четвъртък, 23 август 2018 г.

Balenciaga Florabotanica

               Florabotanica е един от малкото парфюми с характер и силни отличителни черти от всичко, което индустрията произвежда вече. В това нетипично и готино шишенце се крие и много интересен сок! Рози, мента, канабис, червен карамфил и амбър с ветивер. Нещо, което дори мъж би носил. Вълнуваща комбинация и предизвикваща въпроси от околните. На какво ухае, започват да задават въпроси. Не е лесен и не би се харесал на всеки. Някой ще сбърчат нос и ще кажат странен - признавам такъв е! Но и аз съм със сходен характер, може би това е причината да си залюбим още от първата минута. Препоръчвам задължителна проба, най-малкото заради розата и тогава покупка. Дори аз дълго премислях покупката му, защото нямаше къде да тествам и при една от поръчките ми в parfimo, просто го сложих в кошницата спонтанно. Чудех се единствено между 30 и 50 мл, но при 50-цата пулверизатора е и в самия флакон. Което надделя да е той. Отлагах 2 години, но когато дълго жадуваш нещо и го чакаш, накрая го оценяш повече. В моя шкаф няма място за компоти, отварящи пулпити и мейнстрийм аромати. Аз търся различното и да се откроявам от тълпите.


             Когато нося Florabotanica се чувствам като в голяма ботаническа градина, пълна с много зелени растения и червени цветя. Да, ухае силно на зеленина, но не свежа. Има нещо солено тук. Като че ли е валял дъжд през ноща и листата са попили от влагата, усещам и кората на дръвчетата, дори разхождащите се насекоми сякаш имат пръст в тази картина.

             Представете си че сте прибавили към Градините на покрива на Hermes рози и мента. За мен това е точното описание. Ментата е доста силна в първите секунди, в това откривам основата разлика между двата. Чак нагарча и бие на алкохол. Но началото отминава бързо и след минута вече няма толкова острота. Не си представяйте онази мента, която има в шоколадите After eight или в мохитото. Тя е от градина, обградена с рози.


             Розата е с много зелени листа, но и цвят. Има нотки на българската и в същото време далеч от познатия ви аромат. Все едно е нейна шеста братовчедка. А карамфила е току що разцъфнал, преплитащ листата си хармонично с кралицата. И както виждате, лявата страна на флакона е облечена в червено! Ще се зачудите канабиса къде е? Той придава горчивина, усеща се хладина, както битер лимона в напитките. Като афродизиак е, който отваря сетивата и ви изпраща в амазонските гори. Действа като ментови бонбони, но не отпушва ноздрите. А се преплита в зеленина, дъжд и рози!


         Базата на Florabotanica е амброва, но ветивера при мен е в пъти по-осезаем. Има акценти на пиперливост тук, но не познатите за мъжката аудотория. А зелени подправки, които са току що откъснати. От онези, които прибавяте към пролетната салата.


            Час след нанасянето, се долавят и нотки на сапун, но не с муск. А с рози и билки. Иска ти се да вземеш душ и да се гмурнеш в приключения. Да избягаш от градската среда и да следваш дивото в себе си. Да се почувстваш като в Аватар, но в ранни зори и амазонски гори.... с диви цветя и отровни растения. Красиви и усмихнати, които ще отхапят пръста ти при допир.


              Хладен, зелен и въздействащ като афродизиак.... готов за диви приключения и адреналин. За покоряване на високи върхове и победи. Florabotanica не е за слаби сърца и дами с "меко" сърце. А за силните и здрави мацки, които знаят какво искат и как да го постигнат. Следват мечтите си и не се страхуват.


               Земен, чист и с пиперлива същност. Или ще те привлече към себе си, или ще те отблъсне. Средно положение тук не може да има. Точно както е с Chanel - влюбваш се или се откъсваш завинаги.... 


            Трайността е средна, но искам да го понося и в студеното. Знаете че през топлите дни почти всичко изчезва, макар да е EDP. Аз го усещам не повече от 3 часа и не искам да твърдя обратното преди да съм се уверила. Нямам проблем с интензитета по принцип, но високите температури не прощават.


              Florabotanica ти разказва за себе си само когато го погледнеш. Преди да си опознал душата му, вече знаеш че той не е обикновен и сякаш си го виждал много пъти. Рисунките по кутията му показват всяка частица от него, както е и със свещите I/tems.

1 коментар: