сряда, 28 ноември 2018 г.

Златна Прага

            Магическа Прага е един уникален по рода си град, разположен на брега на ръка Вълтава и столица на една от най-предпочитаните туристически дестинации - Чехия. Пълна е с толкова много културни наследства, че трябва да се потопите в нея и да я усетите, за да разберете защо е така желана и посещавана.


            Невероятно красива архитектура, която изпълва не само очите, но и сърцето ти. Докосва те по необикновен начин и се влюбваш безвъзвратно. И не ти е нужно да обиколиш всички музеи, катедрали и дворци, а само да се разходиш по средновековните улички. Незабравимо преживяване е това, което мога да сравня с изпитаното в Италия. Пълен си с емоции, които те държат дълго и искаш да се върнеш отново.

                                                                   "Мала страна"


               Ако имате свободен уикенд, който се чудите къде да прекарате и да се обогатите, посетете града на 100-те кули и изминете пътя на чешките крале. Не се съмнявам, че ще се влюбите!


                Започнете от Храдчани, отидете в Стария град, поскитайте из многолетните улички и изтъркани павета, влезте в Свети Вит! Опитайте от вкусните чешки ястия, подкрепени с чаша пиво. А за финал, се подсладете с коминче. А ако не минете по Карловия мост, значи не сте били в Прага. :)


                                       Базиликата "Свети Георги"
 




               За една от атракциите на чешката столица, се счита замъкът "Храдчани" или още Новият дворец, в който днес се помещава седалището на президента. Това е най-големият дворец в Европа. Представлява крепостен дворцов ансамбъл на хълма над река Вълтава. Днес той е сред най-големите старинни замъци в света и заема площ от 7,28 хектара, дължината му е 570 м, а ширината - 128м. Помещенията, разположени в него, заемат рекордните 260 000 кв. м. Стаите и залите са съединени с дълги коридори, които отвеждат към множеството черкви, към манастира, кралските дворци, кули и дворове, разположени в комплекса на хълма.


             Земите на замъка се пазят от почетна стража пред портите, която се сменя на всеки час.



 
           Днес "Храдчани" е държавна резиденция. Оттук и от Черната кула - вратата на "Храдчани", Прага се вижда като на длан.



              Навсякъде в Прага ще видите от типичните улични лампи-свещници. 


                     И едно от популярните стълбища, водещи към Замъка.



              Направете си разходка из Стария град, където със сигурност ще усетите духа на Прага.




               Разгледайте катедралата Свети Вит, която е най-забележителния храм в Чехия и една от най-големите готически катедрали в света. Уникално красиви витражи има в нея! Стъклописите на Алфонс Муха със сцени от живота на Св. Св. Кирил и Методий и малкия бъдещ крал св. Вацлав с майка му са просто шедьоври.




           Пълното име на катедралата (от 1989 г.) Пражка катедрала „Светии Вит, Вацлав и Войтех“, е в чест най-важните чешки светци Вит, Вацлав и Войтех. Тя е седалището на архиепископа на града. В нея са погребани много от кралете на Бохемия (историческа област в западната и централна част на съвременна Чехия). Катедралата е отличен пример за готическа архитектура и най-важната църква в страната.






                 Не само отвътре, но и отвън Свети Вит е несравнима. Всяка частица от нея е изписана до най-малкия детайл.

  
                 Не ми стигна да я наблюдавам и разгледам за половин час. Съвършена е!


               Не пропускайте и чешката кухня, защото е една от страните на топ позиции по консумация на бира. Много заведения и кафенета с всякаква храна, желатерии, сладкарници, капанчета предлагаши козуначеното коминче или т.нар. trdelnik. Има ресторанти с италианска храна, кафетерии.... гладни няма да останете. Особено ако обичате месо, избора е голям и вкусотиите ви очакват. Аз не съм по свинското месо и хапвам рядко, защото не обичам мазно, но реших да си поръчам медальони с домати и моцарела.... звучаха добре от менюто. И не сгреших. По-вкусно и крехко свинско не съм яла през живота си. Популярни са и колената, което представлява свинско месо на шиш.


                Дори да не сте от почитателите на бирата, трябва да я опитате! Казваха ми, че е по-лека и мъжете спокойно изпивали по 5 и не се напиват. Аз не обичам газирано, но пивото им наистина не е така "пенливо" като българското и се пие по-лесно. Не успях да си изпия чашата, обаче ми хареса и ще повторя. :)



             За любителите на сладкишите - опитайте козуначеното коминче, но ви препоръчвам да е само с шоколад и/или ягоди. Аз се обърках и си поръчах пълно със сметана, та половината изпада, едва го удържах в ръцете си. А местните така чисто и спокойно си го хапваха с една ръка. На мен се наложи двама души да ми асистират, защото се омазах навсякъде. Но пък беше вкусно. Угодих си на душичката и това ми беше прегрешението за край на дългия ден. :)


                Толкова бях озадачена защо ми го напълниха със сметана, а не сладолед, че можете да познаете по физономията ми. :))) Ама аз съм поръчала такова!


              Преди обяд, спряхме за кратка пауза в Мала Страна или Малкия град. Този квартал е построен отново в бароков стил. Там е църквата Свети Николай, реновирания бароков площад Malostranske namesti. Навсякъде има за откриване и разглеждане - малки магазинчета за удоволствие от пазаруването и традиционни чешки кръчми и ресторанти с прекрасна гледка към реката. Мала Страна съществува от 8 век, когато е създадена като пазарно селище.


 

            Живописни бяха сградите и там, но вече леко изморени, имахме нужда от почивка. Влезнах в Amorino и се поглезих. Оказа се супер сладурското място тази желатерия. Кой с кафе, кой със сладолед.... не можах да устоя! Точно толкова хубаво джелато ядох и в Италия. Взех си 2 вида с лешници и беше божествено. С макаронката платих 250 крони, което си е близо 20 лв, но не съжалявам грам. Бяха много любезни момчетата, кафето което пи другарчето също и си заслужаваше.


                

              Имаше за всеки вкус, но аз винаги посягам към шоколадови или с ядки. Фен съм на нуга, пралина и шам фъстък. Та плодовите не успях да опитам.



             В Старе месте, освен голямата часовникова кула Орлой, можете да видите и Тинската катедрала (църквата на Дева Мария пред Тин).Тук също като в Италия, ще ви направят впечатление тесните улички. Най-известна от тях е Карловата, която започва от площада на кметството с часовника и извежда до моста.



 
            Староместкият площад е централното място на Стария град и непрекъснато има туристи, особено през летния сезон. Разположен е между Вацлавска и Карловия мост. Около него се намират двете църкви – Дева Мария пред Тин и бароковата Свети Николай. На площада е разположено старото кметство на града, известно с кулата Орлой и най-старият астрономически часовник. Той е монтиран през 1410 г. и функционира до днес. За съжаление сградата беше в реставрация и не можахме да се порадваме особено.




        В центъра на площада се намира паметникът на Ян Хус – църковният реформатор, който е изгорен на клада заради идеите си. Паметникът е построен през 1915 г., за да отбележи 5 века от неговата смърт.


            Навсякъде в града ще срещнете "самоуки" творци, които с изкуството си опитват да препечелят - музиканти, певци, танцьори, художници, както и имитиращи статуи. Но никой не ти се натрапва и проси. Правят го така, че да ти е кеф да им оставиш няколко монети.





               Декоративни ръчноизработени изделия от керамика, стъкло, бижута, картини и всякакви предмети, които можете да купите за подарък или за у дома. Но цените не са ниски. Сувенирите в магазинчетата в Стария град са скъпи. Магнитите се движат в порядъка на 4-5 евро. По-евтините обикновено не са добри. Ние открихме пазар, на който имаше плодове и мнооого сергии за всякакви дребни предмети. От там се сдобихме със същите магнити, джобни огледала, отварачки и т.н. за по 50 крони или 2 евро. Купувате 3 или 4 за 100 крони.




               Обиколихме и доста магазини в района, като цените навсякъде не са особено приятни, но е нормално. Стандарта тук е друг и затова прави впечатление. Има и доста българи, които държат сувенирни, та правят отстъпки и можете да размените някоя приказка.





               На мен силно впечатление и време ми отне да прекарам в шоколадов бутик, в който имаше какви ли не фигурки. Искрено ще се посмеете. :) Купих няколко пакетчета бонбони, но на вкус не бяха нещо уау. Същите трюфели и морски фигурки като тук, се продаваха на 4 пъти по-високи цени.








               Прага е наричана още и "градът на 100-те кули" заради многото кули в стария град. Най-известна е Барутната кула, която била част от 13-те порти към него. А името и идва още през 17-те век, когато е използвана за съхранение на барут.
                За шопинг маниаците, тук има изкушения и къде да се сдобият с нещо ново. Дали на луксозни или средностатически марки, изборът е голям. Както из уличките около Староместкия, така и по път към Вацлавския площад. Пълно е с магазини, клубове и ресторанти.   



             В Сефора не се изкуших, но в Rituals не можах да се стърпя. Освен атмосферата и консултантката беше много мила. Сама в магазина, поговорихме си и опитах от чая им с рози. Удоволствие е да се пазарува спокойно и под звуците на лежерна музика.







             Вацлавският площад е дълъг 750 метра и широк скромните 60 м. Той е вторият по големина в Прага и традиционно място за  празници, демонстрации и всякакви обществени мероприятия. Събира около половин милион души


                Конната статуя на Свети Вацлав е поставена пред Националния музей през 1912 г. и гледа по протежение на целия площад. До нея има мемориал, където се отдава памет на жертвите на бившия комунистически режим.


                Няма как да не пропуснем и Карловия мост, свързващ "Старе место" с "Мала страна" през ръка Вълтава. Завършен е през 15 век. Построен е в готически стил с 2 кули и украсен със статуи на светци, една от които на братята Кирил и Методий.


  

             Карловият мост е исторически комплекс от мост и крепостни кули, свързващ частите на Прага разположени от двете страни на р. Вълтава. Строежът на Пражкия мост (както е наричан в началото) започва през 1357 г., но става известен като Карлов мост след 1870 г. Той свързва директно Стария град и замъка Храдчани. Освен това сбъдва и желания. :)


          Дълъг е 516 и широк 10 м. „Охраняван“ е с две кули от страната на Мала страна (района под замъка) и с една откъм Стария град. Кулата от страната на Стария град често е определяна като една от най-удивителните секуларни (светски) готически постройки.


              Гледката от мястото по залез е невероятна. Такива златисти нюанси преминават над водата и галят хоризонта, че няма как да сгрешите Прага с друго!



             Ако имате възможност, подарете си една незабравима ваканция, изпълнена с много бира, музика и разширете кръгозора си! Прага е мечта!

Няма коментари:

Публикуване на коментар