неделя, 4 април 2021 г.

Чийзкейк с манго и кокос

                 Едва ли има някой, който да не обича чийзкейк. Има толкова много варианти на суров вариант и печен, веган, а вече и Сан Себастиан, че дори за любителите на шоколад! Избора от вкусове, текстури и аромати, е почти безкраен. Като започнем от карамел, пресни плодове, кокосови стърготини, глазура от крем с шам фъстък, ядки, класическия с боровинки, че не мога да си представя човек да няма поне един любим от всички! А Вие?

 

                Чийзкейка стана популярен от Америка и ненапразно Ню Йорк беше и продължава да е сред предпочитания на много. Но да ви призная, аз съм експериментатор и ми е скучно да приготвям точно него вече. Обичам го, но напоследък мисля различни варианти, което сигурно сте забелязали. В инстаграм често ви показвам моите опити и различни рецепти. Днешната вече съм публикувала, но тук я нямам и се поправям.

               Това е един от най-вкусните и успешни чийзкейкове, които не просто съм правила, а и яла. Всички опитали го, потвърдиха че е много добър и вуйна ми дори отрече "ще ти приписвам десертите на теб". 


 

                  Вдъхновението ми дойде от крема кейка с манго на Taste it, който може да откриете в Лидл, Кауфланд или пък местни вериги. Марката не е трудна за откриване, но и да не я зареждат около вас, въобще не се старайте да търсите. Само се снабдете с компот от манго или пък пресен плод, пакет кокосови стърготини, крема сирене с маскарпоне, малко масло и мед за подслаждане. Лесен, бърз, ароматен и изключително ефирен десерт. Може да бъде дори закуска!



                       За форма с ринг 20 см, аз използвах следните количества. За основата:

80 гр кокосови стърготини
30 гр кокосово брашно
20 с.л. или сока от кена с манго
30 гр разтопено краве масло

За крема:


250 гр маскарпоне
250 гр крема сирене
300 гр заквасена сметана 20 %

60 гр разтопен мед
3 капки ванилия
120 гр манго от компота
1 пак. желатин на Йоткер


               За декорация нарязано на кубчета 50 гр манго и кокосов чипс или стърготини.

               Компота закупих от Лидл, точно предстоеше азиатска седмица. Но предполагам че продават в големите вериги целогодишно!



               Поставете ринга върху голяма чиния. В купа изсипете кокосовите стърготини с брашното. Излейте сиропа от компота с разтопеното масло и разбъркайте. Прехвърлете сместа в ринга и заравнете. Приберете в хладилника.

 



               В дълбока купа сложете крема сиренето, маскарпонето и заквасената сметана. Добавете течния мед и ванилията, след което разбийте за кратко с миксера. Сложете парчетата манго и включете отново миксера. След минута крема ви е готов. Подгответе си желатина според указанията на опаковката. Когато го втечните на водна баня, го прибавете към крема. Извадете охладената основата и го прехвърлете върху нея. Заравнете и отново върнете в хладилника, за да стяга. След няколко часа украсете с нарязания плод на кубчета и поръсете по краищата с кокосовия чипс. Ако искате може да желирате мангото, но на мен и в този вариант ми е идеално на вкус.



              *Компота е леко подсладен. Имайте предвид, че с 60 гр мед не става много сладък чийзкейка. Но тук вие може да си добавите на вкус. Аз предпочитам точно този ефирен на сладост и лек кремав десерт. Спокойно мога да хапна и 2 парчета.
             *Основата иска подобряване, но работя за пръв път изцяло с кокос и брашното поема повече влага, та другия път може да го спестя или ще намаля.

              Не се реже идеално блата, но на вкус е чудесен. Влажен, приятно ароматен и не е толкова дъвчащ, както баунти.... а мек!
 


            *Мангото става на власинки като се разбие и изглежда почти като косъмчета. Уверявам ви че слагайки хапка в устата си, няма да ги усетите! Но ако не желаете да е така, просто си сложете кубчета в крема. Аз исках да постигна кремав цвят.
 




             И така, въпреки че не е перфектен, моя крема кейк стана много нежен, пухкав, с неустоим тропически привкус.... и всяка хапка е пир за сетивата. При първа възможност, ще го приготвя без да се колебая!


             Споделете ми кой е любимият Ви чийзкейк - с плодове, шоколад, суров или печен?

Няма коментари:

Публикуване на коментар