Мислех си тази вечер да се отбия на прибиране да огледам, но си казах имам достатъчно. Утре обаче няма да се размине. Точно за насипните чайове говорех накрая, искам да опитам такъв. А ройбос не са ли черните чайове или аз не съм разбрала пак?

      Изтриване
    2. Чаят от ройбос го водят също "червен" или "африкански", защото се произвеждал само в Кейптаун и е керемиден на цвят. От типа билков е, виждала съм го в опаковка чист или с добавена ванилия, може и с още нещо да го има, ще взема тия дни да го видя дали ще ми хареса. Насипните чайове са страхотни, много силни, с интензивен аромат и се ползва съвсем мъничко от продукта. Малко е пипкаво с тях, но си намерих чаша с добавяща се приставка за насипен чай и не се занимавам с щипки за чай и т.н. Обикновено ги има из по-големите пазари или разни арабски или био магазини. Пикуик от Кауфланд взимах преди 2-3 месеца сет микс чайове, не знам обаче дали се продават поотделно споменатите слива,ванилия,канела и крушата с лимон и ванилия, другите 2 бяха нар и боровинка и мандарина с мед и лимон.

      Изтриване
    3. А ройбоса ще го пропусна в такъв случай, няма да ми хареса като гледам. За насипен ще се огледам или поръчам да ми донесат, че при нас Кауфланд няма. Има ли някаква марка или вид, който можеш да ми препоръчаш и харесваш ти?

      Изтриване
  3. Вече сигурно имам 50 вида различен чай вкъщи... по-заредена съм от малките супермаркети. На мен обаче класическите български чайове много ми липсват и винаги си поръчвам на пътуващите да ми донесат от България. Любимите ми напоследък са на зеленият чай с мента на Lipton, черният с портокал и канела на Twinings Yunnan на Twinings, който има невероятно красива опаковка, лимонена трева и портокал на Auchan, зеленият чай с манго на Auchan и насипният чай за леко храносмилане на Hildegarde de Bingen, който си взех при последното боледуване. А също и зеленият чай с жасмин на една от марките на Lidl е невероятен и за съжаление не си спомням коя точно, но луксозната версия в старшно красивата опаковка и пирамидални пакетчета на Lipton изобщо не ми харесва колкото нея, а е поне 3 пъти по-скъпа.
    От българските фаворити са ми Свежо Утро, Старопланински чай, Банкя и Букет, които просто като комбинация са невъзможни за откриване във Франция, а носят едно усещане за у дома.

    Всъщност истински луксозните чайове са насипните с био сертификати, но за съжаление и цената им е доста солена. Но все пак ти препоръчвам да се насочиш към магазините където продават чай насипно. Ако се свари както трябва определено става много по-хубав от тези в пакетчета.

    А когато започва да уча сериозно стигам до 8 чаши чай на ден (повечето са infusions де, на ден пия само по 1-2 часи от това, което реално е tea).
    Ройбосът не е черен чай. Всъщност изобщо не е чай, той спада към infusions, имам 2 опаковки с него, един чист и един в комбинация с ванилия и двете не ми допадат кой знае колко, защото ми е хем много кисел, хем много горчив. Ако не си пробвала зелен чай с жасмин също препоръчвам, на мен той ми е най-най-любимият заедно с чаят от лимонена трева.


    Оф, изписах роман аз... трябвало е да се преместя в Англия, а не във Франция, защото тук всички пият кафе. xD

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле, ама ти наистина цял ферман си изписала. :)
      Аз все още не съм заприличала на магазин, но и това предстои. Като гледам как се пълни шкафа.
      Много ти благодаря за полезната информация. Непременно ще опитам от насипните чайове, стига само да намеря. А за зеления с жасмин ще си помисля.... че нали не съм много по тях. Някак блудкави са ми и не така вкусни.
      Българските аз винаги ще ги пия, но просто не са ми интересни вече. Няма я тръпката, ако ме разбираш. :))

      Изтриване