вторник, 1 декември 2015 г.

Чаената колекция на Ина

       Декември е. Коледа наближава и няма по-подходящо и уютно време в годината да си поговорим за ароматни напитки, вкусни меденки и красиви свещи. Само снегът липсва....
       Днес на гости в блога ми е приятелката, за която ви разказах в началото на годината тук, когато получих коледния си подарък от нея. Тя живее в Дюселдорф, Германия и много обича чайчета като мен. А и не само, разбира се.:) Колекцията й е доста по-завидна от моята. Освен красиви пакетчета, притежава много насипни в страхотни метални кутии, има и няколко сервиза, подноси за сладки и разбира се, обожава ароматни свещи и тартовете на Yankee Candle. Смята се за луда, защото пиела и чай и кафе на едно, мислеше че е единствената, но й показах че греши. Аз не обичам кафе, обаче я уверих, че не е луда. :)
      От няколко месеца я моля да направи снимки и най-накрая стигнахме до споразумение. Има нюх и много добър вкус и ми се щеше да покажа колко добре успява да аранжира всичко, да придаде чар. Помолих я да разкаже с няколко думи как се е запалила по чайовете, какви видове обича, кои са й любимите, насипни или в пакетчета предпочита. Кога и с какво предпочита да ги пие. Оставям ви с краткия и разказ, а и страхотната колекция.


Специално за блога на Ивчето, който чета с най- голям интерес и с удоволствие, се включвам с едно малко чаено ревю. Представям на всички любители на чая, част от моя чаен асортимент.






Тъй като Коледа наближава, бих желала да ви представя новият лимитиран чай X-mas Edition на Kusmi Tea Paris - Tsarevna.
Имало едно време...


... В сърцето на империалистическа Русия, в Зимният дворец в Санкт Петербург, родното място на Kusmi Tea®, се срещат царските дъщери, за да празнуват Коледа заедно и да украсят огромната коледна елха.
Днес Kusmi Tea® празнува тази традиция на 19-ти век и представя вдъхновения от тази епоха царски Коледен чай. Смес от черен чай, подправки и портокал.
Царевна се предлага в лимитирана серия и продължава вече втора година, като този път е в други цветове, както и нова кутия. Императорско синьо и сребърни пайети. Този чай ни отнася във вълшебния свят на руските коледни празненства.
       Какъв е ароматът... Още с отварянето на кутията се изнизва силен облак от лакрица (сладък корен), ликьор от бадеми. Подправен е с много лакрица, портокалови корички, аромат на портокал, ванилия и бадем. Чаят ухае повече на подправки, отколкото на чай. Липсва тръпчивата чаена нотка на черния чай, което за мен е един малък минус в рецептата. Много богат, пищен и силно подправков букет.



     Не мисля, че любителите на черния чай са много у нас, може би не е навлязло силно в традициите ни.  Моят любим чай в същност е черния и точно него пия с най- голямо удоволствие. Ароматизиран или не, винаги присъства в ежедневието ми. Assam е любимият ми сорт, тъй като в него усещам много приятна тъмна шоколадова нотка.




      Ароматизираният черен чай също е на почит у нас. Коледните емисии с портокалчета и канела заемат първото място. Последвани от черен чай с рози, черен чай с виолетка и малина, които присъстват също в асортимента и на Kusmi Tea. 



     Зеленият чай поне за мен няма особено приятен вкус, но и към него посягам от време на време. Плодовите чайове са неизменно и всекидневно в употреба. Първенството държат червените горски плодчета.






Точно преди Коледа, обичам чая с кенди пръчки, кафява захар във всякакви разновидности, на бучки, на трохи или на парченца.


     В Ostfriesland се пие много чай, правят се много чаени специалитети. И според традициите там, бучките захар се поставят първи в чашката. Върху тях се налива горещия чай. По този начин бучките започват да издават много приятен звук, все едно се разпукват. Приличат на ледени кристали, които сякаш си шушукат с теб. Усещането е страхотно. С шашка чай никога не си сам.



Всъщност точно по времето, когато живях в близост до този район на света, заобичах черния чай и научих традициите му.



      Кенди кафява захар на пръчка се поставя в чашката с чая без да се бърка с нея постоянно. Отпива се от чая и чашката се долива. Пръчката подслажда доста чашки чай, без много усилия.




       Чаят у нас се предлага и пие понякога със сладкиши и курабийки. Понякога с плодово мляко. Според настроението.























6 коментара:

  1. Страхотна публикация и прекрасни снимки! С какъв фотоапарат и обектив са правени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти. С Canon 600D са правени, китовия и 50-ка STM. Много хареса моите снимки след като си го взех и тя си купи същия. :)

      Изтриване
    2. Трябва да ползвам 50 мм-овия по-често за блога и аз значи, с него много обичам да снимам навън, но вкъщи рядко го слагам.

      Изтриване
  2. Прекрасна публикация и снимки, и колекция!
    Допи ми се чай, а уж не обичам :)

    ОтговорИзтриване