неделя, 30 октомври 2016 г.

Tea Time 3

      В сезона на топлите шалове, е любимото ми време от годината, защото е и най-подходящо за ароматна и подправкова гореща напитка. А това за мен е чая, както неведнъж съм споменавала. Обожавам аромата на билки, на вкусна ябълка с канела или на лимонов кекс, да се носи от чашата и това е причината да пиша четвърта подред публикация с чайове. Всеки път говоря за различни и традицията продължава. Обичам да пробвам нови и рядко повтарям, освен ако не са ми харесали много като някои на Teekanne, Dogadan или българския Утро, Алпинист. Ако ви е интересно, следващите редове са за вас. :)
       


        През последните няколко месеца, се сдобих и с няколко нови чаши, но най-красиви и най-голямо удоволствие ми носят тези от комплекта с лавандула, които си избрах като подарък от роднини за рождения ден. Купихме ги от магазин Багира. Истински разкош е комплекта. С магнитна кутия, в любимия ми цвят и винтидж стил. Като произведение на изкуството са. Изработката им е страхотна, кутията красива и шарките са един път. Обожавам лавандулата и нямаше как да ги подмина.


          Страхотни са за подарък и човек с афинитет към красивите прибори, любител на чая или кафето, би им се зарадвал много. Дори само за декорация, си заслужава да имаме.


        Получих и още един комплект от чаши за двама от позната. На Орифлейм са, но и те са супер сладурски. Идеални и за кафе, и за чай.


        Едната ми приятелка постоянно ме засипва с мостри и козметика за проба, но и когато купува чайове или прави сладкиши, не ме пропуска. И благодарение на нея, успях да опитам още 5-6 вида от любимата ми турска марка Dogadan.


       Този с горски плод ми хареса най-много, но останалите сякаш не ме впечатлиха толкова, че да ги търся като пътуваме до Турция. Не са лоши, обаче имат други видове, които си струват повече и са в пъти по-вкусни.


       На Twinings Voyage възлагах големи надежди, но истината е че съм разочарована за пореден път от марката. Няма никакъв тропичен аромат за мен и е горчив черен чай. Пробвах няколко пакетчета и всеки път беше едно и също. Аз не съм любител на подсладения чай и избягвам да слагам захар или мед, но този ми идва по-силен, отколкото предпочитам. Не бих купила.


       Освен този Himalaya на Yogi Tea, който пробвах, си купих и цяла кутия преди него "Detox". И двата вида са сходни, с много силни аюрведични билки. Детоксикиращия особено е с много джинджифил и откровено люти. Чак усещам как ми пречиства червата, честно. На моменти си напарва и е много ароматен, за мен прекалено силно и добре че не награбих други тогава. Не е моята марка и не бих взела друг повече. Green Island е турска марка и този билковият, който опитах ми хареса. Виждала съм кутии с по 5-6 вида в Кауфланд и бих си взела. Напомня ми на любимите български чайове. Das Gesunde Plus е драконов плод и лайм - марката е собствена на ДМ. По-различен от типичните плодови чайове, но не е нещо, което да си заслужава да се опита.


        Какаовият чай Inspiration е на Гайо и е страхотен! Чист какаов и с много балансиран вкус. Без да нагарча или да бие на подсладен, а достатъчно вкусен и сам по себе си. Една чаена лъжичка е достатъчна за чаша от 200-250 мл. С удоволствие ще си купя отново от него.


         Купувах за подарък насипен чай от магазин Premium Vita и си взех 50 гр. от тропическия "Кокосова целувка", защото доста ми напомни на любимата Pina Colada от Lord Nelson (Lidl).


       Само със сушени плодове е и никакви допълнителни ароматизанти. Ето тук е описан състава му. Не е толкова сладък, колкото е Пина Колада, но няма нужда от захар, ако пиете чист чай. Има си тропичен аромат и би бил чудесен през лятото като се изстуди и добави лед. :)



        От Българска Чаена Компания пробвах поне 6-7 вида, но от всички ме спечелиха най-много с "Круша и смокиня". Вкусни и много ароматни сладки круши масловки с узрели смокини. И двата плода се открояват и усещат перфектно. Без нужда от захар. За парите си е попадение. Но с малина и бъз, боровинковия им... не струват откровено.


        Покрай любовта ми с продуктите с роза, се запалих да пробвам и билковият им чай "Лайка, Маточина и цвят от Роза", но този е .... никакъв. Изобщо не ухае на рози, маточина или майка. Сякаш пия ароматизирана вода, но без да усещам нито плод, нито билка. Едно голямо разочарование е.


        Pickwick Earl Grey не съм пила от миналата зима, но помня че беше посредата за мен. По-мек от черния и нещо, което бих си правила за разнообразие и когато не ми се пие билков или плодов чай. Имаше лека горчивина, поносима. Чудесно се допълва с какаови мъфини. Фина хрупкава коричка, парченце орех, меко и сочно сърце от смокиня и шоколад. Топят се. :)


       Като за първите мъфини в живота ми, бяха страхотни. :)



         Комплект от чайник с порцеланова чаша исках от много време. След като преди години пих в такива в сладкарница Неделя, си пожелах за у дома и това лято се сдобих с тях от Айко. Беше и намален на половин цена. Имат с черешки, лавандула, които са също страхотни за подарък.


        Опитах и 3 вида от популярните Clipper. И трите са добри, с органични листа, но ментата ми е любима. Има аромат на току що откъснат стрък мента. Къпината си е тръпчива като пресния плод и няколко души, които го опитаха не одобриха. Бил им странен, но на мен лично ми беше ок. Малината е вкусна. Бих си взела и други видове за проба. Цената на различните видове е между 4-6 лв. Има ги и в книжарници Хеликон освен в био магазините.





       Ако трябва да избера една марка чай в пакетчета и допълнителни ароматизанти, избирам Teekanne. Разкошни и изключително вкусни са за моя вкус! Ако на насипните за мен могат да им се добавят малко захар или мед, за да станат по-сладки, то на тези изобщо не ми е нужно.
А ако опитате Lemon Cake и Caramel Apple Pie, дори могат да заместят и глада ви за кекс. :)


        Лимоновия кекс мирише буквално на вкусен и прясно изпечен кейк с лимон, щедро поръсен с пудра захар отгоре. Неустоим е! И паят е също като него. Тези 2 вида ги има в дрогерии Бефит. Цената на кутия е 5 лв. От тях има и Боровинвков мъфин, но когато ми купуваха беше изчерпан. От позната знам, че и той е изкушаващ.


         Pure Lust е малко киселяв. Като пресни, сочни ягоди, но без да са поръсени със захар. Не е от онези, които бих повторила и пила всеки ден.


       Ако си хапнете вкусно кремче или сладкиш с ягодов пълнеж, като тези домашни фунийки, би ви задоволил в късния следобед или рано сутрин. :)


          Rooibos Vanilla има аромат на маслени бисквити с ванилия. Голяма вкусотия, ако обичате такива сладки напитки. Чуден с карамелена вафла от онези с хрупкавите корички. Няма горчивината, която е типична за черния чай. Моят взех от Кауфланд, ако сте любопитни.


        Индийския чай не е лош също, но е малко по-подправков от Ройбоса. Не пари буквално като Йоги Тий, а е вкусен. Турската ябълка обаче не струва. Като евтин чай с ябълка, прилича на онези разтворимите сокове. Изложили са се от Teekanne. Не си заслужават 5 лв за кутия тези.


          Тази пикантна комбинация от ройбос с шам фъстък, пипер и канела на Doğadan Büyülü Bohça Chai Baharatlı е истинска наслада за сетивата. Луксозен копринен филтър, перфектна комбинация от ароматни подправки и ройбос. Лек канелено-пиперлив вкус и карамфил. Когато изстине, пипера става по-отчетлив и топъл, за мен е най-приятен. Листа от ройбос, събирани от подбрани градини в Южна Африка, 49 % екзотични източни подправки - канела, джинджифил, кардамон, копър, карамфил и черен пипер. Този чай може да се пие и би бил по-мек в комбинация с мляко.


        От този и още 2-3 вида на марката има насипни в метални кутии по 20-ина лири, но не успяха да ми намерят по магазините в Одрин. Ако видите някъде, непременно си купете. Нищо общо с ароматизираните чайове в пакетче, които сте свикнали да пиете. Много фино смлени подправки и с изключително добър вкус.


        Канела и портокал ми е една от любимите комбинации що се отнася до зимния сезон и особено Коледните празници. Обожавам я в парфюми, душ гелове и лосиони. Но и в хрупкави коледни сладки с чаша ароматен чай. Макар и "изкуствено" подсладен, този вид на Dogadan за мен е вкусен и пия с удоволствие. Съдържа цвят от бамя, 16 % канела, ароматизатори, ехинацея, джинджифил, стевия, карамфил, портокалова кора (2 %), анасон, ябълка, шипка.


     Form Elma е с вкус на зелената ябълка, но е от онези балансираните, които нямат прекалено плодов аромат. Комбинация от листа на бреза и малина, копът, ароматизантори, ябълка (5 %), листа от коприва, бял равнец, шипка, плодове от хвойна, бъз и хром (1 %).


       Dogadan Papatya е лайка. Обичам такива неутрални вкусове от тази топла напитка и това е една от любимите ми билки, която пия без да ми омръзне. Винаги имам по една кутия, защото във всяко домакинство мисля че е необходимо. Когато се събудя, имам нужда от чаша с подобен вкус или вечер за успокоение. :)
 

        Adacayi (sage) е салвия. Честно казано не бях чувала тази билка или ми беше странно за чай. Това е нещо, което бих яла като подправка в готвено ястие, но не предпочитам в чашата си. Наподобява бахар, мащерка и все от този вид стрити сушени подправки, които да сложите в някоя яхния. Не е за всеки вкус, защото е странна съставка. Ще имате нужда от сочен сладкиш с пресни плодове за балансиране....

  .... или пък хрупкави шоколадови бонбони с фин млечен пълнеж и смлени парченца лешници, които галят небцето и сетивата. Amidala се продават в Лидл и бих препоръчала с 2 ръце. Похвали ми ги приятелка, голяма фенка на Фереро Роше и дори ми изпрати цяла кутия за почерпка. Беше права. Ако не съм се забудила в магазина, цената им е 2,40 лв срещу.... почти 20 лв Фереро. Повече не бих купила от последните.



       Шоколад, който се топи в устата и разтапя между пръстите. Фина и много крехка, хрупкава вафлена обвивка с много лешници. А сърцето е истинско удоволствие - млечен тъмен шоколад с малък лешник. Опитайте и ви гарантирам, че ще се влюбите. Много добро копие на Фереро!



          С тази вкусна комбинация, завършвам поредната чаена публикация и ви желая топла и уютна есен с незабравими моменти. Наслаждавайте се на всяка глътка и хапка от любимите напитки и сладкиши или печена тиква с много захар, орехи и канела. :)
         
                               Чаената колекция на приятелката ми Ина
                                         Tea Time 
                                          Tea Time 2
                                        

6 коментара:

  1. Ооо и аз обожавам да пия чай :)
    Горещо ти препоръчвам на Clipper този с бял чай и малина - новата ми любов! Скоро ще си купувам нова опаковка...И в магазини "Моменти" има много хубави чайове, а и сервизите са много красиви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти. А усеща ли се малината, че белите чайове са по-особени по принцип?

      Изтриване
    2. Благодаря ти. А усеща ли се малината, че белите чайове са по-особени по принцип?

      Изтриване
    3. Извинявай, че едва сега ти отговарям. :)
      Това е вторият бял чай, който изобщо съм пила. Другият е на Моменти с малина и джинджифил, като джинджифила се усеща повече. В този на Clipper лично аз усещам леко малината, но и като цяло самият вкус е много приятен и отпускащ. Ще си взема само бял чай някой път за да мога да направя по-ясно сравнение. :)

      Изтриване
  2. Нямах търпение да си се прибера у нас и да прочета тази публикация на спокойствие! Поздрави от мен с чаша Ahmad Tea зелен с жасмин, който ми препоръча! <3

    От турските чайове на мен любими са ми на Lipton. Винаги си поръчвам, ако някой има път натам. Имам и един много хубав зелен с бергамот на Çaykur. В момента и обожавам и един черен на Lipton Orange Jaïpur, просто зима в чашка, а за цената в супермаркета качеството е невероятно, и е в много красива метална кутия.

    Чайовете на Clipper са ми супер прехвалени, цените им са твърде високи, а качеството им едно такова никакво. Нито имат интересни смеси, нито път супер вкус, от това, което аз съм пробвала по заведения навън.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хареса ли ти жасмина? :) Аз не съм си купила нищо на Клипър досега. Приятелка ги взе и ми дава по няколко пакетчета за проба. Хареса ми ментата най-вече, но на Биопрограма и Ботаникал струват наполовина и са много добри също. Взех си от тези Грийнфийл онзи ден (зелен с тропически плодови) и не беше никак лош между другото.

      Изтриване