вторник, 6 ноември 2018 г.

Октомврийски придобивки - Tarte, De facto, Koton, Sateen и др.

           Здравейте приятели.

           Не бях планувала да правя подобен пост, но изникнаха две пътувания до Одрин през октомври и се сдобих с доста изгодни дрехи, както и козметика. Пристигна и поръчка от Tarte, а и още няколко други неща, затова реших да направя тази публикация. Предишните ми постове за шопинга в Турция са от най-четените и често получавам въпроси, затова и този ще е с такава насоченост. Заради срива на валутата им, много от стоките излизат на смешни цени, някои са 3 пъти по-ниски от тези в България! Нека да ви разкажа какво си купих и споделя кое си струва да си донесете, както и къде да обядвате ако решите да се разходите до града.


           Първо нека ви предупредя, че в събота е лудница навсякъде. Почти само българска реч се чува и рискувате да се откажете да пазарувате на някои места. Освен че няма игла къде да падне, има зверски опашки. Чакала съм 15-20 минути в определени магазини.
           На границата също положението не е розово. Сутрин след 8 вече е пълно с коли. Ако сте късметлии може да минете за 20 минути, но в нашия случай си отвисяхме час и половина. Същото е и на връщане. Затова, ако имате възможност, отидете през седмицата или в неделя. Както направихме и ние втората седмица. Ходихме на 28.10 и толкова по-спокойно и празно беше, че да и е кеф да си купиш за каквото си отишъл.


           Откакто отвориха мол Erasta, аз лично предпочитам да пазарувам точно там, заради удобството че всички харесвани магазини са на едно място. Margi outlet вече го пропускаме, безмислено е да губя време и там. Пуснете ли ме в търговския център, считайте че 4-5 часа съм като развързана и все времето на ми стига. :) Но да започвам, а да не ви губя времето.


              Както споменах, ходих 2 поредни седмици. Радвам се, защото успях да обходя всички желани магазини и да си накупя за сезона няколко тоалета. Но разбира се, се отбих и в козметичните. От MAC си взех мини червилото Mehr за 50 лири. Харесах си руж от Extra dimensions, но го нямаше наличен. Пигмента Vanilla също липсваше.


               От parfimo.bg си избрах за проба този скраб за тяло на Dermacol Aroma Ritual с портокал и черен шоколад, който ухае много коледно и напомня лимитките на Yves Rocher. А маската на Orofluido Asia е с пристрастяващ аромат! Имам олиото от последната ми поръчка и реших да си направя комплект.


             В gratis имаше 50 % намаление в предпоследната седмица на октомври или само уикенда, затова и беше суууупер пълно в магазина. Не можеше да се размине човек. На касата лудница и е цяло чудо, че се намуших до една дама и успях за 5 минути да платя четката и излезна. Помолих я за карта, защото нямам и не ми се плащаше пълната цена на Blend+Blur, та така срещу 70 лири (22 лв) я грабнах. Не гледах друго в дрогерията, защото съм пълна и набързо излезнах.



               При първото ходене си взех хидратиращия спрей за лице на Neutrogena Hydro Boost от хранителната верига Migros, а шампоаните на Herbal Essences и двата лака на Golden Rose Diamond breeze от Watsons. Лаковете са разкошни и с чудесно качество, така че... горещо ги препоръчвам, ако ги заредят тук. Струваха по 12 лири. Herbal Essences са вносни за Турция и съответно по-скъпи, но и тях взех намалени наполовина или срещу 26,90 лири всеки. Имат и балсамите.


             Разбира се, купих от всички видове, но се разбрахме с приятелка да пробваме различни и да не се затрупваме. И без това в шкафа сигурно станаха 10! Варианта с мента и ягода аз вече си бях взела от Bipa във Виена, където платих 3,50 евро (редовна цена 4,19 евро). Сега излезнаха по около 9 лв, но не съжалявам. Досега съм пробвала 3 от тях и освен че ухаят невероятно, се пенят идеално и правят косата мека, блестяща и жизнена. Ще им посветя отделен пост, когато придобия впечатления от всички.


             От Avon направих по-голяма поръчка, но взех за подаръци и няма да ги показвам. За себе си избрах от коледната лимитка за стъпала скраба и хидратиращия крем. Както и новия серум за краища с кокос и арган. Вече го пробвах и ухае вълшебно на кокос и лято. Точно като една стара серия с кокос и ананас за стъпала на марката.


               Бях чела доста отзиви за Penti, но все бързам като ходим и не ми остава време да гледам на спокойствие. А бельо не мога да избирам така. Взех си плътен черен чоропогащник първата седмица и толкова ми хареса, че втората се заредих с още.


              Взех си едно удобно черно бюстие, а и 3 сутиена. Единият не виждате всъщност, защото взех по-голям номер като не успях да си избера за мен и отиде при колежка. Имаше промоция "платете 2, вземете 3" и нямаше как да не се възползвам.


              От край време си търсих карирана риза-туника и в момента в който видях тази в De facto за скромната сума от 60 лири (18 лв), я грабнах и отидох да меря. Много мека и удобна е. Материята е подобно на бархет и ще ми е екстра с нея в студовете. С жилетка отгоре или спортен блейзър, смятам да си я нося.


             От там си купих и тази плетена рокля в любимото кралскосиньо с перлички. Изглежда широка, но всъщност вталява и е супер мекичка, удобна. С черен клин и нея ще си нося тази зима. Материята не е плътна и супер качествена, но за тези пари е чудна.


             От Koton се сдобих с тази разкошна пола и жълто поло, както и колието. Не знам дали имаше някакво намаление, но трябваше да платя 170 лири, а на касата ме изненадаха приятно и всичко струваше 100 лири. Вече ви показах как стоят в instagram - цък. Полата не е точно моята дължина, но ми харесаха много и реших да се разчупя.



             Купих си и червено палто, но го върнах при втория тур. Не ми допадна, че се надува странно около талията като вървя и реших да не стои в гардероба. Явно за моята фигура, определено вталените модели, подчетаващи тази част от тялото ми, стоят по-добре.
             От любимия ми магазин за поли Sateen, не можах да пропусна и се сдобих с нови 2, както и блузки към тях.



               Много исках пуловер в това виолетове и съм супер щастлива, че си намерих този. Беше останал едничък самотен на закачалка с последни бройки.


             И двете комбинации ми струваха по около 30 лв, всяко между 12 и 15 лв бройката. Тук само блузите ще струват толкова, така че определено съм оправдала ходенето дори само с тях.


              Много исках и някаква карирана пола, а тази да си призная грабнах без очаквания докато разглеждах и между другото взех блузата, но комбинацията ми допадна доста и се понесох към касата без да мисля.


             На 28-ми си напазарувах бяла козметика от Watsons, защото този уикенд пък в нея дрогерия имаше до - 50 %. Скраба и маските на L'oreal бяха по 22,50 лири, което сметнете колко прави по 0,33 лв. Та наааай-накрая ще дам шанс на ексфолианта с какао и от маските имаше налични само синята глинена заедно с жълтата. Избрах си варианта с юзу. Реших да тествам и новия хидратиращ спрей с SPF 30 на Garnier Hydra bomb Protect. Избрах си и почистваща пяна със слънцезащитен дневен лосион на корейската марка Pure Beauty, разработена за Watsons. А толкова сладко име и опаковка имаше Pudding Cream, че само заради това го взех. Впечатление ми направи и марката Diadermine още предходната седмица, затова вместо да я сънувам, си взех почистващото мицеларно желе за суха и чувствителна кожа, както и хидратиращият им спрей. Това което не ми харесва на Турция, е че всичко е на турски мамка му! Тук там ако попаднете на английски, та трябва да понаучите някоя друга дума или да се подготвите предварително, както направих аз.


             Не можах да пропусна и контейнерчетата за път. Струваха 4,50 лири, което е супер цена. Тук обикновено са в пъти по-скъпи.
             Никога нищо не мога да си харесам в LC Waikiki. Не знам аз ли съм карък, капризна ли съм... имам точно 1 блуза, жилетка и пижама от там за толкова години. Но много харесах тази туника/пуловер в тъмни малинени нюанси и си я взех за предстоящите зимни месеци. А сапунчето с мимоза стоеше на касата и ухаеше толкова хубаво, че го грабнах веднага.




             Рядко ходя до Кауфланд, но миналата седмица мернах на щандовете останала бройка от Essential oils Winter berries на Air Wick и веднага я взех. Аромата е невероятно коледен. Перфектния баланс между сладост и плодов акцент. Знаете че обожавам ароматизаторите на марката и нямаше как да пропусна. Струваше 4,90 лв. Зареден е и в Била, там е 7,50 лв.


             В средата на октомври бяха пуснали настолни огледала с LED осветление и Иветка нямаше как да не си купи. Не свети много силно, но за 30 лв е чудесен бюджетен вариант. Достатъчно голямо и удобно ми е за гримиране.


           Продължавам с покупки от България. На тази пола заедно с бохо рокличката в червено и черно попаднах случайно в магазин за вносна техника?! Мда, оказа се че имат 2-3 закачалки с единични бройки дрехи и за смешни цени си купих и двете.



              Широкия ластик на талията ме дразни леко, но цветовете и модела са нещо, което бях решила че искам тази година и му простих този недостатък. А и мога да обмисля вариант за колан или друго, с което да го скрия.


            Както знаете, маниак съм на тема кухненска посуда и спални комплекти, та ето и резултата от "влизам в Karaca само да го видя този сет" Lila. Mернах го в сайта им, беше и намален и запаметих. Отидох просто да го пипна, защото откакто открих памучния сатен, не признавам нищо друго и не очаквах да ми хареса. Нищо че е от перкал (в магазина продавачката ми казва 100 % памук), но.... толкова мек и приятен на допир е, че директно извадих картата. А цветовете ме оставиха без думи. На касата пък ми предложиха спрея и веднаха взех.




              Медитирах и над сервиза със сини акценти, но мястото ми в шкафовете е заето и само на снимка ще си го гледам за съжаление.


              И с това приключиха покупките от Одрин. Но продължавам с впечатленията и препоръките ми.... като междувременно ще ви споделя и още някои малки новости като тази рокля от H&M. Поръчах я от сайта им, защото пишеше че се продава само онлайн. Възползвах се и от безплатната доставка. За пръв път купувам от марката без да съм видяла, имат и големи парцали, та предпочитам да пипна и премеря. Но не съжалявам изобщо.


             Когато се изморите от обикаляне и имате нужда от зареждане, се отбийте на последния етаж и хапнете в Tavuk dunyasi. Всеки път вече сядаме там. Обстановката е готина, храната много вкусна, а цените ниски. Порциите пилешко с 2 вида гарнитури са по 23 лири, пилешката пържола с картофи и същите 2 гарнитури е 26 лири, както и телешките кюфтенца. Харесвам и Kumpir box, но овкусяват идея повече и на мен ми идва по-солено месото им.


                   Обожавам пилешко месо и пържолата тук е една от най-вкусните, които съм яла!




           Преди да си тръгнете, се отбийте в Mado. Не само чая, но и повечето им сладкиши са невероятно вкусни. Трилечето, баклавата, кюнефето, чизйкейка с кайсии (за съжаление последните пъти го няма), ваниловия и шоколадови сладоледи.... а тези бисквити, които сервират с чая обикновено, са просто неустоими! Исках да взема за почерпка и показах снимка, когато сме сядали през лятото - донесоха ги отвътре и ми изтеглиха. Черен шоколад и разтапящ се в устата, само си представете soft cookies, но с 3 пъти повече от него. Килограма им е 53 лири, обаче си заслужават всяка стотинка! Ще се опитам да ги пресъздам някога. :)


           Вариантите с портокалови корички и натрошени ядки или стафиди също са чудесни!


            Там предлагат и солена кухня. Откакто опитах boregi peynirly, не искам да ям на друго място. Мазничък е, но щом ще прегрешавам - безспорно го правя в Mado. Имат 2 вида, като този е с козе мляко или поне това се опитаха да ми обяснят момичетата. По-вкусен не съм опитвала. На място сервират със свежа краставичка и домат.



              Ако обичате баклава и ядете 1-2 пъти в годината, аз не бих ви препоръчала от евтината, която струва 15-18 лири кг. Смесена в Мадо е 87,50 лири в момента, но качеството на друго ниво. Не си представяйте само захарен сироп и да отваря пулпити, а ако я опитате с топка каймак, ще се чудите каква баклава сте яли досега.


           Тортите им обаче не успях да харесам достатъчно.... сметанов крем с блатове, просто след Hafiz mustafa, не могат да ме изкушат. Аз правя по-хубави. Но пък точно до Tavuk dunyasi, сладкарницата-кафене Pasa firini преди да излезнете на терасата, предлага страхотни на вид и следващия път смятам да прегреша там. Мисля че няма да ме разочароват. Имат различни малебита и ашуре, каквито в Mado няма. Трилече, чийзкейк, казан диби... сладко да искате!


             Ако искате да купите пакетирани стоки, перилни препарати и.... друго за домакинството, можете да влезнете в Migros. Аз там съм залепена за рафтовете с десерти естествено. Взех разни нещица, които няма тук. Слагам на познати, когато имам да изпращам някаква поръчка или пък сега покрай наближаващите празници. Моя милост спазва режим обаче и не съм опитала нищичко. Само един веган бар, от чиято марка си взех други 2. Харесах много и беше със стабилно количество ядки за под 4 лири (по 40 грама са).


       
             И на последно място, но не по красота, Tarte Pineapple of my eye се оказа мнооого красива палитра. А ако знаете от колко дълго си мечтаех да притежавам от червилата Color Splash, сигурно съм ги сънувала откакто излезнаха. И съм безкрайно доволна, че вече имам в колекцията си едно от тях "Surfs up". Наистина формулата е супер комфортна, плъзга се с лекота. Не изсушава и издържа около 3-4 часа. А опаковката просто е..... върха!



                Това е всичко, което си купих за тази есен и с нетърпение очаквам коледните празници! Вече започнах да подготвям подаръците, за да не оставям за последния момент.

5 коментара:

  1. Момиче на теб ходенето до Одрин ти стана като разходка до кварталния магазин:))Страхотни покупки най-много завиждам за турските вкусотий

    ОтговорИзтриване
  2. Хахаха да но намираш страхотни находки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оправдавам си ходенето... в събота пак се очертава разходка, като за последно за тази година. :D

      Изтриване
  3. Приятно искарване ще чакам с нетърпение пост:)))

    ОтговорИзтриване