четвъртък, 19 юни 2014 г.

Палачинки от овесени ядки

    Преди няколко дни направих най-сетне от здравословните палачинки, които ми взеха ума от Instagram снимки. Много съм саката в кухнята и си признавам, че освен да варя яйца и макарони, друго не мога. Все се каня малко по малко да започна да влизам в крак, но съм в движение постоянно и готвенето остава на заден план. Мислех си, че дори тези палачинки няма да се наканя да пробвам, но в неделя вечер го реших и 2 поредни сутрини си правих.
     В интернет има много рецепти, всеки прави както си реши и с каквото обича. Един сладки, друг солени... зависи от вкуса и предпочитанията за деня. Моите засега са сладки, но планувам да пробвам с извара (сирене) и кашкавал в бъдеще. Та ето какво използвах за първите 3 броя:



   4 белтъка и 1 жълтък (разбиват се добре на пяна)
   150 гр фини овесени ядки (задължително такива или овесени трици, ако имате от едрите овески - смелете ги)
    1/4 пакетче канела
    1 супена лъжица черен планински мед от билки
    За украсата: кисело мляко, малини, кайсия... зелената смокиня е от сладко, с което намазах и всяка палачинка; маково семе.

     Преди да започнете накиснете овесените ядки във вода за 15-20 минутки поне. Като са готови ги смесете с разбитите яйца. Моя милост чете, че може с прясно мляко, но не исках да са прекалено калорични и избрах водата. То предполагам и не се изцежда, ама трябва да разуча какво що с подробности. Хората пишат да е по-гъста от на нормалните палачинки сместа, но аз не изцедих овеските от водата и стана мнооого рядка. Въпреки това ми се получиха и ми бяха вкусни. След като разбърках, добавих канелата и меда. Чета, че се слага и щипка сол, но аз пропуснах. Пекат се в загрят тефлонов теган. Аз лично намазах с масло, а не с олио или салфетка със зехтин, както прочетох. Първата стана бавно (сигурно 5 минути отне), но следващите 2 се опекоха сравнително бързо. Тигана ни е голям, а от снимките виждах наполовина на моите палачинки, т.е. много по-малки. Не мислете за стандартните тънки и фини десертни, а си ги представете пръст почти дебели. Станаха лееееко сухи, но при вторият ми опит на следващия ден се получиха пък меки и като някакъв десерт с крем вътре, понеже бяха тлъстички и не успяха да се изпекат. Въпреки това сякаш бяха идея по-добре. Тогава сложих и 3-4 лъжици брашно уж да сгъсти сместа, ама нъцки. Не видях подобно нещо. Направих с 2 яйца само - 2 жълтъка и 1 белтък, 50 гр. ядки и отново 1/4 от пакетче канела със супена лъжица мед. Ако бях разпределила за 3 палачинки отново, щеше да е по-хубава втората (дебелата :))), но аз след като реших да е с 2 яйца си мислех, че 2 броя са ок. Да, ама не. Ето и малко снимки от готварския процес:




                                              (тук тъкмо свалена и намазана с мед)  

 
      Внимание! При обръщане палачинката се разкъсва от единия край на парченца, защото прибора неможе да я обхване. Затова и хората ги правят мънички явно. Уж не разпределям сместа в целия тиган, но те затова и стават дебели.
       Също изчакайте да се изпече добре, доколкото е възможно,  защото в края при отлепянето се разкъсва отново! Моите нямат вида на Instagram-ските, ама това е положението.



     Тук е първата и по-малката, украсих си я е с кокосови стърготини и млякото го сложих встрани, а не отгоре, но върху втората вече наплесках. Сигурно и затова беше като десерт с пълнеж, ама си ги изядох докрай. :)
    Вероятно ви струва много объркан поста ми, но както споменах готвенето не ми се отдава и ако нещо не е ясно или съм пропуснала, ми пишете и ще обясня.
    Майка ми помага за първия опит, но на втория бях сама у дома. Скоро може пак да пробвам, но ще обиколя магазините да проверя за малък тефлонов съд.
     Исках да пиша, когато направя свестни и наистина заслужаващи пост палачинки... обаче обещах и не исках да отлагам дълго време.

4 коментара:

  1. Пробва ли банановите палачинки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм още, но се каня тези дни. Четох рецепта да се се смелят с ябълка с пасатор....ти правила ли си от тях?

      Изтриване
  2. Да, но не съм смесвала с ябълка, хубави станаха и поне нс мен повече ми допаднаха от банановия хляб/кекс.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм чувала за бананов хляб досега, но то какво ли не измислят вече. :D
      Запалих се днес и утре ще купя банани и яйца да направя. Попаднах на една лесна рецепта - 2 банана с 2 яйца, канела и ванилия. Смятам във вторник да ги пробвам, че няма да спя. :D

      Изтриване