неделя, 28 февруари 2021 г.

Armani Code Absolu Pour Femme

             Света на ароматите е толкова обширен, че е като безкраен небосклон. Толкова много марки, толкова нови излизат и все по-рядко сред масовите се откриват интересни и стойностни парфюми. А когато започнат да се роят като ято пчели фланкъри на хубав и спечелил славата, да попаднеш на читав, е изключителна рядкост. Бих казала дори, че е равно на печалба от тотото. Но днес ще ви говоря именно за такъв аромат. И не на кой да е бранд, а на Armani. 


              Класическия Code е един от емблематичните и намерил много почитатели, ценен и до днес парфюми на Giorgo Armani. Лансиран е в далечната 2006-та. Следващата излиза Elixir, който е по-топъл, сладък и интензивен. Беше разкошен наистина, но лимитиран и не успях да му се насладя. През 2019-та се появява версията Absolu. По-богата, чувствена, с белоцветно сърце и топла кремообразна база от Code, но със същия красив характер на първообраза. Просто няма как да бъде сгрешен подписа. 


               Започва с нероли, пресен джинджифил и сочна мандарина. Тук няма да усетите онзи сапунен привкус на бялото цвете, което има в евтините сапуни за баня. Нито пък типичното за мускусните ухания. Чистотата е пресъздадена по различен и много класен начин. Зелените клонки са обградили цветовете, джинджифила му придава деликатен пикантен акорд, докато капчиците от мандарини го декорират нежно. Точно както пролетна роса сутрин освежава листата и венчелистчетата. Толкова красиво и луксозно е пресъздаден букета от бели цветя, че го виждам като идеалния парфюм за едно кралско семейство. 


                Сърцето на аромата е изцяло в бяло - тубероза, портокалов цвят и жасмин. Няма да бъдете като ударени с булчински букет обаче. Това го умее само J'adore. Джинджифила е много добре подбран още в началото и той остава дори след първите минути. Точно в това е чара на Code Absolu. Пресен и току що настърган е, че почти ти залютява на езика. Какъвто го усещам и в Twilly на Hermes и аюрведичните чайове на Yogi Tea. Представям си студен чай през лятото от цитруси и с щедри парчета от пикантния ginger. А на масата във ваза има свежо нероли. Толкова просто, но и изключително стилно. И тази картина при мен се задържа достатъчно дълго, за да и се насладя. Първите 10  минути може би. Дори се случва да си пръсна 5-6 пъти на китката в рамките на час, за да усетя отново и отново тези хем сочни, хем свежи мандаринови нюанси с джинджифил и нероли. 


                 Туберозата тук е млада и срамежлива. Върху мен се появява късно и не е толкова осезаема, дори да не кажа липсва. Не е както в някои други аромати пищна и креместа (Kenzo Jeu d'Amour EDP или Madonna Truth or DAre). За голямо щастие усещам много, много красив портокалов цвят и жасмин. И това е един от малкoто парфюми, които върху моята кожа се развиват точно по този начин. Портокаловите цветчета са толкова нежни, свежи и сякаш съм си ги откъснала току що от дръвчето. Има съвсем деликатен намек за масло, но жасмина бързо се включва и запазва свежестта му. С много зелени и пресни листа е. Почти хрупкави. Няма горчивина обаче, именно заради портокаловите нотки. Не мога да ви опиша колко истински и скъпи бих казала дори са. В главата ми изниква картина на бутикова сватба, в чиято гостна са разположени множество вази с огромни букети от бели цветя и зеленина. 

                   Чувствам се като в ботаническа градина през нощта, с рокля с тънки презрамки и отпиваща от прясно изстискан цитрусов фреш с джинджифил. На ранна и слънчева сутрин напомня Code Absolu през първите моменти. Когато живота започва ..... пъпките на растенията се отварят, пчеличките излизат да събират златен прашец, а слънчевите проблясъци галят косите ти. Ненапразно флакона е в златно металическо. Той наистина оставя точно това waxy усещане. Не успях да открия подходящата дума на български. Мога да ви дам ориентир за такова - както е и в Chanel Egoiste Platinum, но там говорим за мъжки аромат и повече острота.  


                   Може би ще се запитате къде всъщност е Code тук. Отговора е в белите цветя и пиперливите акорди. А онази чувствена основа от боб тонка с ванилия, но не евтина или пък като в сладкиш, откроява всъщност Absolu. Тук ванилията е от шушулка и аромата й е рафиниран. Усеща се доста късно, когато всъщност започва да утихва. Много мек, като кашмирен пуловер става. Близко до кожата стои, интимно дори. Но пък ухае невероятно изискано. Няма следи от сладоледи, гурмета и пудри. Липсва вкуснатa и ярка ванилия от La Belle (Jean Paul Gaultier) и Tresor La nuit A la folie (Lancome). Ако си падате по такива, определено Code Absolu не е за вас. А е много вероятно и белите цветя да ви застанат с превес към сапун.



                    Сандаловото дърво е доста прибрано и като воал. Точно както и тонката, но пък правят пирамидата завършена и излъчването на Code Absolu мистериозно, чувствено и секси. Нямат особена прожекция, но обогатяват цялостната пирамида.

                    Жената носеща този парфюм има вкус, уверена е, изискана и със своето място в обществото. Code не е за млади момичета, а за истински и силни жени. Дълбок, богат и чувствен. С умението да съблазнява и да го прави без евтини номера. Хипнотизиращи бели цветя, обвити в почти газиран джинджифил и цитруси върху канапе от кремообразна ванилия и зърна тонка с ядков привкус. Няма острота, а баланс! 


                     Трайността на Code Absolu е отлична и при мен издържа буквално 10 часа. Сутрин от 8 до късно вечер. Няма голям шлейф, но пък се чувствам много комфортно и знам, че дори в офиса ще го понесат. А какво е общото между Idole EDP, Code Absolu и Code ще се запитате - защо всъщност ги виждате събрани? За мен в първите секунди на опознаване на златния Код, в съзнанието ми изплува именно Idole и след това усетих Code. Именно в свежото цитрусово-джинджифилово начало намирам прилика с любимия ми Идол, а белите цветя с ванилията и сандала от Code довършиха съмненията ми. Това е Armani! Но не осакатен, а точно обратното. Подписа му е очарователен и са го запазили по най-добрия начин. Ако не съм успяла напълно да предам уханието, непременно го опознайте. Защото си струва да имате такъв стилен парфюм в колекцията си. Спокойно бих избрала за подпис него или класиката. Ако за Chanel Coco Mademoiselle е черешката на тортата, за Armani несъмнено е Code. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар