неделя, 26 юли 2020 г.

Лимонов кекс с маково семе и пухкава глазура

              Днес е неделя и няма да ви отегчавам с поредното козметично ревю, а ще ви споделя рецепта за един вкусен и много ароматен кекс. Нищо че е лято и има избор от пресни сезонни плодове, аз отдавна си мечтаех за лимонов кейк с маково семе. И ето го него - с лека хрупкава коричка, супер ароматен от ванилията и лимона, гарниран с пухкаво крем сирене и за разкош пресни боровинки. Ами няма какво да чакате - готов е за 40 мин. Бърка се за 10, пече за точно 30 и изчаквате 20 мин да изстине. През това време си приготвяте глазурата и салатата за вечеря или обяд. :)


                                               Необходими са ви следните продукти:


                                                                       3 яйца
                                                             80 гр кафява захар
                                                                  1 с.л. стевия
                                                          70 мл кокосово масло
                                                      3 с.л. скир/кисело мляко
                                                     150 гр. брашно от спелта
                                                                  1 бакпулвер
                                                                    1 ванилия
                                                         Сока от 1 голям лимон
                                                             Кората от 1 лимон
                                                   1 пакетче маково семе /10 гр/

          *Можете да смените брашното от спелта с бяло пшенично, захарта с бяла и маслото с олио или краве масло. Сместа се получава като за класически кекс. Не става толкова пухкав и висока, но безглутеновите брашна знаете че са по-специфични и пак печивата са вкусни, но не са така бухнали. :)



            Разбивате яйцата със захарта и стевията, след което прибавяте маслото със скира /киселото мляко/, лимоновия сок и настърганата кора. Разбърквате добре и поетапно с лъжичка добавяте от пресятото с бакпулвер брашно. Когато сместа е хомогенна, прехвърляте в леко намазнена форма за печене и слагате в загрята на 180 гр фурна /моята е силна и пека винаги без вентилатор/.


            За глазурата смесих крем сирене /това е без лактоза от Била и ми допада, защото прилича на маскарпоне/ с еритритол и щипка ванилия. Идея е да го намажете небрежно върху целия кейк и да режете по-дебели парчета, за да стоят прави в чинията. Поръсвате с пресни боровинки или какъвто друг плод имате под ръка. 


               Кекса стана малко по-сладък отколкото предпочитам аз, но тази био кафява захар я пробвам за втори път и ще знам за следващия път. А и стевията също е силен подсладител, така че не съм изненадана от резултата. 
             * Ако ще печете в по-голяма форма, направете с 4 яйца, 200-220 гр брашно и за нормална сладост 150 гр захар. Общо взето аз се движа по рецептата на любимия ми летен сладкиш с праскови. 


             Ухае на захар, лимон, ванилия и е толкова приятен, особено в комбинация с крем сиренето. Спокойно можете да си изпечете като 2 блата в кръгла форма с ринг и сглобите малка торта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар