В края на лятото опитах за пръв път тази рецепта, която ще ви споделя днес. Станаха страхотни и през изминалата седмица приготвих отново 2 пъти, което категорично затвърди мнението ми, че е успешна. Колегите също ги харесаха много и ме похвалиха, затова смятам да продължавам да ги приготвям по същата рецепта.
Необходими продукти за 12 броя:
- 1 яйце
- 100 гр. захар
- 100 мл олио (125 гр масло)
- 250 гр кисело мляко
- 200-250 гр брашно или 1 1/2 ч.ч. (колкото поеме сместа)
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- 30 гр какао (Йоткер, ако е обикновено може и повече)
Ако желаете да имат пълнеж, можете да използвате парченца шоколад или по-добрият вариант е течен шоколад. Правила съм ги с плод (смокиня) и орехчета, но и с банан ще станат чудни. Заради празниците в момента, настъргах кората на 1 портокал. Ако искате да направите ванилови, пропуснете какаото и добавете лимонова есенция, а за още по-коледен вариант, опитайте да замените шоколада и какаото с тиква/ябълки, канела и орехи.
Глазурата, която всъщност е мързелив вариант и прилича по-скоро на топинг, но никога не съм правила нещо подобно и не ми се занимаваше особено с тази част. Използвах маскарпоне, пудра захар и понеже нямаше сладкарска боя в магазина до нас, се сетих че мога да използвам плодове за оцветяването. Имах замразени къпини и малини, затова намачках от къпините и резултата беше добър. Можеше да е по-наситен цвета, но вкусът пък на тази комбинация беше върха. Сладък, леко тръпчив и сочен - допълващ чудесно какаовото тесто. Оригиналната рецепта беше със 150-200 гр захар, така че ако обичате да са по-сладки, добавете повече. За мен и всички познати, на които подарих за Коледа, са идеални и с тази доза.
Разбийте яйцето, след което добавете захарта и разбийте докато се разтвори. Изсипете киселото мляко и олиото, разбъркайте до хомогенизиране. В отделен съд смесете сухите съставки и с лъжица прибавяйте по малко към течната смес. Трябва да получите гъсто кексово тесто. Включете фурната на 180 гр. (ако е по-слаба фурната ви - на 200) и започнете да пълните кошничките. Аз слагам 1 пръст от сместа, кафяна лъжичка течен шоколад/плод/орехче и пълня още толкова. Не трябва да превишава 2/3. Печете 15-20 минути или докато излезне клечка за зъби суха. Много зависи от фурната ви.
Кексчетата стават толкова пръхки, сочни, меки и пухкави, че сякаш ядете шоколадово суфле. Не са толкова ароматни като курабийки, а ухаят финно какаово, но вкуса им е идеално балансиран. Не може да ви натърти от сладост едно, но пък ви засища поне за малко глада за сладко.
За да се отделят по-добре от хартиените кошнички, оставете за едно денонощие в хладилник, горното е малко след изстиване и затова изглежда доста полепнало или поръсете с брашно леко преди да напълните от сместа.
Ако харесвате по-сбитите и "хлебни" текстури, заменете киселото мляко с прясно.
Бон Апети!
Няма коментари:
Публикуване на коментар