сряда, 1 септември 2021 г.

Торта Алоха

              Опитаната в Cherry by Mary торта през август толкова ме вдъхнови, че за рождения си ден реших да приготвя свой вариант. Направих я без глутен, без захар и без млечни продукти. Стана толкова вкусна, та на следващия ден забърках втора и по-голяма за колегите. Много кокос, манго, маракуя и боровинки.... мисля че ще се съгласите с мен - името Алоха й пасва отлично. 




               Свежа, екзотична, сочна и с пухкав кокосов крем. Няма по-изкушаващ вкус за топлите месеци. Аз не съм от шокохолоците, може би затова съм толкова пристрастна. Щом приятелката, която ме запали по десертите и мъжа й, капризен на тази тема, ми върнаха отзиви че това е най-вкусната моя торта до момента - щастието е пълно. 


                Въпреки че от визията и продуктите лъха лято и слънце, смятам че плодовете можете да откриете по големите вериги през цялата година и да я приготвите с удоволствие дори без повод. Уверявам ви, че ще си оближете пръстите и едно парче няма да ви стигне. Ако обичате кокос, заредете се с необходимото и я направете. Заслужава си всяка загубена минута.


                 За 8 средни или 10 малки парчета в ринг 20 см са ви нужни следните продукти, от които за блатовете:

3 големи или 4 средни яйца
120 гр бленд стевия и еритритол
100 мл кокосово мляко от бутилка
50 мл кокосово масло
40 гр кокосово брашно
40 гр кокосови стърготини
1/2 ч.л. ванилия
1 ч.л. бакпулвер

Смесете всичко в тази последователност като първо разбиете добре яйцата с подсладителя /захарта/ и изпечете на 2 или 3 блата върху хартия.Охладете ги. 

За крема:
50 гр сурово, накиснато кашу
1 кен кокосово мляко пълномаслено
подсладител по желание

                *Съветвам ви да използвате косовото мляко на Кауфланд или Лидл /пълномаслено/. Тези на които пише light са с малък процент и воднисти. На вас ви трябва сметаната. А и е много по-вкусно в сладкиши.
                 Прибавете малко от водата и го подсладете с 40 гр мед или агаве. Разбийте с миксер за кратко, а кашуто пасирайте в чопър с малко вода. Накрая смесете. Отделете си в купичка за веган Рафаелото 2-3 лъжици. 



                 За кокосовите топчета изсипете 30-40 гр стърготини в купичка. Полейте ги с 2-3 л. агаве или течен мед, добавете от кокосовия крем и 2 с.л. кокосово масло, капнете малко ванилия. Оформете с ръце малки топчета и приберете в хладилника.




                 Пожелание след крема върху първия блат сложете парченца манго и поръсете с чиа. Аз нарязах няколко ленти от компот от манго. Има власинки, така че можете да ползвате и пресен плод. За пюрето от маракуя ползвах пулп от кен. И двете са от Лидл. Като вода е, затова му добавих агар агар, загрях на котлона и прибрах да стяга. След 30 мин украсих, отгоре сложих пресни боровинки, Рафаелото и накрая леко запечен кокосов чипс със стърготини по краищата.



              Много сочна, свежа, супер ароматна и екзотична става тази торта. Блатовете не са сухи, а влажни и меки, не се ронят. Ухаят отдалеч на кокос, попили са от сока на мангото и крема. Ефирна, приятно сладка и едно парче мен не ме засища. За вкуса ми и в пъти по-вкусна от тази, която ядох в Cherry By Mary. Тяхната е с крема сирене и сироп от манго, бял шоколад, доста мазна и сладка идва. Но моята.... е изкушение. Именно затова си приготвих сама с онова, което знам че обичам. :)



                Споделете ми коя е любимата ви торта и обичате ли да я приготвяте? Аз съм голям почитател на леките и с пухкав свеж млечен крем, брюле или пък малини. Обожавам малките червени плодчета, а и цвета им. Така че бях много щастлива, когато получих от близка приятелка колието с обеци на Nadya's knit. Пасват идеално на много от тоалетите ми. :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар