неделя, 15 март 2020 г.

4711 Rose Eau de cologne Floral Collection Rose

             Розата е запазена марка за България и трябва да се гордеем, че ни е прочула по целия свят не само с красотата си, но и полезните свойства. Розовото масло се използва не само за направата на бяла козметика и тяло, а както знаете се влага и в голяма част от парфюмите на много световноизвестни марки. Последните години забелязвам, че има бум и на рецепти с розови листенца, дори шоколади с масло от рози! Но нека не се залъгваме, защото малка част от дамите харесват аромата на типичната и маслодайна българска роза. Не понася на всеки, забелязвам го почти ежедневно. Затова често бива пренебрегвана и се оценя ниско. Аз съм от онези, които харесват и ползват бяла козметика на наши марки, обичам много и в парфюми! Но днес ще ви представя един аромат, подходящ за другата група от обществото. Той е с рози, които моя нос определя като британски и са много различни от тези в родината ни.


              Британските представители на тази красива група са свежи, кристални, чисти и толкова нежни. Те ухаят на пролет, на въздуха в раззеленена горичка рано сутрин през пролетта, на розова градина, на невинно младо създание с ефирна шифонена рокля.



               Rose Eau de Cologne на марката House of 4711 е пуснат на пазара през септември 2019-та заедно с още 2 ароматни колона - Жасмин и Люляк, но са вдъхновени от първия одеколон, създаден още през далечната 1792 год. А по стикера на бутилката можете да се потопите в историята на бранда и вдъхновението им.


                Колекцията е описана от парфюмериста Alexandra Kalle перфектно и в десятката! Представя духа на Eau de Cologne Floral Collection напълно. "Букет от ярки рози, разхождащи се из алея, облечена в прекрасен жасмин, гледка към буйни люлякови клони - цветята казват повече от хиляди думи.... и техния аромат предизвиква невъобразими чувства на щастие. Ето защо цветните есенции са исторически сред най-популярните суровини, използвани в природата и винаги са били неразделна част от репертоара на парфюмеристите. А парфюмната къща 4711 е популярна със своите флорални колекции още от миналото."



               Не очаквайте пудрени, ирисови или сладки, посипани със захар рози. Ухае на току що откъснати розови цветя, на огромен пролетен букет. Естествен и ошлайфан като диамант. Свързвам го донякъде с Carat на Cartier, но по-голяма прилика има с British Rose на The Body Shop. Ако имате единия, мисля че другия ще ви е излишен. Отчасти има допирни точки и с Romance на Ralph Lauren, като той е доста по-остър и люляков за моя нос. Откривам и нещо близко със стария Always от трилогията TTA Avon. Но само онези от Вас, които харесват чисти, белоцветни и парфюми с рози, биха ме разбрали и оценили Rose eau de cologne. ;)


                Rose не е чист и монотонен, макар развитието му да е слабо и началото спиртно, дори твърде алкохолно в първите секунди. Пребройте до 10 и пред вас сякаш поднасят букет от най-скъпите и красиви рози, обвити в бергамот и напръскани със свежи капки от зелен чай и нотки мандарина. Тръпчиви, но и много ободряващи са тези цитруси. Буквално ви събужда и повежда по цветна пътека към пълна градина. Сякаш сте на закуска на верандата и отпивате от чашата с прясноизстискан сок, а на масата стои букет от бели и розови цветя.


               В сърцето розата е обгърната във фрезии и те са отчетливи, леко нагарчат дори на моменти. А виолетовия акцент при мен е почти недоволим. Не го усещам, защото белите цветове са доминиращи и зелени, сочни и ярки. Готови да ги схрускаш като краставица! Потопени са в меко сандалово дърво и мускус, които оставят деликатна аура и запазват очарованието на този благ аромат....



               Трайността и шлейфа не са големи, но това е плюса на този тип аромати. А и говорим за Eau de cologne. При мен издържа 3-4 часа, което не е никак малко. Да ги подновяваш често през деня, защото освежават и така ще се наслаждаваш на свежото им ухание през топлите месеци. Охлаждат и отпускат сетивата. Вземаш душ, поливаш се и блаженството е твое!
               А вие обичате ли рози и белоцветните аромати?

Няма коментари:

Публикуване на коментар