четвъртък, 12 януари 2017 г.

Мъфини с тиква и орехи

       Имате ли още тиква от празниците? Покрай Бъдни вечер приготвях тиквеник и остана половина, която не исках да пека с мед и орехи, затова реших да я направя на мъфини. Всъщност забърках преди и след нова година, та едната доза щракнах и след набралата популярност публикация за шоколадовите, мисля че ще ви е интересно ви показвам и тези. Рецептата е същата с някои малки промени.


         За 12 броя мъфини са ви нужни:

- 1 яйце
   - 1 пълна чаена чаша брашно
   - 100 гр захар или 1/2 чаена чаша разтопен мед (аз ги правих с мед)
- 250 гр. кисело мляко
   - 1 пак. канела (10 кг)
   - около 300 гр настъргана тиква, объркана с малко захар и канела
   - 100 мл олио
- 1 бакпувер
- 1 ванилия (ван.захар)
   - пудра захар
   - орехи 


      Първият път приготвих 12 мъфини с около 300 г тиква, но вторият разделих половината доза да е с какао и с 300 гр направих 9 броя. Затова и не се надуха, а и напълних повече от 6 кошнички. Но пък на мен и колегите им харесаха много, точно защото няма толкова тесто, а се усеща повече тиквата. Орехите хрупат приятно и заради меда не са прекалено сладки (за половин доза слагам около 3-4 с.л. и разтапям в микровълновата).


        Разбивате яйцето и добавяте захарта/меда. След като разбиете добре, прибавете киселото мляко и олиото. Смесете в купа сухите съставки (брашно, бакпулвер, ванилия и какао/канела) и разбъркайте с течните до получаване на гъста кексова смес. Когато сте готови, изсипете настърганата тиква. Ако желаете можете да слагате и по кафяна лъжичка тиква по средата на всеки мъфин заедно с начупени парченца орехи. На мен точно по този начин ми станаха любими. След като напълните 3/4 от капсулата, притиснете парченцата орехи и слагайте в загрята фурна на 180 гр. В този вариант с повече тиква се пекат по-бавно, нужно ви е двойно повече време. Резултата обаче си заслужава.


       След като изстинат по желание поръсете с пудра захар, а може и с канела. Ако ги поднасяте у дома, полейте с мед. Изобилстват ароматните съставки, а престоели в кутия на следващия ден, са още по-вкусни и се отделят от кошничката с лекота. Не са мазни, нито пък прекалено сладки. Чудесен десерт за студеното време и чаша чай, а защо не и кафе. :)

        Тези са от първата доза, но не исках да ги показвам, понеже се увлякох в печенето. Хайде още малко, да покафенеят и придобият вид, та ги попрепекох леко и затова вторият реших да са по-влажни. Та когато клечката излезне суха, не ги оставяйте във фурната. Вадете и им се наслаждавайте.!


          Всъщност есента си направих и здравословни мъфини - с фурми и без захар/мед, брашно/олио, по рецептата на Руми Илиева. На вид обаче изобщо не се получиха и не съм ги удостоила със снимки. Станаха дори по-сладки, отколкото очаквах. Вкусни бяха, но моите с брашно, мед и орехи ми допадат повечко. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар