сряда, 20 октомври 2021 г.

Най-вкусните морковени кексчета

               Опитах за първи път преди 4 год. морковени кексчета, от приятелка с добри кулинарни заложби. Толкова ми харесаха, че поне два пъти годишно започнах да приготвям десерти с моркови. А откакто и експериментирам в кухнята, почти ежедневно мисля нови комбинации за сладки и солени ястия, за мен е истинско удоволствие. Колкото и кулинарията да позволява и разкрива полета за изява, толкова и някои простички, с достъпни продукти рецепти остават едни от най-любимите.


               Днес няма да ви представя бабина рецепта, защото такива в интернет има много. Моята е пречупена през призмата на 21 век и приготвена все пак със сравнително бюджетни продукти. Които можете да купите дори от близкия магазин. Не съм от хората, които са на 100 % спазващи режими и ползващи био или твърде скъпи продукти, но гледам да внимавам с какво се храня и подбирам онова, влизащо в пазарската ми кошница. Та, ако и вие сте на принципа 80 на 20 и в шкафа разполагате с поне основните за една домакиня брашно, подсладител и масло, значи сте на правилното място.


                  Тестото от тази рецепта е толкова вкусно, че можете да го приготвите под каквато форма искате. Дали в правоъгълна тава и ще намажете с крема сирене, в кръгла форма и ще сглобите торта, класически кекс с глазура, понички или мъфини, е без никакво значение. Изключително ароматни, сочни, пухкави и топящи се в устата!

                   Разбира се, можете да направите мъфините/кекса с бяло брашно, захар и олио, това е ваш избор. Аз опитах именно такива първия опит. Доста вкусни бяха, няма да ви излъжа. Но съм свела до минимум консумацията им, затова и моят вариант не е с тези продукти.


                    Тези кексчета ухаят на уют и есен, на канела и портокал, на карамел и печени ядки! Текстурата им е истинско удволствие за сетивата и небцето ви. Няма да съжалявате, ако ги приготвите. За 10 бр (6 донъта и 4 кексчета) са ви необходими:


2 средни яйца
70 гр подсладител
100 гр ситно настъргани моркови
40 гр кокосово масло
130 мл кокосово мляко от бутилка
40 гр накиснати стафиди
70 гр овесено и
30 гр кокосово брашно,
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. ванилия
щипка сол
канела
5-6 капки портокалова есенция


              Извадете всички продукти поне 30 минути преди да започнете. Знаете че за сладкишите има правило. Стават най-хубави именно с яйца и мляко на стайна температура!
               Разбийте яйцата с подсладителя (захарта) и добавете останалите продукти в описания ред. Моркови, разтопено масло и мляко, а след тях и стафидите със сухите съставки. Изсипете в каквито формички имате или пък удвоете количеството, ако искате да стане повече. За средна тавичка ще ви стигне двойна доза.
               Печете на 180 гр около 20-25 мин или до готовност.
               Когато изстинат, можете да напълните или намажете с крем. Много вкусни стават с крема сирене, масло и пудра захар. Но и моя вариант със скир, карамелизирани пекани и фъстъчен крем от сиропа от фурми на Struma fruit е мнооого добър!



                За фъстъчения карамел смесих сироп от фурми с гореща вода и фъстъчено масло на прах на My protein. Можете да ползвате и някакъв топинг или пък накиснете кралски фурми с гореща вода и готово фъстъчено масло. 


                  С нетърпение чакам да приготвя като торта тази рецепта с хубаво крема сирене, резени портокал и парченца пекани. Комбинацията от канела, портокал и сочни стафиди, е неустоима и с две ръце ви препоръчвам да я опитате!



Няма коментари:

Публикуване на коментар