неделя, 11 юли 2021 г.

Спаначена торта с ягоди

                  Следящите ме в другите социални мрежи и по-точно instagram вече са видели тази изкушаваща рецепта. Толкова сполучлива е обаче, че ми се ще да намери своето място и тук. За онези от вас, които нямат профил там, е редно да не ги лишавам от красотата и вкуса на мини спаначените тортички. Ако решите да си ги приготвите, споделете ми дали ви е харесал вкуса. Аз гарантирам, че ще си оближете пръстите. Дори човек, който не обича сладко, каза колко свежа и приятна е. 

                   Освен че са без захар, са и без глутен. Опитайте ги с оризово брашно и ще се изненадате от него! Ако не държите да са толкова здравословни, ползвайте си захар и пшенично брашно. Вярвам че и с тези продукти ще оберете овациите на домашните. ;)


                    Утроете дозата, за да я приготвите в кръгла форма с падащо дъно и за повече хора. При мен наличието на рингове, ме накара да направя в тях и да се изядат по-бързо предвид постоянното приготвяне на нови рецепти. Но пък те станаха толкова високи и достатъчно големи, че едната стига за двама души спокойно. 



                    Нека липсата на мини форми да не ви спира. Извадете голямата тава или ацетатно фолио и я започвайте. Невероятна торта е и ще се изненадате колко добре се комбинират спанака с ягодите. Не само по цвят, но с аромат. Няма да усетите солено, а просто ще се разтопите при всяка хапка! Единствено сезона на плодовете отмина, но по големите вериги и пазарите се намират все още български и ароматни ягодки, така че действайте. :)


                     Както споменах, от посочените количества при мен се получиха 3 мини тортички, дори останаха малко изрезки и ги направих в чашки. Блата изпекох в голяма тава и го изрязох с тях. За средна торта 22-24 см удвоте за два или утроете за три големи блата. Аз ви съветвам да разделите тестото за два и изрежете, а остатъците да натрошите за декорация отгоре.

2 средни яйца
100 гр бленд стевия и еритритол
2 ч.ч суров спанак
30 мл кокосово масло
2 с.л зехтин
60 мл ядково мляко
100 гр оризово брашно
5 гр бакпулвер
1/2 ч.л ванилия
щипка сол

 За крема и декорация:
130 гр маскарпоне
170 гр заквасена сметана
45 гр еритритол
1/2 ч.л ванилия
200-250 гр пресни ягоди
кокос, филирани бадеми, шам фъстък

                                 *Извадете яйцата и млякото поне час по-рано от хладилника.



              Задушете спанака с малко вода. Смелете го в чопър. 
              Разбийте яйцата с подсладителя, добавете към тях маслото и зехтина, млякото, ванилията и 2/3 от охладения спанак. Ако искате по-зелен цвят, сложете целия. Объркайте добре и постепенно изсипете пресятото оризово брашно с бакпулвера и щипка сол. Прехвърлете върху хартия и печете за около 12 мин на 180 гр. Блата става пухкав, сочен и въздушен! 
              Охладете го и изрежете 5-6 парчета с ринговете. 
              Разбийте с миксер сметаната и маскарпонето с подсладителя и ванилията. 
              Измийте и нарежете средни ягоди на половина. На дъното на всеки ринг сложете парче блат. Над него и по ръбовете наредете с вътрешната страна навън ягодите. Прехвърлете от крема и покрийте с другия блат. Намажете тънък слой крем и натрошете от останалите парчета блат на трохи. Декорирайте с още ягоди, кокос и ядки.
 
               


            Извадих мини тортичките с избутване отдолу нагоре без никакъв проблем.
За 10 мин ги снимах и следващите си хапнах без да чакам. Нямаше нужда да стягат и поемат от аромата. Толкова вкусни, сочни и феерични са блатовете и крема. Честно казано не очаквах с оризово брашно да постигна подобен резултат, особено при първа проба. Но е факт! Мога да кажа, че толкова вкусна торта не помня откога не съм яла. И няма сладкарница, която да ми я предложи. Домашното си е домашно!



                Само вижте колко пухкави, въздушни и сочни са блатовете, какъв плътен и фееричен едновременно е крема.... а тези ароматни ягодки от градината у дома, правят вкуса превъзходен.



Няма коментари:

Публикуване на коментар