През уикенда често обичаме да се глезим с вкусотии и да прегрешаваме. А ако и други освен вас в семейството са любители на сладкишите, със сигурност често ни се случва да се чудим какво да им приготвим. Или пък ако очакваме гости. Затова днес реших да разнообразя от еднообразните козметични ревюта и да ви покажа един страхотен и много вкусен десерт, с който да зарадвате близки, приятели или колеги. Приготвих го в началото на седмицата по повод и толкова се хареса, а и ме помолиха няколко души за рецептата, че трябваше да я напиша.
Чийзкейк с бисквитки Орео се получи прекрасна комбинация от хрупкав блат с наситен какаовомаслен вкус, лек млечен крем и ароматен ганаш от бял шоколад. Сладък, но без да натъртва като силно шоколадовите торти, сочен, мек и пленяващ от първа хапка. Уверявам Ви, че ще е трудно да му устоите и ще искате още и още. А като се има предвид, че и за пръв път приготвях чийзкейк изобщо, беше страхотен. Имаше още какво да се желае, но следващият път знам какво да променя за още по-добро изпълнение. :)
Необходими продукти за форма с падащо дъно с диаметър 24 см.
2 кутии бисквити Орео (32 бр)
60 гр масло
400 гр заквасена сметана
250 гр маскарпоне
250 гр крема сирене
200 гр пудра захар
1 пакетче желатин
1 ванилия (по желание)
За украсата и ганаша:
10 бисквити Орео - едно пакетче от 6 и едно от 4 бр.
200 гр бял шоколад
100 мл сметана (животинска)
20 гр масло
Начин на приготвяне:
Разделяте бискитките и премахвате с нож белият крем. Оставете си 2-3, за да начупите за "пълнежа". Смилате ги до ситни трохи в блендер или на ръка. Аз имам робот, но все още не съм разучила всички функции и ги троших на ръка с дръжката на дървен нож. Нямах проблем и сравнително бързо ги натроших. Разтапяте половин пакетче масло в микровълновата и смесвате със смлените бисквити до мокри трохи. С помощта на чаша или гладък предмет притискате на дъното на формата и оставяте за 2 часа или едно денонощие в хладилник. Колкото повече стоят, толкова по-хубаво стяга блата. Аз го приготвих вечерта и сутринта направих чийз крема.
В купа смесвате заквасената сметана, маскарпонето, крема сиренето и пудрата захар. Бъркате докато се хомогенизират и прибавяте натрошените на едро бисквитки. Аз не ползвах ванилия, защото чийзкейка става достатъчно богат на вкусове, но ако харесвате аромата й, няма проблем да сложите. През това време загрейте вода на котлона, а в купичка сложете 50 мл студена вода и изсипете пакетчето с желатин. Разбъркайте и изчакайте да набъбне. Поставете я в тенджерката и изчакайте да се разтопи, но го наблюдавайте - не трябва да завира. За пръв път работя с желатин и имах притеснение да не сбъркам и да пресека крема, обаче не беше трудно. Става като вода. Изчаквам да изстине леко и при непрекъснато бъркане го прибавям към сместа. Прехвърлете върху бисквитения блат и загладате, доколкото е възможно, след което го приберете в хладилника за няколко часа или едно денонощие.
За ганаша изсипете сметаната в малък съд и включете котлона. Добавете маслото и шоколада като го начупите на парченца. Бъркайте докато не се разтопи и стане гладка сместа. Важно уточнение за тези от Вас, които като мен за пръв път правят ганаш. Ако ползвате черен или млечен шоколад, ви е нужна 100 мл сметана за 100 гр, но при белият съотношението трябва да е 2:1 или 200 гр със 100 мл. Въпреки това аз се подлъгах от една препоръка и сложих цялата кутийка от сметаната. Затова и глазурата ми стана толкова рядка и течна, а исках да е точно обратното. Но за друг път ще знам. Дори бих сложила и по малко. Има и други рецепти, аз ползвах тази. Вие можете да си го приготвите по друга. Някъде пишат за 3:1 в полза на шоколада, та по опитните ще преценят в какво съотношение да са съставките.
Заливате върху готовият чийзкейк и оставяте на стайна температура за около 30 мин. да изстине. Преди да приберете в хладилника, поръсете с натрошени бисквитки и поставете по половин бисквитка на всяко парче. Аз разделих чийзкейка на 12 броя.
Прибирате в хладилника до следващият ден. Колкото повече стои, толкова повече поема и се допълват бисквитките с крема. А тези върху ганаша стават меки като тортен блат. Ако желаете, си отделете малко натрошени бисквитки и украсете отстрани. Аз не успях да се справя с тази част, но и колегите бяха много нетърпеливи. Едва изчакаха да направя снимките и го нападнаха.
Хора които не обичат Орео и какао особено, бяха наистина възхитени. Едната колежка ми каза, че този чийзкейк е един от най-хубавите десерти (топ 3), които някога е яла - "ядеш и ревеш". Пожела да й приготвя някой път. Останалите потвърдиха и не му намериха забележки. Аз като перфекционист не одобрих ганаша и крема ми, исках да са стегнати и да се режат като торта, но за второто е нужна сладкарска сметана за обем и пухкавост.
Ако все още не сте приготвяли нашумелият чийзкейк изобщо, не отлагайте още дълго. Ненапразно във всеки втори ресторант го предлагат. Ще останете доволни и резултата от лесното приготвяне, ще ви накара да прибягвате до него често. За любителите на плодовете, променете основата с бисквити Еверест (с масло или орех) и залейте със сладко от боровинки. Ню Йорк е първият популярен чийзкейк и с право. Обичам го толкова, колкото и орео. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар