събота, 30 октомври 2021 г.

Маслата doTERRA - лечебни, ароматни, вкусни

             doTERRA е създадена през 2008 г. от група професионалисти в областта на бизнеса и здравеопазването. Има за цел да предложи на света най-чистите, мощни и ефективни есенциални масла на Земята. Мисията им е да споделят изпитани масла, след като се убедят в техните невероятни ползи. Името на марката в превод от латински означава "Дарът на Земята". 


              Първото и важно в тяхната концепция е да установят стандарт за качество в тази индустрия, какъвто до момента не е имало. Защо е важно всичко това - всъщност маслата на doTERRA не са поредните, с които да си правите ароматерапия. Те са с лечебни свойства. И не само. Единствените, които могат да се приемат вътрешно и да готвите с тях. Използват се за много проблеми като болки в главата, менструални, при напрежение, безсъние, настинка, за съсредоточаване и успокояване, помагат на децата при забавяне развитието в говора, при температура и други. Имат капсули , спрей, масло On Guard, които са идеални за подкрепяне на имунната система. Серията включва още продукти за дома, вода за уста и паста за зъби, но ще ви оставя линк в случай че имате интерес. А стандарта за който ви говорех в началото на абзаца, е наречен CPTG Certified Pure Tested Grade™.

             Можете да си правите масажи като комбинирате с фракционното им кокосово масло. Подходящи са за цялото тяло! Разбира се, не бива да разчитате само на тях. Но е факт, че много хора ги използват ежедневно и включват дифузера, за да поемат колкото могат от тях. Тук разгледайте стартовите комплекти и такива с базови масла. За началото ето тези са идеални. Има освен някои от споменатите от мен, също и Лавандула, Zen Gest (за стомаха) и Peppermint. Още препоръчвам да обърнете внимание на Maleleuca или Tea Tree, Rosemary, Clove, Grapefruit може да прибавите към рутината на тийнейджърите за петната от акне, Ригана пък е чуден и за сос към любимата ви паста, Clary Sage или в превод градински чай салвия е познат с чудотворните си качества за здрава коса, скалп и по време на менструалния цикъл при жените. В сайта има информация и ако представлява интерес за вас, разгледайте. Има и специални блендове като Yarow |Pom Essential Oil - 30ml, която е експертно разработена патентована смес от бял равнец и студенопресовано масло от семена нар. Предназначено е като успокояващо средство за кожата и изобщо за успокоение на емоциите през целия ден. Помага за намаляване несъвършенствата по кожата и подхранване, както и за намаляване факторите за стареенето й. 


Освен за изброеното до тук, doTERRA са страхотни и за направата на парфюми! Имам маслото от иланг-иланг, което освен че осигурява антиоксиндантна защита при вътрешен прием, създава и успокояваща атмосфера. До 5 капки в дифузера и разнася вълшебен сладко-пикантен и екзотичен аромат в стаята. Добавете във ваната си с английска сол за истинска релаксираща терапия или освежете кожата на лицето си с парна баня. Ако косата ви има нужда от подхранване, смесете с фракционното кокосово масло и имате богат балсам! За пълна наслада пък разтъркайте върху китките си и вдишайте. Ухае чудно, на мен ми е любимо! Съчетава се успешно с жасмин, бергамот, здравец, грейпфрут и ветивер. А предполагам и с нероли.


Споделянето на есенциални масла е уникално преживяване и основателите на doTERRA избират уникален модел на продажби, различен от масовия маркетинг. Те разчитат на директни продажби като това позволява на дистрибуторите да работят с клиенти. Казано по просто можете да се регистрирате под някой консултант, за да се възползвате от подаръците при поръчка. Както и при други компании, освен за лична употреба, някои дами превръщат doTERRA и в своя работа или просто си докарват допълнителни доходи с продажбата на масла. Над 4 млн привърженици използват и продават продукцията.

В началото са били предлагани 25 (моно) масла и 10 комбинирани. След това вече асортимента се разраства и непрекъснато се обновява с нови лимитирани блендове. Има и такива, които се предлагат редовно. Например за коледните празници можете да си купите за дифузера освен цитрусови с канела, Harvest Spice Limited Blend или пък да добавите в шкафа за печива като есенции за сладкиши Citrus Bliss, Spearmint, Cinnamon, Yellow Mandarin, Wild Orange, Lemon. За успокояване преди важни събития, събиране на мислите и повдигане духа, хвърлете око на Adaptiv. То съдържа основно Lavender, което допринася за изпълнение не задачите ви и когато ви е нужно внимание. В допълнение с Wild Orange, Copaiba, Spearmint, Magnolia, Rosemary, Neroli и Sweet gum. Много красиво ухае и помага в стресови ситуации.


           Освен под формата на масло, някои се предлагат и като рол он, а други и капсули за вътрешен прием. Този бленд има и в трите варианта. Например ролката можете да нанасяте сутрин на стъпалата за концентрация. Мултифункционални са всички и с 5-6 се чувствайте свободни да експериментирате!



Лимона е от най-продаваните масла на марката и е познато със своите почистващи и пречистващи качества. Повдига и създава позитивни мисли с яркия си силен и чист аромат. Идеално е през последната година за дезинфекция, да си направите за чантата спрей и пръскате върху различни предмети или повърхности. Изобщо много голям помощник за цялата къща. Разбира се няма как да не споменем и колко невероятно ухае в печива като кекс или маслени бисквити. Ползите му са големи - добавете към вода за пиене, почистете плота в кухнята или в комбинация със зехтин за блясък, а върху влажна кърпа защитете вашите кожени мебели. Чудесно е и за сребърните ви бижута, ако са започнали да потъмняват. Или просто като освежител за въздух.



За тамяна (Frankincense) съм слушала най-много. Буквално го боготворят и казват, че може да замести лечение с медикаменти. Цената му е висока, струва ~ 100 евро, но има защо. Наричат го "Краля на маслата" и е едно от най-ценните етерични масла. Опаковката е 15 мл. Използва се локално за успокояване на кожата или се приема за здравословно състояние на организма. Познат е още по византийско време, когато са извършвали ритуали, а в 21 век е често влаган в парфюмната индустрия или като подмладяващо кожата средство, спомагащо и за несъвършенства. Като крал, той е известен с това, че поддържа здрава клетъчната имунна, нервна и храносмилателна функция. Препоръчва се комбинация с бергамот и лавандула, които можете да вдишвате, разпръсквате в помещения, за да създадете мир и удовлетворение.



Не съм имала възможност да пробвам маслата за отделни проблеми, но пък дами, които са лекували децата или себе си за разни болежки и ги ползват семейно от години, потвърждават че работят безотказно. Те са част от тяхната ежедневна рутина. Както при нас бюти блогърите козметиката се ползва с конкретна цел, така е и при маслата. Споделяли са ми, че тамяна е сред топ предложенията и бестселър. Именно него колежка ползва с фракционното кокосово масло за подобряване говора на детето си. Смесва се и маже по гръбначния стълб. От базовите пък лимона помага за сваляне на температура. Ментата е два вида - Peppermint и Spearmint. Първата например е разкошна за правене на блокчета или бонбони After Eight. Пролетта ги бях направила за човек, който е фен на doTERRA и ми донесе да пробвам, сподели че са уникални. В пъти по-добри от оригинала.

За 6 малки блокчета използвах 40-50 гр бадемово брашно, 1 с.л. мед, 2 с.л. вода с 4-5 капки масло Spearmint. Сместа се разстила на хартия, разрязвате с нож и поливате с разтопен черен шоколад. Резултата беше страхотен! Още помня вкуса им. Обраха овациите тези Афтър ейти. :)


                  Разбира се, можете да си направите и лимонада с него или пък да си капнете в аромалампата/дифузер и да се наслаждавате на аромата му. Освен това е подходящ при болки в стомаха и храносмилането, помага за ефективното учене и работа, почиства устата и придава свеж дъх. Но пък едва ли точно за тази билка не сте чували. Ухае невероятно маслото на Дотера и мога да го препоръчам.

              Внимавайте с използваните количества, ако решите да опитате. Маслата на doTERRA са силни и са нужни само няколко капки. Когато правите комбинация за дифузера може и повече в зависимост от помещението, но за вътрешен прием, се информирайте предварително.

                  Не експериментирайте с евтини масла от аптеката като Rivana или Ikarov. Бъдете внимателни, ако ще ги използвате в рецепти. Много малко на пазара стават за тази цел! Например във Франция марката Vahine предлага няколко есенции. Виждала съм в сайта на английската верига Tesco на Dr Oetker American Peppermint - цък. В България за съжаление нямам информация да се предлага.


               Що се отнася до цитрусовите масла - пробвах Yellow Mandarin и Wild Orange. Много ми харесаха за освежаване на стаята, но пък в рецепти напр. Мандарината беше доста слаба. Миналата зима ви показах безглутенови сладки с оризово брашно, които реших да опитам с кора от плода и маслото. Сложих поне 10 капки, но аромат нямаше почти. Иначе ухае страхотно и когато говорим за самия аромат, нямат грешка. Ако не познавате конкретно растение, напр. бергамот, пачули и сте ги усещали в парфюм като част от цялостната пирамида - можете да се доверите на марката по този параграф.


                 В комбинация с канела, можете да си направите за празниците чуден бленд, който да повдигне духа ви още повече. Капнете във водата ви или към смутито. Добавете към душ гел си и започнете деня с настроение. Или пък си направете домашен почистващ препарат за повърхности. Мандарината обаче е лимитирана и може би я пускат от време на време или разнообразяват с други подобни. Тук има повече информация за нея.



С маслото Wild Orange пък направих трюфели от лешниково и бадемово брашно с черен шоколад. Добавих 5-6 капки. Ухае невероятно и определено за Коледа го препоръчвам. Опитах го и именно с канелата, като добавих вода в дифузера. Но знаете че портокала е предпочитан през цялата година и затова е сред топ предложенията на doTERRA - цък.


               Студенопресовано и извлечено от кората, това масло е със силни почистващи свойства за повърхности в дома, невероятен с енергизиращия си аромат и множество ползи за здравето. Има високо съдържание на лимонен, стимулира и пречиства организма, поддържа здравословната функция на имунната система, разбира се идеално е и за подобряване смес от различни етерични масла.


                За да се насладите максимално, разтрийте 2 капки между дланите си с равни честа Мента и Тамян, вдишайте силно и накрая разнесете по задната част на врата си.


               За локална употреба върху кожата, използвайте до 2 капки и разреждайте с базово масло, за да сведете до минимум всяка чувствителност на кожата.


              Нека обърна внимание и на още едно от популярните предложения, а именно Cinnamon. Канелата им е силна и също като ментата, тук трябва да сте пестеливи независимо дали ще печете кекс, ще дифузирате, ще джубурите за здрави венци или добавяте към есенното си лате, чай. Докато смляната е с по-мек и балансиран аромат, говоря за стандартната по магазините и можете да изсипете 1/2 пакетче, маслото на doTERRA е значително концентрирано и със спайси вкус. Имам и био цейлонска на Alnatura, но тя пак не е толкова наситена.


              За изплакване на устата се препоръчва разреждане на 1 капка в 100 мл вода. И това е дозата, която е достатъчна за ден. Не употребявайте в чист вариант! Пазете от деца, очите, лигавици и не нанасяйте директно върху кожата. Ако сте бременни, се консултирайте с вашия лекар.


             Напомня за ориента и за пикантните подправки. Дървесен и леко топъл. Извлечен е чрез парна дестилация от тропическо вечнозелено дърво, което расте до 45 фута височина и има силно ароматна кора, листа и цветя. Канелената кора има дълга история в кулинарните среди, а нейното масло е гъвкаво и с различно предназначение. 


             Придава по-различен аромат и за доза кексчета (около 8 броя), 3-4 капки е максимума за 1 яйце, 1/2 чаша мляко и около 100 гр. брашно. Разнася се силно и трябва да опитате преди да добавите още. Може да допълните с Wild Orange и декорирате с крема сирене и орехи....ммм!


               Темата за приложението на маслата е много обширна и едва ли мога да обхвана всичко, но ще се радвам да се включите и вие с познанията, опита и рецептите си. Нека обменим идеи за ароматерапия и съвети за здравословен начин на живот. Ако искате да си поръчате, можете да го направите от тук.

                Единствения недостатък на doTERRA e цената. Не са за всеки джоб. Разбира се някои от базовите масла са между 15 и 25 евро, но повечето варират по 40-50 евро, специалните например. Най-скъпото е розовото. То струва 440 евро в европейския сайт и е наричано "Царицата на маслата". Едно от най-ценните е и има много приложения. Нанасяйте на пулсиращите точки за повдигане на духа през целия ден, направете си сами парфюмна бленда за красиво и романтично преживяване, използвайте в терапията си за Грижа на кожата, за да балансирате нивата на хидратация и изравните тена. Сладък, флорален и земен е аромата му. 


                  Та ако имате средствата и желанието да се потопите в света на doTERRA, вярвате в техните качества и разполагате с време да правите всякакви благинки за душата и тялото - ето ви един смел сет с много масла и дъхоспираща цена. :)))



4 коментара:

  1. Здравейте,много увлекателно четиво,за което благодаря.Бихте ли написали откъде се снабдявате с тези продукти,благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Поръчвам от европейския сайт на марката. Пристигат за около 10 дни със Speedy. Оставям ви линк https://www.mydoterra.com/ivetaristanova/#/

      Изтриване
  2. Благодаря,желая Ви здраве и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Betting Tips | Titanium Sheet
    Betting rockwelldentalpb.com Tips, Free Tips and Titanium Sheet Sure Wins Tips for Today, Every Day, Every 피망 바카라 Day, 바카라 롤링 총판 From Start to Finish. Daily, Daily, Expert. darooteb.com Signup Today!

    ОтговорИзтриване