четвъртък, 24 декември 2015 г.

Бъдни вечер е!

        Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. На него се събира цялото семейство, защото е празник на дома, на огнището. Трапезата се състои от нечетен брой постни гозби (7, 9 или 11). Прави се питка, баница с тиква или печена тиква, лозови сърми, фасул, печени чушки с фасул или ориз, леща, варено жито, ошав. Според традицията, колкото по-пълна е трапезата, толкова по-богата ще е годината.

           Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 в огнището, за да се помогне раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. Елхата със запалените свещи символизира този обред.    
    Почитаме и паметта на Света преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо, Малик, Мален, Малена и Малин.

       На този светъл празник, желая на Вас и цялото Ви семейство, много топлина и разбирателство. Бъдете здрави, щастливи и обичани.

        Направих постен кекс по тази рецепта. Моят е със сладко от смокини. Добавих и една мека ябълка, като я нарязах на много ситно. Сложих чаена чаша смлени орехи и половин пакетче канела (около 4 гр,). Много сочен и вкусен, но не и мазен.     

Няма коментари:

Публикуване на коментар